Coğrafi Keşifler

Coğrafi Keşifler

Coğrafi Keşiflerin Nedenleri

1. Avrupa Devletleri'nin, İstanbul'un fethi ile Türklerin eline geçen, İpek ve Baharat yollarını Müslümanların elinden kurtarma düşüncesi.

2. Avrupalıların, XV. yüzyılda gelişen ticaret ve sanayi sonucunda yeni pazar ve hammadde araması.

3. Pusulanın daha yaygın kullanılmaya başlaması.

4. Gemi yapım tekniğinin gelişmesi.

5. Hurafelere inanan korkak denizcilerin yerini, cesur denizcilerin alması.

6. Hristiyanlığı yayma amacı.

En Önemli Coğrafi Kâşifler ve Keşifleri

Bartelemeo Diaz

1486'da çıktığı seferde fırtınaya yakalanarak, Güney'e sürüklendi ve Natal'a ulaştı. Dönüşte Afrika'nın Güney Burnu'nu geçerek buraya Fırtınalar Burnu ismini verdi.

Kristofer Kolomb

1492'de ispanya kralı Ferdinand ve eşi İsabella'nın desteği ile Atlas Okyanusu'na açıldı. Amacı, Hindistan'a ulaşmaktı. fakat yanlışlık sonucu Bahama Adaları'na ulaştı. Buranın yeni bir kıta olduğunu bilmedi.

Vasko de Gama

1498'de Portekiz'den yola çıktı. 1486'da Bartelmi Diaz tarafından keşfedilen Ümit Burnu'nu aşarak Hint Okyanusu'na ulaştı. 1498'de Hindistan'ın Kalküta limanına vardı.

Jan & Sebastiyan Kabo

1497'de İngiltere'den sefere çıktılar. Kuzey Amerika'yı dolaşarak Kanada'yı keşfettiler.

Amerigo Vespucci

Kristof Kolomb'un ölümünden bir yıl sonra, 1507'de sefere çıktı. Kolomb'un izinden giderek, onun keşfettiği kıtanın Hindistan olmayıp, yeni bir kıta olduğunu öğrendi. yeni kıtaya bu denizcinin adı verildi ve kıtaya Amerika dendi.

Magellan ve Del Kano

1519'da Alman Kralı Şarlken'in de desteğiyle sefere başladı. İspanya'dan yola çıkıp hep ters yönde ilerleyerek tekrar İspanya'ya geri dönmeyi planladı. Güney Amerika kıyılarını dolaşarak Magellan Boğazı'nı buldu. Büyük Okyanus'a açılarak Phillippine Adaları'na ulaştı. Ada yerlileri ile yaptığı bir savaşta öldürüldü. Del Kano, Ümit Burnu'nu dolaşarak 1522'de İspanya'ya döndü.

Meksika ve Peru'nun Keşfi

1519'da Kortez (Cortes) adlı bir İspanyol denizci önderliğinde Meksika'nın fethine başlandı. Aztek Uygarlığı yok edildi. 1532'de Almagro ve Pizarro Peru'ya çıkarak İnka uygarlığına son verdi.

Coğrafi Keşiflerin Sonuçları

1. Yeni topraklar, yeni ülkeler yeni uygarlıkların yanı sıra, tütün, kakao, vanilya, şekerkamışı, patates gibi yeni bitkilerle tanışıldı.

2. Ümit Burnu yolunun bulunması ile Baharat Yolu eski önemini yitirdi.

3. Akdeniz limanları önemini kaybetti.

4. Atlas Okyanusu kıyısındaki Lizbon, Londra, Rotterdam ve Amsterdam gibi limanlar önem kazandı.

5. Keşfedilen ülkelerdeki değerli madenler ve hammaddeler Avrupa'ya getirildi.

6. Toprak zenginlik kaynağı olmaktan çıkarak ticaret ön plana geçti.

7. Ticaretle uğraşan burjuva sınıfı daha da zenginleşerek toprak zengini soylular ekonomik güçlerini yitirdi.

8. Keşfedilen yerlere Avrupa'dan göçler başladı.

9. Hristiyanlık yayıldı.

10. Baharat Yolu'nun önemini yitirmesi üzerine İslam dünyası yoksullaştı.


8 yıl 3 ay önce eklendi

MCI, CMR, CMP, SMR ve PMR Nedir? Peygamber efendimizin hayatının özeti Enerji tasarrufu nasıl yapılır? Mantık Soruları Şule Yüksel Şenler'in Huzur Sokağı isimli romanının kitap özeti İngiliz Atasözleri, İngilizce Atasözleri ve Anlamları Ramazan hakkında peygamber efendimizin sözleri Coğrafi Keşifler Memelilerde hamilelik süreleri Majör Depresif Bozukluk Nedir? Dünyaca Ünlü Besteciler ve Hayat Hikayeleri Türk Edebiyatı Türleri ve Türk Edebiyatının Temsilcileri Aşık Atmak ne demek Vatandaşlık nasıl alırım, yetkili makam kararı ile TC vatandaşı olma? Paskalya Bayramı Ne Zaman Kutlanacak 2018 Pi Sayısı Nerelerde Kullanılır Fizik yasalarını değiştirebilecek deney: Işık hızı aşıldı mı? İşletim sistemi nedir, ne işe yarar? DNS nedir, Open DNS 2014 IP Adresleri Ülkelere göre Ortalama Yaşam Süreleri Sözde Ermeni Soykırımı hakkında daha fazla bilgi
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28