Site Nasıl Kurulur?

Site Nasıl Kurulur?

Her geçen gün daha da dijitalleşen dünyada internet bir numaralı iletişim kanalı olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Durum böyle olunca, site sahibi olmakta bazen kanuni bir zorunluluk, bazen ise bir gereklilik olarak karşımıza çıkıyor. İlk önceleri, büyük firmaların ipi göğüslediği web sitesi açma sürecinde, yavaş yavaş kobiler, girişimciler, serbest çalışanlar, zanaatkarlar, sanatçılar, hobi sahipleri, yani başka bir deyişle tüm diğer ilgi gruplarıda yerlerini almaya başladı.

Siz de kendi web sitenizi açmak ile ilgileniyorsanız, gelin site nasıl kurulur sorusunu sizin için yanıtlayalım.

Web Sitesi Kurmak için yapmanız gerekenler nelerdir?

Klasik yöntemler ile kendi web sitelerini açmak isteyen kullanıcıların teknik alanda belirli bir bilgi birikimine sahip olmaları gerekiyor. Tüm ihtiyacınız olacak bilgileri a'dan z'ye detaylı bir şekilde vermek mümkün olmayacaktır, fakat genel süreç ve dikkat etmeniz gereken noktalar aşağıda sıralanan adımlardaki gibidir:

Web Adresi Alma

İnternette yer alabilmek için öncelikle bir alan adına ihtiyaç duyarsınız. Alan adı ile site arasındaki fark, birçok kullanıcı tarafından bilinmiyor. Alan adı, size kullanıcılarınızın ulaşabileceği bir adres olarak hizmet verir. Bunu, mağazanızı bir semtin belirli bir kısmında açmak için gerekli izin gibi düşünebilirsiniz. Daha sonra bu adrese gelen herkes size erişebilecektir. Öte yandan, kullanıcıların gördükleri ve etkileşime geçtikleri şey ise oluşturduğunuz site olacaktır. Yani alan adı adresiniz, siteniz ise mağazanız olacaktır.

Kendiniz için uygun bir adres düşündükten sonra, bunu alan adı tescil hizmeti veren bir operatörden kendi adınıza tescil etmeniz gerekir.

Örnek Alan Adı: www.beycan.net

Hosting Hizmeti Alma

Uygun bir alan adı ile kendinize web adresi almanın ardından hosting işlemi için kolları sıvamanız gerekir. Hosting, sitenizin ve sitenizde yer vereceğiniz her türlü verinin barındırılma işlemine verilen isimdir. Hosting işlemi ile siteniz belirli sunucularda barındırılır ve bir ziyaretçi, site adresinizi girdiğinde bu sunucudan sağlanan veriler sayesinde sitenizdeki içerik görüntülenebilir. Genelde web adresi alma esnasında aynı firmalar üzerinden hosting hizmeti de almak mümkün olmaktadır.

Örnek dosya: beycan-net-logo.png

Web Sitesi Oluşturma

Web sitesi açmanın zorlaşmaya başladığı nokta heralde siteyi oluşturma kısmı olacaktır. Başarılı bir site oluşturabilmek için HTML, CSS, PHP, JAVA, FLASH programlama dillerinin tamamına veya bir kısmına hakim olmak gerekiyor. Bunları detaylı bir şekilde bir sayfa dahilinde anlatmak mümkün olmaycaktır fakat basit tabiri ile HTML ile bir sitenin genel yapısını oluşturmak (bir metin öğesi yerleştirmek gibi), CSS ile bu yapıyı tasarlamak (metnin boyutunu veya fontunu belirlemek gibi), Java ve PHP ile veri bazlı işlemler yapmak (forumda kullanıcılara üyelik imkanı sunmak gibi), Flash ile görsel efekler katmak (animasyon gibi) mümkün olacaktır.

Oluşturacağınız tüm kodları ve diğer verileri nihai olarak sitenin barındırıldığı sunucuya aktarmanız gerekecektir. Bunun için genellikle ftp client'ları diye de isimlendirilen ve internette veri transferini mümkün kılan programlar ile ilgili verilerinizi sunuculara taşımanız ve değişiklikleri ziyaretçiler nezdinde de görünür kılmanız mümkün olmaktadır.

Örnek içerik: Show TV izle

Web sitesi kurmanın tahmini maliyeti

Web siteniz için almanız gereken adres adına (alan adı, domain adı) yıllık ortalama 8$ - 100$ ödemeniz gerekmektedir. Bu miktar sitenizin alan adı zuzantısına göre değişir. Örneğin .com uzantılar 10$, .net gibi uzantılar 15$, .tv gibi uzantılar ise 100$'ı bulabilmektedir. Bu miktarı genellikle kredi kartınız ile ödersiniz.

Diğer taraftan web sitenizde gösterilecek içeriği tutmak için de aylık 2$ ile 20$ arasında paralar ödemeniz gerekmektedir. Hatta siteniz yeterince büyük bi hale geldiyse çok sayıda sunucu ve yüksek bant genişllikli internet kiralamak için binlerce doları gözden çıkarmanız gerekebilir. Bu fiyat göstereceğiniz içeriğin büyüklüğü ve kullanıcılarınızın sayısına bağlı olarak değişmektedir. Ücretsiz alan sağlayıcılar da bulunmasına rağmen, bunlar sitelerinizde istemediğiniz reklamlar yayınladığı için kurumunuzun saygınlığına gölge düşürebilirler. Bu yüzden bu maliyeti kısmamanız gerektiğini özellikle belirtmek isterim.

Web adresiniz ve dosyaları koyacağınız yer belirlendi diyelim. Eğer word'te yapacağınız sadece içerikten oluşacak bir siteyle idare ederim diyorsanız, daha fazla bir miktar ödemeniz gerekmez. Ancak, siteme ara sıra içerik eklemek istiyorum, resimlerim sıralı ve düzenli görünsün, online satış yapabilirim, üyelerim olsun, yorum yapsınlar, satışları kontrol edeyim vs. gibi istekleriniz artmaya başladığında aşağıdakilere ihtiyaç duyacaksınız.

Web sitesi tasarımı

İstediğiniz kadar ikna edici bir içeriğiniz ve kullanışlı bir sisteminiz olsun, kullanıcıların en çok dikkat ettiği konu sitenizin güzelliği ve şıklığıdır. Bunun için uzman bir tasarımcının sizin şirketiniz için özel olarak hazırladığı bir tasarım başka hiçbir şeye benzemez. Böyle bir tasarımın maliyeti 500 TL ile 5.000 TL arasında değişebilmektedir. Konuyu daha iyi örneklemek adına logo örneğini verelim. Örneğin, şirketiniz için karizmatik bir logo tasarlatmak tek başına 1000 TL'yi bulabilmektedir. Çünkü tasarımcılar sizin şirketinizin adına ve çalışma konunuza yakışacak bir logo tasarlayabilmek için günlerce hatta haftalarca uğraşabilirler. Bu durumda eğer şirketiniz için farklı ve özel bir logo istiyorsanız tabi ki bu sürecin de maliyetlerini karşılamanız gerekecektir.

Web sitesi programlama

Web sitenizi kolay bir şekilde yönetebilmek ve içeriğinizi kullanıcılarınıza daha rahat bir şekilde ulaştırmak için bir web sitesi programlamasına ihtiyacınız vardır. Web sitesi programlama hizmeti sayesinde sitenizde arama yapılabilir, ürünleriniz sayfalar halinde listelenebilir, ürünlerinize yorumlar eklenebilir, kullanıcı girişleri vs. eklenebilir. Bunun için de PHP ya da ASP konularında uzman web sitesi programcılarına ihtiyaç duyacaksınız. Web sitesi programlamanın maliyeti 500 TL ile 500.000 TL arasında değişebilir. Sadece basit bir kullanıcı girişi, yorum ekleme, yönetici tarafından içerik ekleme gibi işlemleri 500 TL'ye halledebilirsiniz. Oysa sisteminiz karmaşıklaştıkça web sitenizi yönetmek için daha çok menüye ihtiyaç duyacak ve daha optimum performans gerekecektir. Bu durumda web sitesi mimarlarına, web sitesi planlayıcılarına, proje yöneticilerine ve çok sayıda programcıya ihtiyacınız olacaktır. Artık probleminiz bir ustanın 2-3 çırak ile yapacağı 2-3 katlı bir bina oluşturmaktan öteye geçmiş ve 50 katlı bir gökdelene ihtiyacınız vardır. Basit bir ustanın dikeceği gökdelen mühendilik hesaplarından uzak kalacağı için ya çok maliyetli olacaktır, ya da dağılıp gidecektir. Bu gibi durumlarda gerekli yatırımı yaparak paranızı çöpe atmamanızı öneriyoruz. Şirketiniz için yapılacak web siteleriniz için teklif almak istiyorsanız iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz.

Web sitenize içerik sağlama

Çok şık bir siteniz ve gerekli altyapınız hazırsa artık sitenize içerik yüklemeye başlayabilirsiniz. Bunun için çok sayıda editöre ihtiyacınız olabilir. Günümüzde tek bir editörün maliyeti (SSK ve benzer primleri de ekleyerek) 2000 TL'yi bulabilmektedir. Köşe yazarları, uzman yorumları, vs. ihtiyacınız olması durumunda bu maliyetiniz kat ve kat yükselebilir.

Web sitesini iyileştirme

Güzel bir web sitesi adı belirlemek, web sitenize şık bir tasarım hazırlatmaki, web programlamasını tamamlamak ve içerik eklemek ile işiniz henüz bitmez. Eğer kullanıcılar sizin sitenize rahat bir şekilde erişemiyorlarsa, örneğin siteniz google'daki arama sıralamalarında üst sıralarda çıkmıyorsa; ya da sitenize gelen kullanıcılara seçtikleri ürünlere benzer ilgilerini çekebilecek farklı ürünler sunamıyorsanız, potansiyelinizi tam anlamıyla kullanamıyor ve büyük bir maddi kayıp yaşıyorsunuz demektir. Sitenize her gün 10000 ziyaretçi gelebilecekken, sadece 100 tanesi ile idare etmenin ne denli kötü bir durum olduğu ortadadır. Ayrıca, sitenizden diş fırçası alan bir arkadaşa diş macunu satmayı da otomatik olarak önermiyorsanız iyi bir pazarlama yapmıyorsunuz demektir. Bir başka konu da, olası hedef kitlenizdeki şirketlerle iletişime geçerek sitenize gelmelerini sağlayamıyorsanız yine hedefinizden oldukça uzakta kaldınız demektir.

Bu tarz iyileştirmeleri yapmak için SEO uzmanı, planlama uzmanı, içerik uzmanı, pazarlama uzmanı gibi elemanlara ihtiyacınız olabilir. Bunlardan sadece birer tane çalıştırmanız durumunda dahi maliyetiniz onbinlerce lirayı rahatlıkla aşabilecektir.

Sonuç olarak bir web sitesi kurmanın maliyeti

Bir websitesinin olmazsa olmazları:

• Web sitesi adresi (site alanı, domain adresi): 10$ / yıl

• İçeriğiniz saklamak için hosting alanı (sürekli çalışan ve hizmet sağlayan bilgisayar): 2$ / ay

• Şirketinizi tanıtan bir sayfa hazırlama: 1 gün

• Siteyi yayına almak için araştırma: 1 gün

Web sitenizi iyileştirme maliyetleri:

• Şık bir tasarım ve içerik eklemenizi sağlayan bir yönetici paneli: 1000 TL ve üzeri

• İçerik ekleme ve uygun resimler hazırlama: 2000 TL ve üzeri (her ay)

İleriki aşamalar:

• Sitenizi optimize etme: 4000 TL ve üzeri (her ay)

• Güvenlik önlemleri: 2000 TL ve üzeri (her ay)

Web sitesi kurma ile ilgili öneri almak için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.


11 yıl 11 ay önce eklendi

Asperger sendromu nedir, nasıl tedavi edilir? Hz Muhammed'in doğum tarihi Küresel ısınma karşısında alınabilecek önlemler Belene: Ölüm tarlası! Seni Seviyorum Şiirleri Orhan Bey Dönemi (1324-1362) Vukuatlı nüfus kayıt örneği Talep Tahmin Yöntemleri Dejavu nedir, Dejavu nasıl oluşur? Ahlak Felsefesi (Etik) Dünyada en çok tanınan 15 ünlü Ateist Dilin İnsan ve Toplum Hayatındaki Yeri ve Önemi Sanat Çeşitleri, Zanaat Çeşitleri Evdeki Karıncalardan Kurtulma Yolları Mitozun Evreleri, Mitoz bölünme evreleri nelerdir? Site Nasıl Kurulur? Naim Süleyman oğlu kimdir, hayatı, biyografisi, rekorları Paralel Matris Çarpma Kodu: Bilgisayarınız için basit bir performans testi Köpekler Çikolata Yerse Neden Ölür? Quick Sort (Hızlı Sıralama) Algoritması Open CV (computer vision) kütüphanesini kullanarak yüz tanıma kodu örneği