Direnç nasıl ölçülür?
Direnç, kondansatör gibi elektrik elemanlarının elektrik akımına karşı gösterdiği direnci ölçen ölçü aletine ohmmetre denir. Mikro-ohmmetreler düşük değerlerdeki dirençleri ölçerken, Megohmmetreler ya da Meggerler ise yüksek değerlerdeki dirençleri ölçerler. Direnç "R" sembolü ile gösterilir ve birimi de ("Ω") omegadır.
Direnç Ölçme Metodları
Elektronikte kullanılan pasif elemanlardan en önemlilerinden birisi dirençtir. Bütün elektrik ve elektronik devrelerden belirli bir direnç vardır. Bu dirençlerin değerlerine göre devrenin tasarımı yapılır. Devrede bulunan dirençler, bazen ısı elde etmeye bazen akımı sınırlamaya, bazen de gerilimi çeşitli değerlere bölmeye yararlar. Bunun gibi daha bir çok etkileri olan dirençlerin değerini bilmek çok önem taşır. Ohmetreyle direnç ölçmek mümkündür. Bu tip ölçmeler direkt metotla yapılan ölçmelerdir. Yani direnci devreden ayırıp iki ucunu köprü uçlarına bağlayıp değerini doğrudan doğruya okuyabiliyorduk. Çok sağlıklı ölçme yapmamıza karşın, bu yöntemleri her yerde kullanamamaktayız. Çünkü öyle dirençler vardır ki, devresinden sökülmeden yerinde değerini ölçmek gerekir. İşte bu tip dirençlerin değerini ölçme metodunu da endirekt ölçme denir.
Endirekt ölçme ohm kanununa dayanılarak yapılır. Direncin devrede gösterdiği fonksiyonlarından yararlanarak değer tespiti yapılır. Direncin devre akımı ve gerilimindeki etkileri, Direnç = Akım / Gerilim formülünde yerine konur. Bu formülün sonucu bize direnç değerini verir.