Telefon Bankacılığı ile dolandırma denemesi

Telefon Bankacılığı ile dolandırma denemesi

Dikkat! Telefonla dolandırıcılığın aşamaları

Güven aşaması

16.08.2016 günü saat 10:58'de "0 505 153 75 89" numaralı telefondan "Yapı Kredi Bankası Genel Müdürlüğü" adına "Güvenlik Uzmanı" olduğunu söyleyen bir kişi tarafından arandım. Konuşmamızın daha iyi hizmet kalitesi için kaydedildiğini, bazı güvenlik adımlarının ardından işleme devam edeceklerini söylediler. Benimle ilgili telefon numarası ve isim bilgilerini verdikten sonra; TC kimlik no, doğum tarihi gibi bilgilerimi sordular. Bu sorular, daha önceki telefon bankacılığı sistemlerinde benzerleriyle karşılaştığım sorular olduğu için herhangi bir şüphe duymadan cevaplandırdım.

Korku ve endişe aşaması

Ardından; hesabıma yurt dışından giriş yapıldığını, kullanıcı ve kart bilgilerimin ele geçirilmiş olabileceği, şifrelerimin değiştirildiğini, birkaç bin liralık alışveriş yapıldığını ve 10000 TL'lik kredi çekildiğini belirttiler. Devamında; sisteme en son ne zaman giriş yaptığımı, son dönemde internet bankacılığı şifremi değiştirip değiştirmediğimi, yapılan bu işlemler hakkında bilgim olup olmadığını sordular. Bunları duyduğumda doğal olarak büyük bir endişeye kapıldım.

Şüphelenme kısmı

Telefonda karşımdaki kişiyi dinlerken bir yandan da aklıma şu sorular takıldı: cep telefonuma şifre gelmeden sisteme nasıl girebilmişlerdi ve şifremi nasıl değiştirmişlerdi. İletişimde bulunduğum kişi soru sormama vakit vermeyecek şekilde hızlı ve kesintisiz konuşuyordu. Buna rağmen zorla araya girip aklımdaki bu soruları aktardığımda ve sorumluluğun bende olmadığını ifade ettiğimde; çok güzel bir şekilde konuyu geçiştirdi. Telefondaki kişi, provizyonda bekleyen bu işlemleri en kısa sürede iptal etmemiz gerektiğini, hemen ardından da kartlarımı işleme kapatmamız gerektiğini söyledi.

İkinci güven aşaması

Bilgim dışında gerçekleşen bu işlemlerin iptal edilmesi için onay verip vermediğimi sordu. Gerekli onayı verdiğimi söyledim. Bilgim dışında gerçekleştirilen işlemlerin silindiğini, para akışıyla ilgili işlemlerin tamamlandığını belirtti. Ardından, kredi kartlarımın kapatılması ve internet bankacılığı sistemiyle ilgili gerekli önlemlerin alınması gerektiğini; bunun için de hattı bireysel bankacılık uzmanına akataracağını söyledi, bir miktar beklememi rica etti.

İkinci kişiyi devreye sokma ve güveni pekiştirme

10 saniye sonra telefonda yeni bir müşteri temsilcisi, adımı ve kimlik numaramı bana iletip bu kişi olup olmadığımı sordu. Onay aldıktan sonra, hesabımın ve banka kartlarımın kapatılması gerektiğini, ancak sistemdeki 6 haneli şifremin değiştirildiğini ve 8 haneli yeni bir şifre konduğunu belirtti. Yeni bir güvenlik önlemi olarak bu eski şifreyi biliyorsam tarafına aktarmamı istedi. Böylece kendisi hesap kapatma işlemlerini başlatabilecekti. Son olarak, hesap kapatma işleminin tamamlanması için cep telefonuma gelen şifreyi kendisine iletmem yeterli olacaktı.

İkinci şüphelenme kısmı

Benden şifremi ve cep telefonuma gelecek mobil şifreyi de istediği an, dolandırılmaya çalıştığımı anlamıştım. Kendisine, bir saniye bilgisayarıma gidip internet bankacılığı şifreme bakayım dedim. Hızlıca internet bankacılığı sistemime giriş yaptım, normalin dışında herhangi bir aktivite olmadığını teyit ettikten sonra oldukça rahatlamıştım.

Karşı taarruz

Telefondaki bayana: niye şifremi istiyorsunuz, böyle bir problem varsa bu sizin güvenlik açığınız, beni dolandırmaya çalışıyorsunuz, ... benzeri laflar ettim. Biraz da hakaret etmiş olabilirim ;)

Yüzsüzlüğün daniskası

Ne yaptılar biliyor musunuz? Tekrar, başka bir müşteri temsilcisine aktardılar :) Sıfırdan başlamaya çalıştılar.

Karşı saldırıya devam

İlk erkek uzmanın ardından bu ikinci bayandı. Ona da; beni dolandırmaya çalışıyorsunuz, şize şifre falan söylemem, şimdi bu numarayı polise şikayet edeceğim, ... diyerek telefonu kapattım.

Polise şikayet aşaması

Vatandaşlık görevim olarak hemen 155'ten polisi aradım ve durumu kısaca özetledim. Karşımdaki görevli memur, telefondan herhangi bir işlem yapamayacağını belirtti. Eğer, mağdur durumda kaldıysanız lütfen emniyet müdürlüklerimize yazılı dilekçe ile başvurun dedi. Yuh artık dedim, böyle iş mi olur? Birileri insanları dolandırmaya çalışıyor ve siz telefonu takip altına bile almıyorsunuz, herhangi bir işlem yapmıyorsunuz şeklinde üzünümü dile getirdim. Tek yapabileceğim bu numarayı aranan numaralar listesine kaydetmek dedi. Bunun dışındaki işlemler için lütfen emniyet müdürlüklerine başvurun.

Telefon dolandırıcılığı ile ilgili bu tecrübeden çıkartılması gereken dersler

1. Birisi sizden internet bankacılığı şifrenizi ve telefonunuza gelecek olan mobil şifrenizi isterse sakın vermeyin. Sizi korkutan ya da endişelendiren bir konu varsa, detaylara iyi konsantre olmaya çalışın. Bu nasıl olmuş olabilir, konuyla ilgili hatalı olan ben miyim, telefonum ya da kartlarım kayıp mı, ... gibi soruları kendinize sorun.

2. Bu gibi dolandırıcılık vakalarında polisimizin büyük biri suçu ve sorumluluğu olduğunu bizzat kendim görmüş oldum. Açık açık kendilerine telefon numarasını ulaştırmama rağmen, herhangi bir adım atmamalarını, ya umursamazlıklarına ya da yetersizliklerine bağlıyorum. Demek ki, hangi telefonun en son hangi konumda bulunduğunu, en son kimi aradığını ve şu anda nerede olduğunu öğrenebilecekleri basit bir arayüzleri bile yok.

Bilgili ve konusunda uzman kişilerin doğru görevlere gelmesi dileğiyle...


7 yıl 7 ay önce eklendi

ABD-Türkiye ilişkilerinde kur garantili mevduat hesabı ne anlama geliyor? Türkiye'de öğrenci kalitesi son dönemde düşüyor mu? Telefon Bankacılığı ile dolandırma denemesi Mete Yarar'ın askeri kuvvetlerimiz hakkındaki açıklamaları Rusya'nın Türkiye'yi IŞİD'ten petrol almakla suçlaması Ülkelerin yoksulluk sınırlarının kıyaslanması TÜİK'in Raporundaki Türkiye Nüfus Projeksiyonu iPhone 4S, iPhone 5 ve Samsung Galaxy S3 karşılaştırma sonuçları 300 yıllık problemi 16 yaşındaki genç çözdü Pentagon'da F-35 skandalı Dünyaya "kardeş" geldi! Türkiye'de turizm gelirlerinin yıllara göre değişimi İnsanlığın ilk türü bulundu Çocuksuzluk şampiyonu Almanya'da okullar öğrencisiz kalabilir Türkçe'nin Matematiği, Ahmet Okar 80 yıl önce sansürlenen Ata'nın mektubu bulundu Gates'ten Türkiye'ye Libya tepkisi NATO'dan hava saldırısı: 14 ölü, 6 yaralı Dünya ekonomisinde dokunulmazlıklar kaldırıldı! Türkiye'nin Gelecek Planları
1
2
3
4
5
6
7
8