Bilek güreşi nasıl kazanılır?
Bilek güreşi birçok insan tarafından “güce dayalı” diye değerlendirilen bir spor dalıdır. Bilek güreşinin tekniğe ve taktiklere dayalı kısmı ise pek bilinmez. Bu pek bilinmeyen teknik ve taktikler bazen kendinizden çok daha güçlü birini yenmenizi sağlayabilir. Zaten öyle olmasaydı bilek güreşi bir spor olmazdı. Kolunuzun gücünü makineler de ölçebilir. Ancak bilek güreşi strateji içeren bir müsabakadır. Bir yıl kadar bilek güreşiyle ilgilenmiş bir sporcu olarak uygulanması gereken temel kuralları anlatacağım size. İyi bir haberim daha var ki o da şu: Bir de Türkiye şampiyonasına katıldım. Bu şampiyonada kilosunda dönemin dünya şampiyonu olan Engin Terzi’yi izleme fırsatı buldum. Ayrıca benim takımımda eski bir dünya üçüncüsü vardı.
Bilek güreşini kazanmak için yapmanız gerekenler
1. Karnınızı Masaya Yapıştırın
Karnı masaya yapıştırmak dengeyi iyileştirir ve dirseği karna doğru çekmek için masadan destek alınabilmesini sağlar.
2. Baş Parmağınızı İçe Alın
Baş parmağınızı içe alarak rakibinizin baş parmağını daha iyi kavrarsınız. Çünkü baş parmağınızı alta aldığınızda diğer parmaklarınız başparmağınıza destek olur.
3. Ayağınız İleride Olsun
Ayağınızı geride tutarsanız kuvvetli olsanız bile rakibinizin hamlesi tüm kütlenizi sarsabilir. Ancak ayağınızı ileride tutarsanız rakibinizin etkileyemeyeceği bir moment oluşturursunuz.
4. Dirseğinizin Açısını Daraltın
Kolunuz dirsekten açıldıkça uygulayabileceğiniz kuvvet de azalır. Dirsek açınız mümkün olduğunca dar olmalıdır.
5. Bileğinizi İçe Doğru Kırın
Bilek güreşi müsabakaları iki tarafın da bileği düzken başlar. Ancak müsabaka başlar başlamaz bileği içe doğru bükmek avantaj sağlayacaktır. Bu hareket kurallara aykırı değildir. Kimi çevrelerde bileği bükmek hile olarak kabul edilse de bilek güreşini güreş yapan hareketlerden biridir bu.
6. Dirseğinizi Karnınıza Doğru Çekin
Bilek güreşine başlarken dirseğinizi karnınıza yakın konumlandırın. Maç başlar başlamaz da dirseğinizi kendinize doğru çekmeye çalışın. Ancak bu hareket abartıldığı takdirde faul boyutuna ulaşabilir. Profesyonel müsabakalarda dirseğin oynatılabileceği alan sınırlandırılmıştır.
7. Çekiş Yapın
Bilek güreşinde galibiyetten önce rakibin pozisyonunu bozmayı düşünmek gerekir. Bunun için de yapılabilecek en temel şeylerden biri yenmeyi ikinci plana atıp rakibinizin kolunu kendinize doğru çekmeniz olacaktır. Bunu yaparken de bileğinizi kendinize doğru bükmeniz gerekiyor. Bileğinizi her durumda kullandığınız kaslara doğru bükmeniz uyguladığınız momenti ve gücü artıracaktır.
8. Rakibin Baş Parmağını Yüksekten Tutun
Rakibin baş parmağını mümkün olduğu kadar yüksekten tutmak gerekir. Ancak başlangıçta belli bir seviyenin üzerinde tutarsanız adil olmaz. Profesyonel müsabakalarda çok yüksekten tutarsanız hakem mücadeleyi başlatmaz.
9. Köşeye Yıkmaya Çalışın
Bilek güreşinde rakibin dümdüz ellerin birleştiği hizaya yıkmak çok zordur. Rakibin en zayıf noktası sizin köşeniz olacaktır. Rakibi kendi köşenize yıkmaya çalışın.
10. Vücudunuzu Pozisyona Göre Çevirin
Bilek güreşinin her aşamasında omzunuz da pozisyonunuzu takip etmek zorundadır. Özellikle öne geçtiğinizde vücudunuzu çevirerek avantajınızı artırın.
Arka Kol Kaslarınız Çok Kuvvetliyse
Arka kol kaslarınız çok kuvvetliyse ve rakibinizin ön kol kaslarından gözünüz korktuysa stratejinizi baştan belirlemelisiniz. Bilek güreşinde “hook” diye anılan pozisyonu sağlayıp ön kol kaslarını devre dışı bırakabilirsiniz. Bu teknik biraz daha profesyonel sporculara hitap eder ancak öğrenebilirseniz kurtarıcı olur.