Türkiye'de Uyuşturucu Sorunu ve Uyuşturucu Belası

Türkiye'de Uyuşturucu Sorunu ve Uyuşturucu Belası

Uyuşturucu kullanımı sorunu artık toplumumuzda çok ciddi bir yer almaktadır. Yaptığımız son araştırmalar 2004 verileriyle ifade etmektedir ki; Ülkemizde 16-24 yaş arası gençlerimizin herhangi bir uyuşturucu maddeyi kullanma, deneme ve ya bağımlı olma oranı % 9'dur. Bu hesap edildiğinde gençlerimizin hızlı bir şekilde uyuşturucu maddelerle tanıştığını kullanıcı veya satıcı olarak bu kötü yola sürüklendiklerini göstermektedir. Tabi sorun sadece gençlerle sınırlı değildir. Benim tedavi ettiğim hastalarım arasında yaş ortalamasının 25'in üstünde olduğunu görmekteyim.

Alkol ve uyuşturucu kullanımı bir davranış bozukluğudur. Alkol ve uyuşturucu bağımlılığı ise bir psikiyatrik rahatsızlıktır ve mutlaka tedavi edilmelidir ve başarılı, uyumlu bir tedavi programıyla tedavi edilebilmektedir.

Benim özellikle dikkati çekmek istediğim konu ise "Trafikte Alkol ve Uyuşturucu Kullanımı" dır. Kişinin kaç promil alkol aldığı Alkolmetre cihazı ile ölçümlenebilmektedir. Sonuçta yapılan bu trafik denetimiyle ve alkolmetre ölçüm cihazına yakalanmaktan korkan alkol kullanıcılarının trafikte yer almamaları için caydırıcı bir önlem olmaktadır.

Peki ama uyuşturucu kullanarak trafiğe çıkan yüzlerce sürücü nasıl ölçümlenecek. Özellikle ağır yük taşıyan ve uzun yol şoförlerinde rastlanan "alkol-esrar" kombinasyonu" -ki yalnızca alkol almaktan 5 kat daha zararlıdır- nasıl ölçümlenecek. Sadece alkol ölçmek trafik sorununu çözmeye asla yetmemektedir. Özellikle büyük şehirlerde (İstanbul, Diyarbakır, Antalya, İzmir) pilot bölge seçilerek trafikte uyuşturucu denetimine geçilmesi gerekmektedir.

Ülkemizde tahminimce her 1000 kazadan 5'i trafikte uyuşturucu kullanımı sonucu meydana gelmiş kazalardır. Bu oran daha da yükselecektir. Çünkü bir bilim adamı olarak öngörüm; Eğer duyarlı olunmaz ve ülkemizde uyuşturucu sorununa bilimsel ve katılımcı bir çözüm üretilmezse, 2015 yılında 16-24 yaş arsı gençlerimizin %20'si bir uyuşturucu maddeyle tanışmış, denemiş ya da kullanmış olacaklar. Yine tahminimce eğer gerekli önlemler alınmazsa her 1000 trafik kazasının 30'u  trafikte uyuşturucu kullanımı sonucu ortaya çıkacaktır. Ülkemizin Avrupa Birliği'ne gireceği seneler olarak ifade edilen 2015 Türkiye'sine bu yakışmayacaktır.

Trafik kazaları ve ülkemizde trafik sorununa bir başka boyuttan dikkat çekmek istedim. Çözümü ise mevcut. Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığının Çöl Harekatında geliştirdiği bir cihaz; tükürükten uyuşturucu ölçümü yapan ve sonucu en geç 15 dakika içerisinde veren taşınabilir ve kullanımı için eğitimli personel gerektirmeyen bir Trafikte uyuşturucu ölçüm cihazıdır.Cihazın ismi Life Point'tir. Bu cihaz sadece trafikte değil her tür adli vakada 15 dakikada uyuşturucu kullanımı ve dozlarını ölçebilen bir alettir.Bu idrar ve kan örnekleri alınmasından daha insani bir yöntemdir.

Özellikle Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Daire Başkanlıklarından bir bilim adamı olarak ricam; pilot bölgeler halinde trafikte uyuşturucu saptaması yapabilen yöntemlerin araştırılarak ülkemizde uygulanmasıdır. Trafik kazaları ve trafik ölümlerinin önüne geçmek için bu soruna karşı duyarlı olmamız gerekmektedir.

Psikiyatrist Prof. Dr. Arif VERİMLİ


12 yıl 6 ay önce eklendi

En doğru yemek saatleri Migren Nedir, Migrenin Belirtileri ve Tedavisi Kulak Çınlaması Sağlıklı zayıflamanın kuralları Bebeğin suyunun normalden az olması Temel cimnastik duruşları, resimli jimnastik duruşları Enzim nedir, enzimlerin görevleri nelerdir Mantar Zehirlenmesi, Belirtileri ve Tedavisi Göz altı morlukları için neler yapılabilir? Şifalı Bitkiler, A Harfi ile başlayan şifalı bitkiler 2 Spor yaralanmalarında yapılacak ilk yardım uygulamaları Böbrek Yetmezliği: Üremi, Böbrek Hastalıklarının Belirti ve Bulguları Adet ağrıları nasıl geçer, adet sancısına ne iyi gelir? İshal tedavisi, ishali ne keser Böbrek hastalığı nedir ve böbrek hastalıklarının belirtileri nelerdir? Sigara ve alkol kullanmanın zararları Yeni doğan bebeğin bakımı nasıl yapılmalıdır? Profesörden tavsiye: Bu yağmurlarda ıslanın (ilginç)! B1 vitamini hangi besinlerde bulunur Türkiye'de Uyuşturucu Sorunu ve Uyuşturucu Belası
1
2
3
4
5
6
7