Hangi mahkeme hangi davalara bakar

Hangi mahkeme hangi davalara bakar

Hangi davanın hangi mahkemede görüldüğünü merak ediyorsanız aşağıdaki yazıyı okumalısınız, Hangi suç hangi mahkemede görülür?

Mahkemeler, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından hazırlanmış olan kanunlara göre, millet adına, bağımsız olarak adaleti yerine getirirler. 

Mahkemeler dörde ayrılır:

1. Hukuk Mahkemeleri,

2. Ceza Mahkemeleri,

3. Askeri Mahkemeler,

4. Yüksek Mahkemeler.

Hukuk Mahkemeleri

Alacak, boşanma, miras, ev boşaltma, evlat edinme gibi dâvalara bakar. 

Hukuk mahkemeleri şu bölümlere ayrılır

1. Sulh Hukuk Mahkemeleri (Bin liraya kadar alacak, nafaka, ev boşaltma dâvalarına bakar).

2. Asliyle Hukuk Mahkemeleri (Bin liradan fazla alacak, boşanma dâvalarına bakar). 

3. Ticaret Mahkemeleri (Ticaret işlerinden çıkan dâvalara bakar).

4. îş Mahkemeleri (İşçi ve işverenlerle ilgili dâvalara bakar).

5. İcra Mahkemeleri (İcra takip işleri ile ilgili dâvalara bakar). 

Ceza Mahkemeleri

İşlenen suçlar, bir ceza vermeyi gerektiriyorsa, bu dâvalara Ceza Mahkemeleri bakar. 

Ceza Mahkemeleri, şu bölümlere ayrılır

1. Sulh Ceza Mahkemeleri (Küçük suçlara bakar).

2. Asliye Ceza Mahkemeleri (Sahte işlemler, hakaret gibi dâvalara bakar).

3. Toplu Asliye Ceza Mahkemeleri (Asliye ceza ile ağır ceza mahkemelerinin baktığı suçlar dışında kalan dâvalara bakar). 

4. Ağır Ceza Mahkemeleri (Cana, namusa, mala, devletin güvenliğine karşı suç işleyenlerin yargılandığı mahkemelerdir). 

Askerî Mahkemeler

Subay, asker ya da askerlikle ilgili kimseler tarafından işlenen askerlik suçlarına bakar. Asliye ceza Mahkemelerinde, Toplu Asliye Ceza Mahkemelerinde, Ağır Ceza Mahkemelerinde, yargıçlardan başka. Cumhuriyet Savcısı da bulunur. Cumhuriyet Savcısı, suç işleyenleri, Türk milleti adına davacı olarak takip eder.

Bu mahkemelerde, kendisine bir suçu îşlediği söylenen kimse sanık adını alır. Suçu, mahkeme kararı ile kesinleşirse, suçlu adını alır. 

Yargıçlar, verdikleri hükümlerde,kanunlara göre hareket ederler ve hiçbir etki altında kalmazlar. Kararlarında serbesttirler. Her dâvâlı, her davacı, her sanık, istediği zaman, mahkemelerde dâvasını daha iyi takip edebilmek için avukat tutabilir. Avukatlar, Hukuk Fakültelerini bitiren ve mahkemelerde başkalarının haklarım savunabilme yetkisini almış olan kimselerdir.

Bu mahkemelerden başka, Yüksek Mahkemeler de vardır. 

Yüksek Mahkemeler 

Yargıtay, Askeri Yargıtay, Anayasa Mahkemesi. 

Yargıtay

Bütün mahkemelerin üstünde olan yüksek bir mahkemedir. En tecrübeli yargıçlardan meydana gelmiştir, Ankaradadır. Yukarda görülen mahkemelerin herhangi birinde dâvası görülmüş olan her vatandaş, yargıç tarafından verilen hükmü, kendine göre, kanunlara uygun görmez ve beğenmezse, bu hükmün bir daha incelenebilmesi için Yargıtaya başvurur, yargıtayda bu hüküm incelenir. Yargıcın verdiği karar doğru bulunursa, onaylanır, böylece hüküm yerine getirilir. Yargıcın verdiği karar, Yargıtayca uygun görülmezse, bozulur ve dâvaya yeniden bakılır. Mahkeme, dâvaya, bu bozulma kararını göz önünde tutarak, yeniden bakar. Ya yeni bir hüküm verir ya da ilk verdiği kararda ısrar eder. O zaman, dâva yeniden Yargıtaya gider ve orada, Yargıtaydaki bütün yargıçların katılması ile incelenir. Bunların vereceği karar, artık kesin olur. 

Ağır Ceza Mahkemeleri tarafından verilmiş olan ölüm cezaları, Yargıtayda da onaylandıktan sonra, ölüm cezasının yerine getirilmesi için, Büyük Millet Meclisinden karar alınır. Ölüm cezası. Meclis tarafından onaylanırsa, suçlu, asılmak suretiyle cezalandırılmış olur. 

Askerî Yargıtay

Askerî mahkemelerin vermiş olduğu kararların. Yargıtay gibi, incelenmesinin ve onaylanmasının yapıldığı yüksek bir mahkemedir. 

Anayasa Mahkemesi

Yeni Anayasamıza göre kurulmuş yüksek bir yargı organıdır. Anayasa Mahkemesi, Bakanların işledikleri suçlara ve Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından çıkarılan kanunların Anayasaya aykırı olup olmadığına bakar. 

Uyuşmazlık Mahkemesi

Adliye, idare mahkemeleri ve askerî mahkemeler arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmekle görevli bir mahkemedir.


9 yıl 2 ay önce eklendi

LCD/LED TV duvara ne kadar yükseğe takılmalıdır? Hz Muhammed (sav) ile ilgili Şiirler Göz renkleri nelerdir? En hızlı 3 atı bulma mantık sorusu En güzel romanlar, en çok beğenilen romanlar Dilimizde de anlamı olan İngilizce Atasözleri Oruç tutmanın bize kazandırdıkları Haçlı Seferleri, Haçlı Seferlerinin Sebepleri ve Sonuçları Hangi mahkeme hangi davalara bakar Farabi'nin Hayatı Neşet Ertaş Hayatı Dünya Edebiyatındaki Ünlü Romanlar ve Özetleri Alnı açık yüzü ak olmak deyiminin anlamı Türk vatandaşlığının evlat edinme ve seçme hakkı ile kazanılması Aile içi kalıtsal hastalıklar nelerdir? C++'ta proje oluşturma ve ortam değişkenlerini ayarlama Karınca yuvasının özellikleri, Karınca cumhuriyeti Programsız dosya şifreleme nasıl yapılır? Bilgisayara Şifre Nasıl Konulur Domain Adı Yaşam Çevrimi, Silinme Aşamaları Linux tabanlı sistemlerde işinizi kolaylaştıracak bilgiler
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28