TİSU için müthiş plan
Türk mühendisler tarafından yerli kaynaklarla üretilen insansız hava aracı ANKA uçuşlarına devam ederken, ülkemizde kollar ilk Türk İnsansız Savaş Uçağı (TİSU) için sıvandı.
"Savunma sanayiinde yerlileştirme hareketi rüzgar gibi esiyor. Gözetleme ve istihbarat amaçlı insansız hava araçlarını uçurarak büyük bir başarıya imza atan ülkemiz, hedefini daha da ileriye taşıyarak ilk Türk İnsansız Savaş Uçağını üretme kararı aldı. Bu ve belirlenen hedefler için Savunma Sanayi Müşteşarlığı önderliğinde TSK, sanayi kuruluşları, enstitüler ve üniversite hocalarının katılımıyla bir toplantı yapıldı. Toplantı sonucunda 20 yıllık 'İHA Yol Haritası' çizildi. Bu çerçevede, keşif ve gözetleme desteğiyle birlikte elektronik harp, özel spesifik görevler yapabilecek İHA'lar için planlama yapıldı."
Hazırlanan 'İHA Yol Haritası'na göre; bu yıl içerisinde ilki düzenlenmek üzere aralıklarla İHA çalıştayları düzenlenecek. 2012'de ANKA'nın seri üretimine başlanacak. Hedef Uçak Projesi için düğmeye basılacak. 2013'te Gemiye Konuşlu İnsansız Hava Aracı (GİHA) projesi için teklife çağrı dökümanı yayımlanacak.
Hazırlanan plana göre atılacak diğer adımlardan bazıları şöyle:
• İHA'larla ilgili bilgi havuzu oluşturularak, özgün projelerdeki kabiliyet ve deneyimlerle yeni sistemler için çalışma yürütülecek.
• Haberleşme yayınlarını dinleyerek sinyal analizi yapan İHA'nın üretimine başlanacak. Yeni sistem planlamaları kapsamında düşman radarlarına karşı yayın yaparak radarları devre dışı bırakacak İHA imal edilecek.
• GPS ile kullanılan füze, silah ve uçak sistemlerini yanıltacak İHA üretimi de planlanırken, KOBİ'ler İHA sistemleri geliştirme süreçlerinde görev alacak.
• Türk akademi dünyasının da destek vereceği çalışmalar sonucunda 2030'a kadar Türk İnsansız Savaş Uçağı semalarda yerini alacak. Milli imkanlarla geliştirilecek olan uçaklar için gerekli altyapı oluşturulacak, fizibilite çalışmalarına başlanacak.
Üretilen insansız hava sistemleri, yurt güvenliği açısından büyük bir görev üstleneceği öngörülürken, ihracat ile de ülke ekonomisine katkı sunacak. Şu an 5 milyar dolarlık pazara ulaşan insansız hava araçları sistemlerinin 10 yıl sonra 50 milyar dolara ulaşabileceği tahmin ediliyor. Türkiye'nin de geliştirdiği sistemlerle bu pazardan önemli bir pay alması planlanıyor.
Kaynak: Büyüyen Türkiye