Akıllı telefon bağımlısı mısınız?

Akıllı telefon bağımlısı mısınız?

Teknolojinin ilerlemesiyle akıllı telefonlar hemen herkesin evine girdi. Artık insanlar doktorda, dişçide, toplantılarda, işe giderken otobüste, trende, metroda ya da sabah kahvaltısında cep telefonunu kontrol ediyor, maillerine bakıyor, Facebook ya da Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerine giriyor. Ancak uzmanlar bunun önlenemez bir akıllı telefon bağımlılığına dönüştüğünü açıkladılar.

WebMD isimli internet sitesinde yayınlanan haberde, 2012 yılında yapılan araştırmaya göre, Amerikalıların yüzde 46'sı kendi akıllı telefonuna sahip. Akıllı telefon kullanımı oldukça yaygın. Yaklaşık bin 600 müdür ve profesyoneli kapsayan araştırmada kaydedilen bulgular şöyle:

• Katılımcıların yüzde 70'i uyandıktan sonra 1 saat içinde akıllı telefonlarını kontrol ediyor,

• Yüzde 56'sı uyumadan önceki 1 saat içinde akıllı telefonunu kontrol ediyor,

• Yüzde 48'i bütün hafta sonu cep telefonlarını kontrol ediyor.

• Yüzde 51'i ise tatil boyunca cep telefonunu kontrol ediyor,

• Yüzde 44'ü ise cep telefonunu kaybedince ve 1 hafta kadar yenisini alamayınca büyük kaygı duyduklarını açıkladılar.

İnsanların yeni teknolojiyle harcadıkları zaman artıyor. Uzmanlar, bilgisayar teknolojilerinin bağımlılık oluşturabileceğini açıkladılar. Çünkü bu teknolojiler psikoaktifler yani bağımlılık yaparlar. Akıllı telefonlar bize e-postalara ek olarak videolar, Twitter iletileri, güncel haberler gibi birçok avantajdan yararlanma imkanı sunuyor. Ancak tüm bunları kullanırken aile ve iş hayatınız olumsuz etkileniyorsa, akıllı telefon bağımlısı olmuşsunuz demektir.

2011 yılında "Personal and Ubiquitous Computing" isimli dergide yer alan araştırmaya göre, insanlar akıllı telefonun kendisine bağımlı olmuyor, ancak cep telefonu kullanımıyla gelişen ve güncel haberleri, e-postaları ya da sosyal medya bağlantıları gibi şeyleri kontrol etme alışkanlığına bağımlı oluyor. Ortalama bir kullanıcı akıllı telefonunu günde 35 kez kontrol ederken, bağımlısı olanlar ise çok daha fazla kontrol ediyorlar.

Akıllı telefonların bizim zihinsel yaşamımızda da değişik tehlikeler oluşturduğunu söyleyen uzmanlar, kolay kullanımı, ücretsiz ya da ucuz uygulamaları ve sürekli internete bağlanabilirliği ile bilgisayar ya da laptoplarla olan bağımızı azalttığını açıkladılar. Bu telefonlar dikkatimizi bir noktaya yoğunlaştırma fırsatını bizden alıyor, derin düşüncelere dalmamızı ve hatta düşüncelerimizle baş başa kalmamıza engel oluyor.

Uzmanlar cep telefonu kullanımınızı kontrol altına almak için şu adımları öneriyorlar:

Cep telefonunuzu kontrol etmeye yönelten duygular ve durumlar hakkında bilinçli olun. Can sıkıntısından mı bakıyorsunuz, yalnızlıktan mı yoksa kaygıdan mı bakıyorsunuz?

Cep telefonunuz çaldığında ya da mesaj geldiğinde güçlü olun. Her zaman cevap vermek ya da telefonunuzu kontrol etmek zorunda değilsiniz. Telefonunuzun ikaz sinyallerini kapatarak bundan kurtulabilirsiniz.

Çocuklarınızla vakit geçirirken, otomobil kullanırken ya da bir toplantıdayken cep telefonunuzu kullanmayacağınız konusunda kararlı olun.

Cep telefonu kullanımınızı aşamalı olarak azaltın. Önceleri 15 dakika sonra 30 dakika ve acil bir durum olmadıkça 60 dakika cep telefonunuzu elinize almayın.

Herhangi bir adres ya da telefon numarası gibi ihtiyacınız olmadıkça cep telefonu üzerinde web browser'ı kullanmayın.

Tüm bunlara disiplinli bir şekilde uyarsanız, birkaç gün içinde bu düzene alışırsınız. Böylece hem kendinizle daha fazla baş başa kalırsınız, hem de sevdiklerinize daha fazla zaman ayırabilirsiniz.


11 yıl 10 ay önce eklendi

Prof. Dr. Özgür Demirtaş'a Türkiye ekonomisi hakkında mektup Cumhurbaşkanlığı sistemine neden EVET demelisiniz? Avusturya'nın Wiener Neustadt şehrinde Türk bayrağı asma yasağı Polis silahı gencin başına dayayarak gözaltına aldı haberi Finans piyasalarında kullanılan A-book, B-book, C-book ne demektir? İstanbul'da ev almalı mıyım? Atatürkçülüğün Türk Toplumu İçin Önemi Akıllı telefon bağımlısı mısınız? Borsaya giren Facebook'un hedefi 100 milyar dolar Kore devinden gazilerimize vefa! Dinozorlardan bile eski kertenkele izi bulundu Uzayda teorileri altüst eden enerji İsrail, Türkiye'yi kuşatma provası yapıyor Bulgaristan'la ticaret 10 milyara çıkarılacak Libya'da NATO'nun sivil bölgelere saldırısında 15 kişi öldü Türk Telekom, işte özel sektörün farkı Kudüs olayına iki farklı bakış açısı, gene Davutoğlu Bilimsel makale yazma kılavuzu Cari Açık Nedir? Ülkemizce eğitim dili TÜRKÇE olmalıdır; çünkü
1
2
3
4
5
6
7
8