Anka Kuşu silahlanıyor
Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesi'nde karar, Başbakan'ın kritik Rusya ziyaretinden sonra verilecek. Türkiye'nin ilk insansız hava aracı ANKA'nın silahlandırılmasına yönelik de ilk adım da atıldı.
Savunma Sanayi İcra Komitesi (SSİK), dün Erdoğan başkanlığında olağan toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile Savunma Sanayi Müsteşarı Murat Bayar da katıldı. Toplantıda, "hava savunma şemsiyesi" olarak da adlandırılan, "Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesi"nde gelinen nokta ayrıntıları ile değerlendirildi.
Yaklaşık 4 saat süren toplantının ardından Savunma Sanayi Müsteşarlığı'ndan (SSM) alınan kararlara ilişkin olarak yapılan yazılı açıklamada, "Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesi kapsamında alınan tekliflerin iyileştirilmesine yönelik olarak, Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından yüklenici adaylarıyla görüşmelere devam edilmesine ve elde edilecek sonuçların Savunma Sanayi İcra Komitesi'ne sunulmasına karar verilmiştir" denildi.
S-400'de ısrar edilecek
Projeye yaklaşık 2 milyar dolar bütçe ayıran Türkiye, sunulan tekliflerin fiyatlarını aşağı çekmek ve yerli katılım payını artırmak için görüşmelere devam edecek. Tekliflerin iyileştirilmesi kapsamındaki en önemli temaslardan birini ise Erdoğan'ın gerçekleştirmesi bekleniyor. Erdoğan?ın bugün gideceği Rusya?da Devlet Başkanı Viladimir Putin'den ihaleye çıktıkları S-300 sistemlerine ilişkin teklif yerine S-400'lerle teklifi revize etmeleri istenecek.
İhalede Ruya ile birlikte ABD Patriot, Çin FD-2000 ve Fransa-İtalya konsorsiyumu olan Eurosam da Samp-T modeli füze sistemleri ile katılıyor. 4 adet alınacak sistemlerin 2'si Ankara ve İstanbul'a biri de Suriye sınırına konuşlandırılacak. Sistem, uzun menzilli füze tehditlerini Türk hava sahasına girmeden bertaraf etmeyi amaçlıyor. Yüksek irtifa hava savunma sistemlerinin çalışma esasında ise düşman füzelerinin Türk topraklarını hedef aldığının tespit edilmesinin ardından, uyduların da yardımıyla, hava savunma sistemleri ve buna bağlı bataryalar çalıştırılıyor. Hava savunma füzeleri, 50-300 km'lik bir alan içinde düşman füzelerini durdurabiliyorlar.
Uzay üssü merkezi
Türkiye, terörle mücadele kapsamında kullanmak istediği silahlı ABD yapımı silahlı insansız hava aracı olan Predatör'lerin satışı konusunda ABD Kongresi'nden karar çıkmasını bekliyordu. Ancak dün bu konuda kritik bir karara imza atılarak yerli üretim İnsansız Hava Aracı ANKA'nın silahlandırılması karalaştırıldı. Birçok yönden heronlardan daha üstün özelliklere sahip olan ANKA'ya silah entegre edilmesi için ilk adım atıldı. Bunun için ANKA'nın motor gücü geliştirilecek. SSİK, "ANKA insansız hava aracının daha uzun menzil ve yük taşıma kapasitesine sahip Turbo-Prop motorlu versiyonunun ön tasarım faaliyetleri için TUSAŞ Firması ile sözlaşme görüşmelerine başlanmasına karar verilmiştir" kararını verdi.
Diğer önemli bir karar ise, uzay çalışmalarına yönelik oldu ve Ankara?da uydu fırlatma merkezi kurulması için çalışmaların başlanması kararlaştırıldı.
Lübnan lideri Başbakanlık'ta
Başbakan Erdoğan ile dün Başbakanlık Merkez Bina'da Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Sleiman'ı kabul etti. Basına kapalı olarak gerçekleşen buluşma yaklaşık 1 saat sürdü. Erdoğan, görüşmenin ardından Michel Süleyman'ı makam aracına kadar uğurlarken, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da buluşmada yer aldı.
Kaynak: Milliyet