Paskalya Bayramı Ne Zaman Kutlanacak 2018

Paskalya Bayramı Ne Zaman Kutlanacak 2018

Paskalya, Hristiyanlar tarafından kutlanan bir bayramdır. Kelime kökeni İbranice'ye dayanan paskalya "dokunmadan geçmek" anlamına geliyor. İsrailoğulları'nın Mısır'daki kaçışını ifade eder. Hıristiyanlar için en önemli bayram olan paskalya bayramında, İsa’nın çarmıha gerildikten üç gün sonra dirilişi kutlanır. Ancak ne var ki Paskalya Bayramı'nın kutlanması konusunda belli bir gün yoktur. Her yılın Mart ayı sonundan Nisan ayının sonuna kadar olan dönemi kapsar. Kiliselerde pazar günleri kutlanan Paskalya gününün diğer isimleri ise kıyam yortusu, diriliş günüdür.

Paskalya tüm Hıristiyanlar tarafından kutlanır. Yaygın olarak kiliselerde düzenlenen ayinlerin dışında, kutlandığı ülkeye göre değişik gelenekler vardır. Bunlar arasında en yaygını şahısların birbirine genellikle çikolatadan yapılan Paskalya tavşanı ve Paskalya yumurtası hediye etmesidir. Paskalya, perhizle geçen beş haftalık (Büyük Perhiz) bir hazırlık dönemi ile son haftayı (Kutsal Hafta) kapsar. Paskalya Günü’nde (Diriliş Günü) sona erer.

Paskalya Günü için evlerde özel çörekler (Paskalya çöreği) yapılır; haşlanmış yumurtalar boyanır; mumlar yakılır; dualar okunur. Süryanilerin temmuz ayında kutladıkları Meryem Ana Paskalyası adı verilen yortu da Paskalya kavramı içine girer.

Katolik Kiliseleri’nde, Paskalya gecesi ayininde yeni ateş kutsanır, Paskalya mumu yakılır; Kitabı Mukaddes’ten bölümler okunur, vaftiz törenleri yapılır. Hristiyanlığın başlangıç döneminde vaftiz törenleri, yılda yalnızca bir kez, Paskalya gününde yapılırdı.

Rum ve Rus Ortodoks Kiliselerinde gece ayinlerinden önce kilise dışında bir ayin alayı düzenlenir. Alay kiliseden çıkarken hiç ışık yakılmaz; dönüşte ise, Hz İsa‘nın dirilişini simgelemek için yüzlerce mum yakılır.

2018 Paskalya Bayramı'nın kutlanma tarihini ilgili sayfamızdan öğrenebilirsiniz.

2018 Paskalya Bayramı Tarihi

2018 yılında Paskalya Bayramı'nı batıdaki Katolikler 1 Nisan 2018 tarihinde, doğudaki Ortodokslar ise 8 Nisan 2018 tarihinde kutlayacaklardır.

2017 yılında Paskalya bayramını Katolikler ve Ortodokslar 16 Nisan 2017 tarihinde birlikte kutlamışlardır.

2016 yılındaki Paskalya Bayramını; Katolikler 27 Mart 2016 tarihinde, Ortodokslar ise 1 Mayıs 2016 tarihinde kutlayacaklardır.

Katolikler (Batı) için Paskalya Bayramı tarihi 5 Nisan 2015, Ortodokslar (Doğu) için Paskalya Bayramı tarihi 12 Nisan 2015 olarak belirlenmiştir.

2014 yılındaki Paskalya Bayramını Katolikler ve Ortodokslar 20 Nisan 2014 tarihinde aynı günde kutlamışlardır.

2013 yılındaki Paskalya Bayramını; Katolikler 31 Mart 2013 tarihinde, Ortodokslar ise 5 Mayıs 2013 tarihinde kutlamıştır.

Önümüzdeki yıllar için Paskalya Bayramı tarihlerini wikipedia'dan öğrenebilirsiniz.

Mutlu paskalyalar Mutlu Paskalyalar Dileği Mutlu Paskalyalar 2 Mutlu Paskalyalar Dilerği 2 Mutlu Paskalyalar 3


12 yıl 9 ay önce eklendi

MCI, CMR, CMP, SMR ve PMR Nedir? Peygamber efendimizin hayatının özeti Enerji tasarrufu nasıl yapılır? Mantık Soruları Şule Yüksel Şenler'in Huzur Sokağı isimli romanının kitap özeti İngiliz Atasözleri, İngilizce Atasözleri ve Anlamları Ramazan hakkında peygamber efendimizin sözleri Coğrafi Keşifler Memelilerde hamilelik süreleri Majör Depresif Bozukluk Nedir? Dünyaca Ünlü Besteciler ve Hayat Hikayeleri Türk Edebiyatı Türleri ve Türk Edebiyatının Temsilcileri Aşık Atmak ne demek Vatandaşlık nasıl alırım, yetkili makam kararı ile TC vatandaşı olma? Paskalya Bayramı Ne Zaman Kutlanacak 2018 Pi Sayısı Nerelerde Kullanılır Fizik yasalarını değiştirebilecek deney: Işık hızı aşıldı mı? İşletim sistemi nedir, ne işe yarar? DNS nedir, Open DNS 2014 IP Adresleri Ülkelere göre Ortalama Yaşam Süreleri Sözde Ermeni Soykırımı hakkında daha fazla bilgi
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28