İlk mini askeri denizaltı tasarımı

İlk mini askeri denizaltı tasarımı

Denizaltı üretiminin yapıldığı ancak tasarımında bugüne kadar somut adım atılmayan Türkiye'de bu boşluğu İTÜ'lü araştırma görevlisi Özden doldurdu.

Elektrikli otomobiller, güneş enerjili arabalar, hidrojenli tekneler üreten İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencileri, şimdi de Türkiye'nin ilk mini denizaltı tasarımına imza attı. Herşey İ.Ü. Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi araştırma görevlisi Münir Cansın Özden'in çocukluk hayalini gerçekleştirmek istemesiyle başladı. Aynı zamanda dalgıç olan Özden, üniversitede güneş enerjili tekneler üreten ekiple birlikte uluslararası yarışmalarda ödüller kazandı.

Tezini denizaltılar üzerine yapmaya karar veren Özden, "Model Dizel Elektrik Denizaltıların Karşılaştırmalı Analizi" adlı tezinde 1980'den sonra yapılmış bütün denizaltıları inceledi. Üniversitelerde türetilmiş metotları kullanarak 8 farklı ülke tarafından tasarlanmış toplam 16 denizaltının performans değerlerini hesapladı. Bu birikimini değerlendirmek isteyen Özden, üniversitede denizaltı çalışma grubu kurdu. Yaklaşık 20 lisans öğrencisinin katıldığı grup, Türkiye'nin ilk denizaltı tasarımıiçin kolları sıvadı. 1.5 yılda ekip, askeri ve araştırma amaçlı kullanılabilecek denizaltı tasarlamayı başardı. SAT komandoları veya araştırma dalgıçlarının kullanabileceği şekilde tasarlanan denizaltı, 11 metre uzunluğunda olacak ve 8 kişi taşıyabilecek. Denizaltıdaki basınçlı bölüm sayesinde dalgıçlar araçtan çıkıp, görevini tamamladıktan sonra tekrar içeri girebilecek. Hidrojenle çalışacak olan denizaltı, bu sayede çok uzun mesafeler kat edebilecek.

STANDART BOY 60 METRE

Türkiye'de denizaltı üretimi yapıldığını ancak tasarımı bize ait olan bir denizaltının henüz yapılmadığını belirten Özden, "Çocukken sandalyeleri kırıp tahtalarını kullanarak gemiler yapardım. Pervane takarak yüzdürürdüm. Yurtdışında savaş gemileriyle ilgili çok önemli çalışmalar yapan hocamız rahmetli Prof. Dr. Yücel Odabaşı ufkumuzu açtı. Türkiye'de milli denizaltı üretimi konusunda çalışmalar sürerken, biz de mini bir denizaltı tasarlayabiliriz diye düşündük. Bir öğrenci ekibi olarak tüm savaş sistemine sahip 60 metrelik bir askeri denizaltı tasarlayabilecek güçte değiliz henüz. Ancak yaptığımız tasarım, ileride yapılacak büyük denizaltılara temel oluşturacak nitelikte" dedi.

ÜRETİME 6 AY SONRA BAŞLANACAK

Tasarımı Savunma Sanayi Müsteşarlığı'na sunduklarını belirten Özden, " Çok beğendiler ve destek sözü verdiler. İlk kez bir üniversitenin savunma sanayi projesi üretmesinden memnun oldular. Tasarımı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na da sunacağız. Buna benzer araçları Amerika ve İsveç donanmaları kullanıyor. Denizaltının üretimine 6 ay içinde başlamayı hedefliyoruz" dedi.

Kaynak: Sabah


12 yıl 6 ay önce eklendi

ODTÜ ve İTÜ o listeye girdi! İlk mini askeri denizaltı tasarımı İTÜ Uluslararası Uzay Federasyonu'na Üye Olan İlk Türk Üniversitesi Oldu İTÜ'den Türkiye'yi Uçuracak Projeler! Arıkopter: İlk Türk helikopteri uçmak için gün sayıyor Paralel Algoritmalar 802.11e EDCA Fonksiyonunun Matematiksel Analizi Kavramsal Radyo, Cognitive Radio Advanced Data Structures Bilgisayar Tabanlı Grafik Bilgisayar Proje Farklı dillerde yazılmış diff komutu Gerçek Zaman Sistemleri Kısmi Türevli Diferansiyel Denklemler ODE Numerical Methods Performance Analysis of Computer Networks Theory of Complex Functions Mikroişlemci Sistemleri C - C++ dillerinde yazdığım bazı kod parçaları
1
2
3