ABD'nin kodlarını vermediği savaş uçağı için Avrupa'dan teklif geldi

ABD'nin kodlarını vermediği savaş uçağı için Avrupa'dan teklif geldi

ABD'nin F35 savaş uçağının kodlarını vermeyeceğini açıklaması ve Ankara'nın siparişleri bir süre askıya almasının ardından, bu kez Avrupa'dan kritik bir hamle geldi. Zaman'a konuşan Avrupa'nın yeni nesil savaş uçağı Eurofighter konsorsiyumundan üst düzey bir yetkili, "Biz Türkiye'ye tüm kaynak kodları ve kritik teknolojileri vermeye hazırız." açıklamasını yaptı. Hiç düşünmeyelim, bize lazım olan teklif buydu. Hem ABD tekelini kırmada, hem de milli projelerimizde faydalanmak için Eurofighter'a geçişin daha faydalı olacağını düşünüyorum. Zaten ABD'nin 10 yılı kaldı, ardından hızlı bir dökülme başlayacak. Geleceği bu denli belirsizken =)) onların teknolojilerine bel bağlamanın anlamı yok.

Türkiye'ye 16 milyar dolara mal olması beklenen geleceğin savaş uçağı F-35 projesinde önemli gelişmeler yaşanıyor. ABD'nin uçağın kodlarını vermeyeceğini açıklaması ve Ankara'nın siparişleri bir süre askıya almasının ardından, bu kez Avrupa'dan kritik bir hamle geldi. Zaman'a konuşan Avrupa'nın yeni nesil savaş uçağı Eurofighter konsorsiyumundan üst düzey bir yetkili, "Biz Türkiye'ye tüm kaynak kodları ve kritik teknolojileri vermeye hazırız." açıklamasını yaptı. Aynı yetkili, Türkiye'nin Eurofighter konsorsiyumuna katılması halinde tüm araştırma ve geliştirme safhalarında rol alabileceğini ifade etti.

Lockheed Martin'in F-35'lerden sorumlu Başkan Yardımcısı Stephen O'Bryan, "Yazılımı paylaşmak demek ondan sonra sürekli kullanıcı isteklerine göre değişiklik demek. Bu zaman ve maliyet açısından karşılanabilir bir durum değil. İngiltere ve İsrail dahil hiçbir ülke kaynak kodlarına sahip olmayacak." diyerek, Türkiye'nin isteklerine kapıları kapamıştı. Avrupa ise kaynak kodları vermeyi teklif ediyor. Öte yandan Lockheed Martin, Zaman'ın konuyla ilgili sorularını cevapsız bıraktı. 16 milyar dolarlık F-35 projesinin masaya yatırıldığı son Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) toplantısında, yazılım konusundaki endişeler dile getirilirken Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner, daha önce alınan F-16 savaş uçaklarında yaşanan sorunları hatırlatmıştı. Başbakan Erdoğan da yazılım kodlarının verilmemesinin kabul edilemeyeceğini net bir dille ifade etti. Geçtiğimiz aralık ayında ABD lisansı ile Türkiye'de üretilen F-16 savaş uçaklarının uçuşta beyni kabul edilen görev bilgisayarlarının yerli olarak üretilmesi yönünde karar alınmıştı. Milli görev bilgisayarının üretilmesiyle birlikte F-16'ların ABD'nin muhtemel elektronik etkisinden kurtarılması hedefleniyor.

Türkiye'ye kaynak kodları verme vaadinde bulunan Eurofighter Typhoon konsorsiyumu İngiltere, İtalya, Almanya ve İspanya'nın müşterek projesi. İlk uçuşunu 1994'te gerçekleştiren çift motorlu ve çok amaçlı Eurofighter, şu anda Avrupa orduları tarafından kullanılıyor. Eurofighter yetkilileri, Ankara'nın bu konsorsiyuma katılması halinde, elde edeceği bilgi birikimiyle yüksek teknoloji gerektiren milli projeler için de elini güçlendireceğini dile getiriyor. Aynı zamanda Türkiye'ye 'eşit ortaklık' teklifinde bulunuyor.



12 yıl 10 ay önce eklendi

Hilmi Ziya ÜLKEN ATAK, Cobra ve Apache'ye karşı! Uyduyu fırlatmamıza az kaldı! Türkiye'nin çıldırtan projeleri, Türkiye'nin en büyük projeleri TİSU için müthiş plan Mehmetçik'e yerli makineli tüfek 50 milyar Euro'luk Avrupa Türk gücü! Erdoğan konuştu, İsrail borsası çakıldı! Milli piyade tüfeğinin üretimine başlandı Newsweek: Osmanlı canlanabilir Bağdat'ta petrol işletmeciliği ile ilgili kritik imza! ABD'nin kodlarını vermediği savaş uçağı için Avrupa'dan teklif geldi Obama'dan 'Türkiye'ye gidin' talimatı Türk Hava Yolları şampiyonları taşımaya hazır Türkler Avrupa'da çalışmak istemiyor Başbakan'dan BM zirvesinde sert çıkış Google Maps'e rakip TÜRKSAT Maps! İşte Türkiye'nin en modern camisi Çanakkale Destanı'na Özel Yerli hücumbot hayalimiz de gerçek oluyor
1
2
3
4
5
6