Direnç Renk Kodları

Direnç renk kodları, dirençin değerini anlayabilmek amacıyla; üzerlerine çizilen renkli çizgilere verilen isimdir. Bu kodlar sayesinde, dirençin ohm değeri öğrenilir.

Dirençler, devrelerdeki akımı azaltmak için kullanılır. Direncin birimi ohm(Ω)'dur. Devrelerdeki direnç değerleri birkaç ohmdan milyonlarca ohm'a kadar değişebilir. Bir direncin değerini üzerindeki şeritlerden anlayabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki renk kodunu kullanmanız gerekir.

Direnç renk kodlarını kullanarak direncin ohm değerini belirleme

Direnç Renk Kodları

Eğer elinizdeki direncin üzerinde 5 adet bant (şerit) mevcutsa, ilk 3'ü direncin sayısal değerini, 4. band direncin 10'luk katsayısını, son bant ise hata payını belirtir.

Diğer taraftan elinizdeki direncin üzerinde 4 adet bant mevcutsa, ilk 2'si direncin sayısal değerini belirtirken, 3. bant 10'luk katsayıyı, 4. bant da tolerans değerini belirtir.

Direnç renk kodlarıyla direnç hesaplama örneği

Örnek vermek gerekirse, elinizdeki direncin üzerindeki renkler sırasıyla şu şekilde verilsin:

KIRMIZI, SİYAH, KAHVERENGİ, YEŞİL

İlk iki şerit KIRMIZI (2), SİYAH (0) olarak verildiğinden sayısal olarak 20 anlamına gelir.

Dördüncü şerit 10'luk çarpanı belirler ve KAHVERENGİ (10) olarak seçilmiştir. Bu durumda direncin değeri 10 x 20 = 200 Ω olarak hesaplanır.

Son bant olan beşinci şerit ise hata payını göstermektedir. YEŞİL (%0.5) olarak verildiğinden, hata payı 200 x 0.5 / 100 = 1 Ω olarak hesaplanır.

Sonuçta, direncin ohm değeri 200±1 Ω olarak belirlenmiş olur. Bu da üretimde yapılan ufak hatalar sebebiyle direncin değerinin 199 Ω ile 201 Ω arasında değişebileceği anlamına gelmektedir.

Direnç renk kodu sorusu

Şimdi sizin sıranız. MAVİ, MAVİ, YEŞİL, KIRMIZI, GÜMÜŞ diziliminin ohm değerinin 66500±6650 Ω olduğunu hesaplayabilir misiniz?

Direnç Renk kodlarını kullanarak okuma yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Çarpan ve tolerans renkleri arasındaki mesafe daha fazladır. Bu şekilde tolerans rengi sağa gelecek şekilde okuma yönünü ayarlayabiliriz.

Altın ve gümüş renkleri tolerans rengi olduğu için daima sağda olmalıdır.

Yukarıdaki iki madde işe yaramazsa, 1. sayı bandı direnç bacağına daha yakındır.


8 yıl 1 ay önce eklendi

Segment'ine göre en çok tercih edilen SUV araçlar Rahman ve Rahîm olan ne demektir? Sivil toplum kuruluşları hangi alanlarda faaliyet gösterir? Un, şeker, su, süt gibi ürünlerin bardakla ölçümleri Yardımlaşma ve dayanışma ile ilgili atasözleri 2. Kosova Savaşı (1448) Nas ve Felak Sureleri Direnç Renk Kodları Cinler Hakkında Sorular ve Cevapları Felsefenin Ana Konuları Alfabetik Antik Yunan Kişileri Listesi İslam Etkisindeki Türk Edebiyatı Kolaj teknik çalışma nedir Yazı Ne Zaman Bulundu Astronomi ile uğraşan ünlü bilim adamları ve hayatları Yetişkin bir insanda kaç litre kan bulunur Madde nedir, Madde türleri nelerdir? Extacy nedir? Güvercin alıştırma, güvercinler nasıl alıştırılır ve eğitilir? Nuri Demirağ kimdir? Riemann Hipotezi