Böbrek hastalığı nedir ve böbrek hastalıklarının belirtileri nelerdir?

Böbrek hastalığı nedir ve böbrek hastalıklarının belirtileri nelerdir?

Böbreklerimizde kist gelişimine yol açan çeşitli hastalıklar vardır. Bu hastalıklardan bazıları kalıtsaldır, yani irsidir. Bazıları ise kalıtımla ilişkisiz bir şekilde gelişir. Polikistik böbrek hastalığı, kalıtsal böbrek hastalıkları içinde en sık görülenidir. Aslında bu hastalığın tıptaki bilimsel adı, kalıtım şeklinin de belirtildiği "otozomal dominant (baskın) polikistik böbrek hastalığı"dır. Burada, pratik kullanım açısından, bu hastalıktan "polikistik böbrek hastalığı" diye söz.

Polikistik Böbrek Hastalığı Olanların Diyette Dikkat Etmesi Gereken Konular Var mıdır?

Böbrek yetersizliği ve yüksek tansiyonu olmayan polikistik böbrek hastalarının özel bir diyet yapmalarına gerek yoktur. Yüksek tansiyonu olan hastalar tuzsuz diyet almalıdır. Bununla birlikte, hastaların kan basıncı normal bile olsa, az tuzlu diyet ile beslenmeleri daha uygundur. Zamanla yüksek tansiyon gelişme olasılığı söz konusu olduğu için, hastaların az tuzlu diyete alışmaları yararlıdır. Fazla kilolu olmanın, damar sertliği, yüksek tansiyon, kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere, çok sayıda sağlık sorununa yol açtığı bilinmektedir.

Ayrıca, fazla kilolu olan böbrek hastalarında, böbrek yetersizliği riskinin daha yüksek olduğuna ilişkin veriler de vardır. Bu nedenle, polikistik böbrek hastalarının kilo almamaya dikkat etmesi, fazla kilolu olanların da zayıflaması çok önemlidir. Bu açıdan, yüksek kalorili gıdaları en aza indirmenin yararı vardır.

Bazı deneysel çalışmalarda, kafeinin, böbrek kistlerini artırıcı etki gösterebileceğine ilişkin veriler elde edilmiştir. Bu olumsuz etkinin, insanlarda ne derece önemli olduğu henüz bilinmemektedir. Yine de, zararlı etkisinin olabileceği düşünülerek, aşırı çay ve kahve tüketiminden kaçınılması önerilir. Böbrek yetersizliği olan hastaların ise, hekimleri tarafından önerilen özel diyetleri uygulamaları gerekir.

Polikistik Böbrek Hastalığı Nasıl Bir Seyir Gösterir?

Hastalarda, uzun yıllar içinde böbrek fonksiyonlarında giderek bir azalma görülebilir. Yüksek tansiyonu olan hastalarda hem böbrek yetersizliği gelişimi daha hızlıdır hem de kalp ve damar sorunları daha sıktır. Bu nedenle, bu hastalarda kan basıncının düşürülmesine büyük önem verilmelidir.

Böbrek Nakli Düşünülen Polikistik Böbrek Hastalarında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bu hastalarda böbrek naklinin başarısı, diğer hastalardakine benzerlik gösterir. Burada dikkat edilmesi gereken çok önemli bir konu, akrabalardan yapılan nakillerden önce, böbrek verici adayında bu hastalığın bulunmadığından kesinlikle emin olunmasıdır.

Böbrek nakli öncesinde, kistleri olan böbreklerin ameliyatla çıkarılması gerekmez. Böbrekleri ileri derecede büyümüş olan hastalarda ya da böbreklerinde tedavi ile düzelmeyen enfeksiyonların olması durumunda, nakil öncesi böbreklerin çıkarılması gerekebilir.

Polikistik böbrek hastalarında, barsaklarda divertikül sıklığının yüksek olması ve divertiküllere bağlı komplikasyonların diğer hastalara göre daha sık görülmesi nedeniyle, nakilden önce hastaların divertikül açısından taranması önerilebilir.


11 yıl 7 ay önce eklendi

En doğru yemek saatleri Migren Nedir, Migrenin Belirtileri ve Tedavisi Kulak Çınlaması Sağlıklı zayıflamanın kuralları Bebeğin suyunun normalden az olması Temel cimnastik duruşları, resimli jimnastik duruşları Enzim nedir, enzimlerin görevleri nelerdir Mantar Zehirlenmesi, Belirtileri ve Tedavisi Göz altı morlukları için neler yapılabilir? Şifalı Bitkiler, A Harfi ile başlayan şifalı bitkiler 2 Spor yaralanmalarında yapılacak ilk yardım uygulamaları Böbrek Yetmezliği: Üremi, Böbrek Hastalıklarının Belirti ve Bulguları Adet ağrıları nasıl geçer, adet sancısına ne iyi gelir? İshal tedavisi, ishali ne keser Böbrek hastalığı nedir ve böbrek hastalıklarının belirtileri nelerdir? Sigara ve alkol kullanmanın zararları Yeni doğan bebeğin bakımı nasıl yapılmalıdır? Profesörden tavsiye: Bu yağmurlarda ıslanın (ilginç)! B1 vitamini hangi besinlerde bulunur Türkiye'de Uyuşturucu Sorunu ve Uyuşturucu Belası
1
2
3
4
5
6
7