Mantar Zehirlenmesi, Belirtileri ve Tedavisi
Mantarları zehirli veya zehirsiz olarak birbirinden ayırmak için belli bir method yada yöntem yoktur.Bilimsel bir yöntemle tanımlayamadığımız ve yeni kaynaklardan yenilebildiğini teyit edemediğimiz mantarların hepsi bir risk taşır.Türkçe’de köygöçüren olarak bilinen mantar mantar zehirlenmesi olaylarının %90 sorumlusudur.Bu mantarla olmak 1 haftalık acılı bir sürecin sonunda meydana gelir.Her mantar toplayanın ilk öğrenmesi gereken mantar budur.Bu ve benzeri zehirli mantarlar ülkemizde bol miktarda bulunmaktadır.
Dört çeşit mantar vardır öldüren, zehirleyen, yenilebilen ve hiçbir işe yaramayan mantarlar.Ülkemizde yaklaşık 200 tür zehirli 150 tür yenilebilen ve 15 tane öldürücü mantar türü bulunmaktadır.Mantarlar hakkında bilinen sütü akıyorsa yenilebilir, böcekler yiyorsa bizde yiyebiliriz ve çayırda olan mantarlar yenir gibi birçok yanlış açıklamalar vardır.Yazının başında da belirttiğimiz gibi hiçbir method yoktur.Bu tür yanılgıların sonucu olarak insan ölümleri gerçekleşmektedir. Ülkemizde diğer ülkelere kıyasla birçok yenilebilen mantar çeşidi bulunmaktadır.
Mantar zehirlenmelerini 2′ye ayırabilir birincisi kısa kuluçka devreli zehirlenmelerdir.Bu tür zehirlenmeler mantarı yedikten 2-3 saat içinde ortaya çıkmaktadır ve genellikle sindirim bozukluğu tipindedirler.Ölümcül sonuca yol açan zehirlenmeler ise 8-12-24 saat sonrasında baş gösterebilir.Bu tür zehirlenmelerin panzehiri bulunmamaktadır ve hasta çoğu zaman kaybedilmektedir.Mantardan zehirlenen kişi acilen en yakın tıp merkezine ulaşması gerekmektedir başka bir çözüm yolu bulunmamaktadır.
Mantar zehirlenmesine mahruz kalan bir kişiye kesinlikle bir ilaç veya süt, yogurt gibi ürünler verilmemelidir ve mümkünse gittiğiniz tıbbi kuruluşa yenen mantarın bir örneği götürülmelidir.
Mantar yemenin en rahat yolu kültür mantarı satın almaktır.Yabani mantarlarda çok büyük riskler vardır.Bu tür mantarları çok iyi tanıyor olsanız bile bozulmuş türleri sizi zehirleyebilir. Kulaktan dolma bilgilerle tavsiye edilen mantarları asla yemeyin mutlaka bir uzmana danışın.
Sitemizdeki benzer diğer yazılar
• Gıda Zehirlenmesi Belirtileri ve Tedavisi
• Besin Zehirlenmeleri: Nedenleri, Belirtileri, Türleri, Tanısı ve Tedavisi
• Enerji İçeceği Nasıl Tüketilmelidir, Yan Etkileri ve Zararları Nelerdir?
• Mantar Zehirlenmesi, Belirtileri ve Tedavisi
• Besin Zehirlenmesinde İlk Yapılması Gerekenler
• Gıda Zehirlenmesi ile ilgili detaylı bilgiler
• Gıda zehirlenmesi belirti ve tadavisi