Birinci Dönem Tanzimat Edebiyatı ve Sanat Anlayışı

Birinci Dönem Tanzimat Edebiyatı ve Sanat Anlayışı

1860-1876 yılları arasında Tanzimat edebiyatının birinci dönem temsilcileri Şinasi, Ziya Paşa, Namik Kemal, Ahmet Mithat Efendi, Şemsettin Sami ve Ahmet Vefik Paşa’'dır.

Bu dönemde sanat toplum içindir görüşü benimsenmiştir. Bu sebeple şiirde söyleyişe değil fikre önem verilmiştir. Dilde sadeleşme fikri savunulmuş ama uygulanamamıştır. Hece vezni ve halk edebiyatı da savunulmuş ama sözde kalmiştir.

Divan edebiyatına tümden karşı çıkılmış ve ağır bir dille eleştirilmiştir. Fransız edebiyatı örnek alınarak romantizmden etkilenilmiştir.

Roman, tiyatro, makale gibi batıdan alınan türler ilk defa bu dönemde kullanılmıştır. Noktalama işaretleri de ilk defa bu dönemde kullanilmiştir. Kölelik ve cariyelik, romanlarda sıkça işlenmiştir. Romanlar teknik bakımdan oldukça zayıftır. Yer yer olayların akişi kesilerek okuyucuya bilgiler verilmiştir, uzun uzun tasvirler yapılmış, tesadüflere sıkça yer verilmiştir.

Edebiyatçılar edebiyatın yanında devlet işleriyle, siyasetle de bilfiil ilgilenmişlerdir.


10 yıl 4 ay önce eklendi

Dünya üzerinde Abdülhamit izleri Hentbol hakkında bilgiler Kısa kısa, monolog örnekleri Cumhurbaşkanlığı sistemi için getirilen yeni anayasa maddeleri Dalga boyu hesaplamasıyla ilgili örnekler Temre Duası Türkiye'nin en büyük 50 özel şirketi ve yıllık ciroları İzmir Fen Lisesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Hocamız Muzaffer Karaaslan 2020 Mevlid Kandili ne zaman Mide yanması nedir, mide yanması nasıl tedavi edilir? Kudüs denilince Selahaddin Eyyubi Birinci Dönem Tanzimat Edebiyatı ve Sanat Anlayışı Spor ile ilgili Atasözleri Okey nasıl oynanır ve okey kuralları nelerdir? PHP Cache hazırlama, sitenizin performansını arttırın Olimpiyat bayrağındaki 5 halka neyi ifade eder Engellilerin Toplumla Bütünleşmelerinin Önündeki Engeller Nelerdir? Temel Elektrik Bilgileri Çinli Bambu Ağacı Hayvanlar hakkında bilgiler, hayvanlar dünyası ile ilgili bilgiler
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28