Periskop nedir, Periskop nasıl yapılır?

Periskop nedir, Periskop nasıl yapılır?

Periskop deniz ve kara savaşlarında harekatı kolaylaştırmak maksadıyla kullanılan emniyetli mesafelerden hedefi görünmeden incelemeye yarayan optik bir alet. Teknisyenler nükleer araştırmaları da tehlikeli bölgeye yaklaşmadan periskopla gözler. Periskopun en çok kullanıldığı saha denizaltılardır.

Periskopta iki yansıtıcı ayna veya prizma bulunur. Birinci ayna hedeften gelen ışıkları doksan derece kırarak aşağı doğru yansıtır. İkincisiyse bu gelen ışıkları tekrar doksan derece kırarak yatay yönde göze iletir. Periskopun bu özelliği teleskop yapı ile güçlendirilir. Periskop mercekler yardımı ile hedefi yaklaştırma büyütme özelliği kazanır.

Periskop prensip olarak ters ve doğru yerleştirilmiş iki dürbünün bir tüp içine yerleştirilmesinden ibarettir. Ters dürbünde cisimler olduğundan daha küçük görülmesine rağmen görüş açısı çok büyüktür. Ters dürbünle genişletilmiş görüş sahası doğru dürbünle tekrar büyütülüp yaklaştırılarak gözlenir. Bu duruma göre görüntüyü büyütmek için üst (ters) dürbün görüntüsünün küçültülmesi; alt (doğru) dürbün görüntüsünün ise büyütülmesi gerekir. Bu işlemler periskop kafasına monte edilmiş kolların elle döndürülmesiyle yapılır.

Periskopta görüntüye ve kullanıma tesir eden birçok husus vardır. Fiziki olarak periskopun ince ve uzun olması istenir. Periskop boyunu uzatmak için ara mercek düzenleri ilave edilir. Boy uzayıp çap daraldıkça ışık kaybı artar. Görüntü büyütme ve görüş açısı mercek çaplarına bağlıdır.

Periskopla yalnız cisimlerin şekli incelenmekle kalmaz ayrıca hedef mesafe ve açı göstergeleri ilavesiyle hedefle ilgili daha geniş bilgi de toplanır. Gelişmiş periskoplarda fotoğraf makinaları ekran görüntüleme hafıza sistemleri de mevcuttur. Bütün bu parçalar basit bir silindirik tüp boru içerisine monte edilmiştir. Boru çapı küçüldükçe görüş açısı küçülür.

Periskop Birinci Dünya Savaşında kullanılmaya başlanmıştır. Önceleri siperlerden gözükmeden hedefin incelenmesi maksadı ile yapılan periskoplar daha sonraları tanklara büyük kara ve gemi toplarına denizaltılara da monte edilmiştir. Fiber optiğin gelişmesiyle çok ince çaplı ve uzun periskoplar yapılmıştır. Fiber optik periskoplar insan vücudunun çeşitli yerlerine sondaj yapılarak incelenmesini mümkün kılmaktadır

Periskopun ince ve uzun olması istenir ancak periskop boyunu uzatmak için de ara mercekler kullanılır. Boy uzayıp çap daraldıkça ışık kaybı artar.

Periskop nedir

Basit yapıdaki periskoplar ilk olarak I. Dünya Savaşı'nda siperler arası çatışmalarda kullanıldı. Bir süre sonra periskoplara bağlanan tüfeklerle askerler kafalarını siperden çıkarmadan ateş edebilir hale geldiler. Daha sonra tanklara ve denizaltılara da teleskobik periskoplar konuldu. Bugün gelişmiş periskoplarla yalnız cisimlerin konumları değil mesafe ve açıları da hesaplanmaktadır.

Periskop nasıl yapılır?

Aşağıda bir karton ve iki düz ayna kullanarak kendi basit yapılı periskobunuzu nasıl yapabileceğiniz anlatılmakta. Resmin üzerine tıklayarak büyük boyutta kaydedebilirsiniz.

Gerekli Malzemeler:

-Ayna 2 adet
-Mukavva (Plastik su borusu da kullanabilirsiniz.)
-Siyah fon kağıdı
-Dış kısım için kaplama kağıdı
-Makas
-Maket bıçağı
-Yapıştırıcı

Periskop Yapımının Resimli Anlatımı

Periskop yapımı

Yapılışı: Mukavva üzerine dikdörtgenler prizmasının açık halini çizin. Kenarlara maket bıçağıyla hafif bir iz yapın ve kıvırın. Prizmanın bir tarafının (geniş olan) alt kısmınakarşı tarafın üst kısmına birer pencere açın. Mukavvanın içini siyah fon kağıdıyla kaplayın (ışık yansımalarını azaltacak). Aynaları 45 derecelik açıyla yerleştirin.Bu yerleştirme sırasında alt pencereden baktığınızda üst taraftan bakanın gözünü görmeniz gerektiğini unutmayın. Aynalara doğru pozisyonu belirleyin ve iç kısıma yapıştırın. Mukavvanın açık olan kenarlarını yapıştırın ve istediğiniz şekilde kaplayın. Üst kısımda kalan aynayı arabaların dikiz aynası olarak seçerseniz daha geniş bir bölgeyi görebilirsiniz (tümsek ayna olarak).

Periskop nasıl yapılır (daha kolay bir anlatım ile)

Değerli beycan.net takipçileri! Yorumlarınızdan farkettik ki bazı takipçilerimiz için yukarıdaki açıklama yeterince açık değil. Periskop yapmakta oldukça zorlanıyorlar. Çoğunuzun çocukları için yapmaya çalıştığının da farkındayız. 100 yıl önce yapılan bu aleti, artık yapmak isteyip te yapamayan kalmasın istiyoruz. Bu sebeple, bu ek bölümü hazırlamaya karar verdik. Sizin için aşağıdaki şekli hazırladık:

Periskop nasıl yapılır?

Yukarıdaki şekilde, sol tarafta iki adet ayna parçası görüyorsunuz. Sağ tarafta ise mukavva ya da kalın kartonu nasıl kesmeniz gerektiğini açıklamaya çalıştık. Aslında elinizdeki karton tek renk olacak. Biz farklı renklerle katlayacağınız kısımları gösterdik. Renk değişimi olan çizgiler üzerinden kartonu katlamanız ve diktörgen prizma haline getirmeniz gerekmektedir. Üstteki fazlalıkları yanlardaki üçgenlere yapıştıracaksınız. Son olarak, altta ve üstte kalan kısımlara aynaları yapıştırdığınızda periskop tamamlanmış olacak.

a: Aynaların yüksekliği + karton yamulma payı
b: Aynaların genişliği + karton yamulma payı
c: Periskopun iç gövde yüksekliği
d = a / kök 2 = a / 1.414 = a x 0.7
e: 1 cm olarak seçilebilir.

e uzunluğu, karton parçasını katlandıktan sonra karşıdaki parçaya yapıştırmak için gerekli kısımdır. e değerini 0.5 ile 2 cm arasında seçebilirsiniz. Elinizdeki karton çok kalınsa büyük, inceyse küçük seçebilirsiniz.

Elinizdeki ayna parçalarına göre periskop hazırlamak

Elinizde 20x15 cm'lik aynalar olsun. Katlamalardan dolayı kartonun kenarlarında yamulmalar oluşabilir. Bu sebeple a ve b'yi seçerken biraz daha büyük değerler seçmekte fayda vardır. Aşağıdaki gibi seçelim:

a = 16 cm
b = 21 cm
d = 16 x 0.7 = 11.2 cm
e = 1 cm

Artık, kullanmamız gereken karton parçasının genişliğini hesaplayabiliriz.

KARTON GENİŞLİĞİ = 2d + 2b + 1 = 2x11.2 + 2x21 + 1 = 22.4 + 42 + 1 = 65.4 cm

Karton yükseliğini istediğiniz şekilde seçebilirsiniz. Eğer elinizdeki kartonun tüm yükseliğini kullanmak isterseniz, c uzunluğunu belirlemek için kartonun yüksekliğinden 2a yani 32 cm çıkarmanız yeterli olacaktır. Örneğin elinizdeki kartonun yüksekliği 80 cm ise:

KARTON YÜKSELİĞİ = c + 2a
c = KARTON YÜKSELİĞİ - 2a = 80 - 2x16 = 80 - 32 = 48 cm

Artık, bu ölçülere göre kartonun üzerine yukarıda gösterilen şekli çizebilirsiniz. Çizmeyi tamamladıktan sonra yukarıdaki kahverengi ve siyah ile gösterilen kısmın çevresini makasla kesip, renk değişimi olan yerlerden katlamalısınız. Bu aşamadan sonra, öncelikle e'li kısımları yapıştırmanız gerekecek. Ardından da axb'lik üstteki ve alttaki çapraz duran kısımların iç kesimine aynaları yapıştırırsanız periskopunuz tamamlanmış olacak.

Elinizdeki karton boyutuna göre periskop hazırlamak

Diyelim ki, aynaları istediğinzi boyuta göre siz kestireceksiniz. Elinizde A3 boyutunda bir karton var. Yani boyutları 29.7 x 42.0 cm. Bu durumda,

Kolaylık olması için e = 1.7 cm seçelim.

KARTON GENİŞLİĞİ = 2d + 2b + e = 29.7 cm
2d + 2b + 1.7 = 29.7 cm
2d + 2b = 28 cm
d + b = 14 cm

Demek ki d + b'nin toplam uzunluğu 14 cm olmalı. Burada d ve b değerlerini biz seçeceğiz. Genelde d değerini b'nin yarısından biraz daha büyük seçmenizde fayda var. Toplamı 14 olması ve d'nin değerinin b'nin yarısından büyük olması için aşağıdaki değerleri seçebiliriz.

b = 9 cm
d = 5 cm

Bu durumda a otomatik olarak belirlenmiş olacaktır.

d = a / 1.414
a = d x 1.414 = 5 x 1.414 = 7.07 cm

Aynaları kestirirken a ve b değerlerinden biraz daha küçük seçmeniz iyi olacaktır. Karton katlanırken katlama yerleri yamulacağından ayna girmeyebilir.

AYNA GENİŞLİK = 8.5 cm
AYNE YÜKSEKLİK = 6.5 cm

Son olarak, c değerini seçerken aşağıdaki formülü kullanırsak:

KARTON YÜKSELİĞİ = c + 2a
c = KARTON YÜKSELİĞİ - 2a = 42 - 2x7.07 = 42 - 14.14 = 27.86 cm

Hesaplanan bu ölçülere göre kartonun üzerine yukarıda gösterilen şekli çizebilirsiniz. Çizmeyi tamamladıktan sonra yukarıdaki kahverengi ve siyah ile gösterilen kısmın çevresini makasla kesip, renk değişimi olan yerlerden katlamalısınız. Bu aşamadan sonra, öncelikle e'li kısımları yapıştırmanız gerekecek. Ardından da axb'lik üstteki ve alttaki çapraz duran kısımların iç kesimine aynaları yapıştırırsanız periskopunuz tamamlanmış olacak.


9 yıl 10 ay önce eklendi

Otomobil segment'leri nelerdir? Peygamber efendimizin soy ağacı Bilinçli tüketici nasıl olunur? Her müslümanın bilmesi gereken sorular! Vatan Sevgisi ile ilgili şiirler Niğbolu Savaşı (1396) Dabbe nedir, Kuran'da dabbe nasıl geçer? 1 kw kaç beygir gücü eder? İşte Dünyanın En Zeki ve Yetenekli Çocukları Bilgi Felsefesi (Epistemoloji) Thomas Edison Hayatı Özdeyişler (Vecizeler) Ünlü Türk Heykeltraşları kimlerdir? Periskop nedir, Periskop nasıl yapılır? Ülkemizde ve dünyada ilk televizyon yayınları ne zaman başladı Metal, Ametal ve Yarımetal Nedir Uzunluk ölçüleri nelerdir? Metrenin katları nelerdir? Rüyada ölmüş birini canlı görmek Köpeklerin özellikleri, köpekler hakkında bilgi, köpek türleri "Milli Ruh": Turgut Özal döneminde yaşanmış bir olay Youtube girme, youtube giriş DNS