Adet gecikmesi hamilelik belirtisi mi

Adet gecikmesi hamilelik belirtisi mi

Hamileliğin en önemli belirtisi adet gecikmesidir. Ancak her adet gecikmesi hamilelik veya gebelik anlamı taşımaz. Bazı nedenlerden dolayı adet gecikmesi olabilir. Bunlar aşırı stres, öfkelenme, diyet ve psikolojik durumdan kaynaklanabilir. Her adet gecikmesi hamilelik olduğu anlamına gelmez özelikle çeşitli rahatsızlıklarda adet gecikmesinin nedeni olabilir.

Gebelik olmamasına rağmen adet döneminde gecikme varsa ve 3 aydır bu durum devam ediyorsa bir uzmana danışmak doğru olacaktır.

Normal adet döngüsü (siklüs) bir kadında 21-35 gün arasında değişmektedir. Bir adet siklüsünün 35 günden uzun sürmesi durumunda adet gecikmesinden bahsediliyor. Ancak çok sık karşılaşılan bir durum olan adetlerin birkaç gün gecikmesinin bir sorun olarak algılanmaması gerekiyor. Anadolu Sağlık Merkezi'nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ebru Füsun Işık, yılda bir iki kez adet gecikmesi olabileceğini beliterek, adet düzensizliğinin iki üç ay devam etmesi durumunda hekime başvurulması gerektiğine dikkat çekti.

Adet gecikmesinin nedenleri nelerdir?

Adet gecikmesinin bir çok nedeni olabilir. Hormonal faktörler, üreme organları ile ilgili hastalıklar, stres gibi yaşam koşulları, ağır egzersiz veya aşırı kilo alıp verme adet gecikmesine neden olabilir. Op. Dr. Işık, adet gecikmesinin nedenleri arasında en sık görülenin yumurtanın geliştiği folikülün çatlamaması olduğu söyleyerek şu bilgileri veriyor;

"Aslında kadınların birçoğu yılda bir siklüs yumurtanın çatlamaması gibi sorunlar yaşayabilirler. Fizyolojik olan bu durum pek çok kez birkaç günlük adet gecikmesine yol açtığı için kadınlar tarafından fark edilmez. Adet gecikmesinde ilk olarak akla gelmesi gereken şey ise gebeliktir. Adet gecikmesi fizyolojik olan bu durumlar dışında yumurtalıklarda gelişebilecek endometriozis kistleri, yumurtalıkların iyi ve kötü huylu tümörleri gibi patolojik kistik oluşumlarda da görülebilir. Bazı hormonal denge bozukluklarında da ilk belirti adet gecikmesi şeklinde olabilir. Bu grup hastalıklar çok çeşitlidir ve karmaşık bir yapı içerisinde olabilirler. Bunlar içerisinde en sık rastlananları ise polikistik over sendromu, tiroid bezi fonksiyon bozuklukları ve süt hormonu olarak bilinen prolaktin hormonu salgı bozukluklarıdır. Bu hormon bozuklukları arasında adet düzensizliklerine en sık yol açan durumu ise polikistik over sendromu oluşturuyor."


8 yıl 11 ay önce eklendi

Reflü nedir? Reflü nasıl tedavi edilir? Ön Çapraz Bağ (ÖÇB) Yaralanmaları Adet gecikmesi hamilelik belirtisi mi Lohusalık dönemi ile ilgili bilgiler Kanal tedavisi nasıl yapılır? Vücutta organların yeri, organların yerleri ve görevleri Gıda Zehirlenmesi ile ilgili detaylı bilgiler Ayak haritanızdaki masaj noktaları, Zonoterapi ve Refleksoloji Ne Kadar Kalori, Kalori Cetvelleri, Hangi Hareket (Spor) Kaç Kalori Yakar? Karaciğer iltihabı, hepatit Migren belirtileri ve migrenin tedavi yöntemleri nelerdir? Cüzzam hastalığı nedir, cüzzam nasıl bulaşır? Hangi besinler ne kadar kalori içerir? Kemikler, Eklemler ve Kaslar Balığın sağlığımıza faydaları nelerdir? Zona Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir? Yemek yedikten sonra neden uykumuz gelir? Nasıl daha iyi uyursunuz? İdeal kilo hesaplama, beden kitle endeksi
1
2
3
4
5
6
7