CHP'nin oyları neden yükselmiyor?

CHP'nin oyları neden yükselmiyor?

Son dönemde, ülkemizde en çok merak edilen konulardan biri Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP)'nin bunca yanlışına, ekonomiyi toparlayamamasına, Recep Tayyip Erdoğan'ın tek adamlığına, ... rağmen ana muhalefet partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)'nin oylarının neden artmadığı.

Birçok yayını takip ediyorum. Sürekli olarak aşağıdaki sebeplerle karşılaşıyorum, ancak bunların hiçbirisi temel sebep değil:

- Erdoğan sevgisi: böyle bir ana parametre olmaz, ekonomi ya da doğru siyaset herşeyi değiştirir

- Sağ parti oldukları için: ilgisi yok, İYİ parti ya da Saadet Partisi ne? Demokrasi ve Atılım Partisi, Gelecek Partisi, ...

- Din ve mezhep: Bu yine ana sebeplerden biri değil, Muharrem İnce'nin nasıl yüksek oy alabildiğini açıklamaz.

- Halkın aptallığı: Dalga geçiyor olmasınız, halk oldukça akıllı, nerede ne yapması gerektiğini iyi biliyor. Bu sebep üretemeyen, hatalarını göremeyenlerin bahanesi.

Muhalefet tarafından farklı farklı açıklamalar geliyor. Ancak, ne yazık ki bunların hiçbirisi ana sebep değil. Resmen gözleri bağlanmış, doğruyu göremiyorlar...

Hata yapmaya karşı genel bakış açısı nasıl olur?

İş başındaki herkes, başarısız olabilir ya da hatalı karar verebilir. Hele hele rakipleriniz varsa, yanlış seçimler yapmanız, ya da bazen karşınızdakinin kazanması kadar doğal birşey olamaz. Düşünün ki: her bir konuda; ABD'nin kendine göre bir fikri ve isteği var, Rusya'nın var, İsrail'in, Fransa'nın, Yunanistan'ın, ... istekleri var. Türkiye'nin de farklı bir isteği var. Her konuda, Türkiye'nin isteğinin gerçekleşmesi mümkün mü? Belki de 10 konudan 3-4'ünde istediğimizi elde etmemiz bile yeterince büyük bir başarı olarak değerlendirilebilir. Demek ki neymiş, iktidarda olanlar için her zaman doğru seçimi yapmak aranmaz...

Ancak, muhalefette olan biri için aynısını söylemek mümkün değildir. İş başındaki kişi hata yaptığında; muhalefet bunu düzelterek ya da nasıl çözüleceği konusunda yardımcı olarak puan kazanır. Daha iyi bir çözüm bilmiyorsa, en azından edepli bir şekilde susmayı bilir ve kararsızların kendisine gelmesini bekler. Artık bunu da yapamıyorsa, geçmiş olsun...

Ana muhalefet partisi CHP neyi yanlış yapıyor?

Ana muhalefet partisi, iktidarda olmamasına rağmen, iktidardaki AKP'den daha fazla ve daha büyük hatalar yapıyor. Örnekleyelim:

- Libya'da ne işimiz var?

- PYD'li arkadaşlar kendi devletini kurmaya çalışıyor!

- Ne yazık ki Azerbaycan'a yardım ettik...

- Karabağ'a cihatçı teröristler gönderildi.

- Yunanistan tezlerinde haklı!

- Türkiye'de can ve mal güvenliği yok

- Türkiye'ye yatırım yapmayın.

- Battık, bittik. Ekonomi çöktü...

- Saray'a gitti, Saray'dan para aldı (Muharrem İnce)

- Katar'lı öğrenciler sınavsız alınacak (hâlâ yalanlanmadı)

- Yurt dışı tezkereye hayır,

...

Ya kardeşim, sen daha muhalefetteyken, henüz iş sorumluluğun yokken, bazen tek yapman gereken susmak iken, ... bile bu kadar büyük hatalar yapıyorsan, yarın öbürgün iktidara geldiğinde -Allah korusun- ne olacak?

Sayın Kılıçdaroğlu'nun yukarıda saydığım sebeplerden dolayı seçimi kazanması asla ve asla mümkün değildir! Konunun mezhep ya da solculuk kavramları ile ilgisi yoktur.

Sayın Kılıçdaroğlu, ekonomi daha da kötüleşirse seçimi kazanabilir mi?

Halk ister istemez ekonomi dışındaki konulara da bakar. Kılıçdaroğlu'nun hataları buna kolay kolay izin vermez... İyi Parti, Saadet, Demokrasi ve Atılım, Gelecek, ... partilerinin oylarını konsolide etmesi bence çok zor.

  • Sayın Ekram İmamoğlu seçimi kazanabilir mi?

Bana göre Ekrem Bey, İstanbul'da başarısız bir yönetim sergiliyor. Bu şekilde İstanbul'u bile tekrar kazanması zor. İlk seçimde kararsız, değişim isteyen kişileri etkilemeyi başarmıştı. Yeniden bunu yapması çok daha zor olacaktır.

Asıl hatası, İstanbul'a odaklanmak yerine sabırsız davranıp, hedefini cumhurbaşkanlığı olarak belirlemesi ve bütün hamleleri buna göre yapması. İstanbul'da sorunlar yaşanırken, tatilde yakalandı, gereksiz zamanlarda diğer illeri ziyaret ederken görüldü.

Bunların dışında, "zam yapmayacağım" demişti ancak talihsiz bir pandemi dönemine yakalandı. Trafik çilesini bitirecekti, olmadı. İşten çıkarma yapmayacaktı, binlercesini çıkardı. Liyakatli olanları işe alacaktı, muhalefet partilerine oransal kotalar ayrıldığı anlaşıldı. Yenikapı'da topladığı araçlara israf demişti, daha fazlasını kiraladı. Saadet Partisi'nin desteğini kaybetti.

Sayın Mansur Yavaş seçimi kazanabilir mi?

Ekonomi kötü giderse, diğer adaylara nazaran şansını daha yüksek görüyorum.

Kısaca özür...

Değerli takipçilerim, benim mesleğim gazetecilik ya da makale yazarlığı değil. Bu tarz yazılara uzun süreler ayıramıyorum. Size detaylı örnekler, açıklamalar, referanslar göstermeye vaktim kalmıyor. Ancak çevremdeki kişilerden, bu tarz konuları değerlendirmemi isteyenler oluyor. 10-15 dakika içerisinde ne düşündüğümü, olaylara nasıl baktığımı kısaca açıklamaya çalışıyorum. Anlatım bozuklukları, yanlış ifadeler, referans yetersizlikleri, ... için hepinizden özür dilerim.


2 yıl 5 ay önce eklendi

CHP'nin oyları neden yükselmiyor? Türkiye'den yurt dışına doğru bir göç dalgası var mı? EMO'nun Kalıcı Yaz Saati Uygulamasıyla ilgili olarak Tasarruf Değil İsraf Açıklamasına Tekzip Uzman hekim başına düşen nüfus miktarının illere göre değişimi 1128 akademisyenin imza verdiği "Bu suça ortak olmayacağız" başlıklı bildirinin tam metni Ülkemizde bedelli askerlik şartları nasıl olmalı? Adalet nedir, adalet türleri nelerdir, hangi adalet türü bize uygun? Teknoloji Siteleri Yıllara göre asgari ücretin değişimi: Asgari ücret, asgari maaş, dolar fiyatları Radyasyon: Dalga dalga ölüyoruz! Bu gezegenler elmas! Türkiye'de cari açığın yıllara göre değişimi İğne büyüklüğündeki kameralar ameliyatları kolaylaştıracak Srebrenica'da BM'ye Sığınanların Törenle Sırplara Teslimi Bulgaristan vatandaşlarına Türkiye'den vatandaşlık fırsatı Bulgaristan'da Türk ata sporu at yarışları ve güreşler yaşatılıyor Anonymous olayında Hepimiz yenildik! Almanya nükleerle vedalaşıyor 'E-kitap'lar basılı kitapları bitirebilir mi? Terör Sorunu, Çekilme Süreci ve İkinci Aşamanın Başlaması
1
2
3
4
5
6
7
8