Askeri töreni izleyen Türk Büyükelçisi, Ankara'nın SSCB'ye saldırmasını önledi
Türkiye'nin İkinci Dünya Savaşı yıllarında Nazi Almanyası'nın yanında yer alarak eski Sovyetler Birliği'ne saldırmaya hazırlandığı iddia edildi. Rus basınına göre, 7 Kasım 1941'de Sovyetlerin Samara kentindeki askeri töreni izleyen dönemin T.C Moskova Büyükelçisi, Ankara'ya gönderdiği rapor sayesinde Türkiye, SSCB'ye saldırmaktan vazgeçti.
Rusya, 7 Kasım 1941'de Nazi Almanya'sına karşı Kızıl Ordu'nun Kızıl Meydan'da toplanarak saldırıya geçmesinin 70'inci yıl dönümünü kutlarken, benzer törenler Moskova'nın yanısıra Samara kentinde de düzenlendi. 70 yıl önce SSCB lideri Jozef Stalin, Moskova'ya yaklaşan Nazi Almanyası'na karşı başkent Moskova ve Samara kentinde dev askeri törenler düzenlenmişti.
Rusların iddiasın göre, Samara kentindeki törene davet edilen Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Haydar Aktay, Ankara'ya bir rapor gönderir. Buna Türk Büyükelçisi Rus ordusunun yakaladığı teknolojik üstünlüğü Ankara'ya rapor etti.
Alman ordu birliklerinin Moskova'ya 42 kilometre kadar yaklaşması nedeniyle Sovyet yönetimi, bazı elçilik ve devlet kurumlarını Samara'ya taşımıştı. Kentte düzenlenen törene 22 bin asker katılırken, 700 savaş uçağı ve T-35 ve T-38 model tanklar meydanda gövde gösterisi yapmıştı.
Rus basınına göre, askeri töreni izleyen Türk ve Japonya elçileri hemen kendi hükümetlerine izlenimlerini aktardı. Tarihçi Andrey Pavlov, "Diplomatik kurumlar kendi hükümetlerine şunu aktardı, Rusya'nın yeni ordusu muhteşem ve askeri teknolojisi ve rezervleri çok iyi." dedi.
Haberlere göre, Samara'daki askeri törenden etkilenen Türkiye ve Japonya, SSCB'ye saldırmaktan vazgeçti.
2009 yılında Rusya Komünist Partisi Başkanı Gennadi Zyuganov da, "Savaş yıllarında Türkiye bize saldıracaktı" iddiasında bulunmuştu.