Ölüdeniz, Fethiye

Ölüdeniz, Fethiye

Ölüdeniz, Muğla ilinin Fethiye ilçesine bağlı bir beldedir. Ölüdeniz kumsalı yüzde seksen iki oyla 2006 yılında dünyanın en güzel kumsalı seçilmiştir.

Belde, turizm açısından oldukça gelişmiştir. Likyalılarda ışık ve güneş diyarı, Ortaçağ'da "Uzak Diyar" olarak tanınır, Anadolu'nun güneybatısında yer alan Teke Yarımadası'da bulunur. Türkiye'de bulunan deniz kulağı (lagün) oluşumlarından biridir.

Ölüdeniz, adı gibi durgun bir göl niteliğindedir. En fırtınalı günlerde Belceğiz kıyıları dalgalarla boğuşurken, Ölüdeniz'de sadece çırpıntılar meydana gelir.

Ancak durgun gibi gözüken Ölüdeniz, gözle görünmeyen üç nedenle kendini hemen her gün yenilemektedir. Bunlardan ilki, Ölüdeniz'de mevcut yoğun kaynak suyu çıkışları, dipte içeriden açıkdenize doğru bir akıntı yaratmaktadır. İkincisi, bu kaynak sularının yarattığı tuz farkından dolayı açıkdenizden içeriye ve dışarıya devamlı bir sirkülasyon oluşmasıdır. Üçüncüsü ise gel-git etkisi ile iki-üç günde bir deniz ortalama yarım metre yükselir ve alçalır. Bu da büyük miktarda deniz suyu giriş ve çıkışı sağlamaktadır.

Açıkdenizden Belcekız kıyılarına bakıldığında Ölüdeniz'i görmek mümkün değildir. Ölüdeniz'e kıyıya iyice yaklaşıldığında 90 derecelik bir açı yapan kısa kanaldan girilir.

Tutuştukları deniz savaşında Lidya Kralı'na yenik düşen Likya Kralı, yaralılarını ve geriye kalan yaşlı, çocuk, kadın, erkek ve gençlerini yelkenli gemisine doldurur ve dost bir kıyı kentine giderken Belceğiz açıklarında şiddetli bir fırtınaya yakalanır. Sığınacak bir liman ararlarken kralın oğlu, geminin yönünü Belceğiz kıyılarına çevirtir. Çünkü hiç fırtına görmemiş doğal bir koy olan Ölüdeniz'den haberdardır. Ancak gemi kıyıya yaklaştıkça sığınacak bir liman göremeyen Kral, kavminin son kalanlarını da felakete götüren bu emri kim verdiyse kellesinin uçurulması emrini verir. Emir yerine getirilir. Ancak bu arada gemi kıyıya yaklaşmış ve kanala girilmek üzeredir. Ölüdeniz bütün asudeliği ile onları beklemektedir. Kral ve kavminin son kalanları ve onları taşıyan gemi kurtulur ama kralın oğlu ölmüştür. Bu nedenle o zamandan bu güne bu limana Ölüdeniz denilmektedir.


9 yıl 3 ay önce eklendi

Nişikli Turizm Şubeleri ve Telefon Numaraları Nemrut Dağı Milli Parkı Hangi mevsim nereye tatile gidilir? Ölüdeniz, Fethiye Turizm Şiirleri Ankara MNG Kargo Şubeleri, MNG kargo şube adresleri ve telefon numaraları Ankara Aras Kargo Şubeleri, Şube Adresleri ve İletişim Telefonları Yurtiçi Kargo Ankara şube isimleri, şube adresleri ve telefon numaraları Metro Turizm Bulgaristan iletişim bilgileri Metro Turizm Adana iletişim bilgileri Metro Turizm İstanbul Anadolu yakası iletişim bilgileri İstanbul Metro Saatleri, T4 Topkapı - Mescid-i Selam Metro Sefer Saatleri İstanbul Metro Saatleri, M2 Sanayi Mahallesi - Seyrantepe Metro Sefer Saatleri İstanbul Metrobüs Durakları Haritası, En Kısa Yoldan Nasıl Giderim? Metro saatleri, İstanbul Metro Saatleri Atatürk Havalimanı'na nasıl gidilir, Atatürk Havaalanı'na en kısa yoldan nasıl giderim?
1
2
3