Cevizin faydaları

Cevizin faydaları

Cevizin faydalarına geçmeden önce ceviz içinde bulunan hangi bileşenlerin faydalı olduğu konusunda kısa bilgi vereyim. Bir omega 3 yağ asidi türü olan alfa-linolenik asit, temel E vitamini türü olan ve pek çok bitki tohumunda bulunan gama-tokoferol, son olarak kolesterol benzeri bir molekül olan ve kolesterol plakalarının damar çeperlerinden temizlenmesini sağlayan fitosteroller cevizin sağlığa bu kadar faydalı bir yemiş olmasını sağlıyor.

Çocukların zeka gelişimine de fayda sağlayan ceviz, kalp atışını düzenliyor. Cevizde bulunan yağ asitleri kalp hastalıklarını önleyerek, erkeklerde meydana gelen prostat kanserini engelliyor. Omega 3 yağ oranı düşük çocuklarda oluşan hiperaktif ve davranış bozuklarını da düzenleyen ceviz, omega 3 bakımından oldukça zengin bir vitamine sahip. Ceviz, antioksidan özelliği ile sinir sistemine zarar veren Alzheimer gibi çok kuvvetli hastalıkların ilerlemesini de yavaşlatıyor.

Cevizin en önemli faydaları

• Ceviz, içeriğinde bol miktarda Omega 3 yağ asitleri bulundurduğundan, kalp rahatsızlıklarına iyi gelir, yüksek kan basıncını azaltır.

• Yapılan araştırmalar sonucu ceviz, kabuklu yemişler arasında en çok antioksidan içeren besin olarak kabul edilmiştir. Antioksidanlar, E vitamininden 7 kat daha güçlüdür.

• Ceviz, bir aminoasit olan arginin içerir. Bu madde ise damaların esnekliğini korumaya yardımcı olur, damar çatlamalarını önler.

• L-arginin E Vitamini, magnezyum, folik asil yönüyle yeterince zengin olan ceviz, kalp hastalıklarını önler.

• Arter duvarımızın esnek olmasını ve pıhtılaşmayı kısmen önleyerek kan dolaşımınızın daha sağlıklı olmasına yardımcı olur. L-Arginin maddesi, ceviz ve yer fıstığında bol miktarda bulunur.

• Ceviz, kötü kolesterolü ve toplam kolesterolü en aza indirir.

• Kalp ve damar sağlığı açısından her gün 2 tüm ceviz yenmesi önerilmektedir.

• Amerikada bazı bölgelerde küçük ceviz paketleri üzerine kalp ve damar sağlığına faydalıdır yazıları yazmaktadır. Tıpkı bizim sigaraların üzerine zararlıdır yazdığımız gibi.

• Ceviz, vücuttaki gizli veya görülen tümörlerin gelişmesini yavaşlatarak tedavi> sürecinde zaman kazandırır.

• Kalın bağırsak, prostat ve göğüs kanserlerinde önleyici etkiye sahiptir.

• İçerdiği gümüş ve selenyum, çocuklarda zeka gelişimini destekler.

• Haşlanmış buğday ile tüketilirse zihin ve beden gelişimini destekler.

Konularına Göre Cevizin Faydaları

Cevizin Kalp ve Damar Sağlığına Faydaları

Penn State, Tufts Üniversitesi ve Pennsylvania Üniversitesi’nden araştırmacıların ortak olarak yaptığı çalışmaya göre düzenli olarak ceviz yemek kolesterolü önemli miktarda düşürüyor. Cevizin bu etkisi iyi kolesterol olarak bilinen “HDL” kolesterol seviyesini yükseltmesinden kaynaklanıyor. HDL kolesterol, damarlarda birikmeye başlayan kötü kolesterol plakalarını temizleyerek vücuttan atılmasına yardımcı oluyor. Aynı araştırmaya göre 1 tatlı kaşığı ceviz yağı tüketmek kolesterolün kısa bir süre içinde düşmesine yardımcı oluyor.

Cevizin Tip 2 Diyabet Hastalarına Faydaları

Tip 2 diyabet hastalarında sorun genel olarak kan şekeri düzeyinin kontrol edilmesi ve insülinin metabolize edilmesi olarak kabul edilirken aslında tip 2 diyabet kalp ve damarlar başta olmak üzere diğer sistemleri de yakından ilginlendirmektedir. Cevizin damarlar üzerindeki olumlu etkisinin Tip 2 diyabet hastalarında damar tıkanıklığı riskini düşürdüğü ve buna bağlı kalp hastalıkları görülme olasığını azalttığı araştırmalarla belirlenmiştir.

Cevizin Kanseri Önleme Konusundaki Faydaları

Antioksidanlar bakımından oldukça zengin olan cevizin kanseri önlemek için yaygın olarak tüketilmesi aslında pek şaşırtıcı değil. vücutta serbest radikallerin artmasına bağlı olarak oluşan ve kanser gibi hastalıkların ortaya çıkma riskini yükselten “kronik oksidatif stresi” düzenli ceviz tüketimi ile dengeleyebilirsiniz. Cevizin kanseri önleme etkisi hakkında yapılan araştırmalar genel olarak prostat ve göğüs kanseri üzerine yoğunlaşmış olsa da uzmanlar her tür kansere karşı vücudu güçlendirmek için ceviz tüketilmesini öneriyor.

Cevizin Kemiklere Faydaları

Ceviz, özellikle ilerleyen yaşlarda görülen kemik zayıflamasını ve kemiklerde yaşnan mineral kaybını yavaşlatan yiyecekler arasında yer alıyor.

Cevizin Kilo Vermede Yararları

Cevizin yüksek kalorili olduğu ve yüksek oranda yağ içerdiği düşünüldüğünde kilo vermeye yardımcı olması biraz şaşırtıcı gelebilir ancak günde 3-4 adet ceviz yemek tokluk hissini uzatarak, öğün aralarında daha fazla kalorili atıştırmalıkların önünü kesiyor.

Cevizin Hafızayı Güçlendirme konusundaki faydaları

Bu konuda yapılan araştırmaların sayısı henüz yetersiz olmakla birlikte mevcut araştırmalar cevizin hafızayı güçlendirdiği ve bilişsel fonksiyona katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor.

Cevizin Besin Değeri

28 gram, yaklaşık olarak 7 adet dış kabuğu soyulmuş ceviz;
• 185 kaloridir
• Kolesterol içermez
• Günlük besin lifi ihtiyacının %8′ini karşılar (2gr)
• Günlük kalsiyum ihtiyacının %3′ünü karşılar
• Günlük demir ihtiyacının %5′ini karşılar
• Günlük tiamin ihtiyacının %6′sını karşılar (0,01mg)
• Günlük folat ihtiyacının %7′sini karşılar (27,7mcg)
• Günlük magnezyum ihtiyacının %11′ini karşılar (44,6mg)
• Günlük fosfor ihtiyacının %10′unu karşılar (97,8mg)
• Günlük çinko ihtiyacının %6′sını karşılar (0,9mg)
• Günlük bakır ihtiyacının %22′sini karşılar (0,4mg)
• Günlük manganez ihtiyacının %48′ini karşılar (1mg)
• Günlük selenyum ihtiyacının %2′sini karşılar (1,4mcg)

Aynı miktarda ceviz (7 adet) yaklaşık 2500mg omega 3 ve 11000mg omega 6 yağ asidi içermektedir.

Ceviz Hakkında Merak Edebileceğiniz Bilgiler

Ceviz Türkiye’nin batısına özgü bir yemiş olmasına karşın tarihte cevizin ticari olarak üretimi ilk olarak Yunanlılar tarafından gerçekleştirilmiştir.

Günümüzde tüm dünyadaki ceviz üretiminin %60′ı ABD’nin Kaliforniya eyaletinde yapılmaktadır (300 bin tonun üzerinde).

Ceviz, Ortaçağ İngilteresi ve Antik Yunan’da akıl hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktaydı.

Roma döneminde doğurganlığı ve isteği arttırmak için yaygın olarak kullanılan yemişler arasında ilk sıralarda geliyordu.

Pers cevizi olarak da bilinen “İngiliz cevizi” 1700′lü yıllarda ABD’ye götürülmüştür.

Ceviz ağaçta yetişen en eski gıdalardan biridir ve insanlar tarafından tüketilmeye başlaması M.Ö 10.000 yılına kadar dayanmaktadır.

Ceviz hasadı yılda bir kez, Eylül ve Kasım ayları arasında yapılır.

Dünya genelinde 30 farklı ceviz türü bulunmaktadır.

Riboflavin, niasin, tiamin, pantotenik asit, B6 vitamini ve folat içeren ceviz B kompleks vitaminleri bakımından oldukça zengindir.

Sonuç olarak; ceviz özellikle kolesterolü kontrol altında tutmak ve damar tıkanıklığını önlemek için tavsiye ediler yiyecekler arasında gösterilmektedir. Uzmanların önerisi günde 2-3 adet dış zarı soyulmamış ceviz tüketilmesi ve haftada 2-3 kez salatalarda 1′er yemek kaşığı ceviz yağı kullanılması şeklinde. Tabii cevizin yüksek kalorili bir yemiş olduğunu unutmadan (100 gramı yaklaşık 650 kalori) ceviz tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekiyor.


11 yıl 1 ay önce eklendi

Evde pişiği önlemek için neler yapılabilir? Tutum Yatırım Ve Türk Malları Haftası ile ilgili şiirler Bilimin hayatımızdaki yeri ve önemi Şapka Kanunu'na karşı olması sebebiyle idam edilenler Türevin geometrik yorumu Türkiye tatili Erdoğan'ı desteklemekten başka bir şey değil Bayrak ile ilgili şiirler Son kanuna göre Yurtdışından Türkiye'ye Araç Getirme Konusu 2020 Kadir Gecesi ne zaman Rönesans ve Reform Haraketleri Mehmet Akif Ersoy Hayatı Tekke Edebiyatı Nazım Türleri Hoşgörüyle ilgili Atasözleri ve Güzel Sözler Higgs Bozonu Nedir? Sorularla Higgs Bozonunu Tanıyalım Televizyonun İcadı, Televizyonu Kim İcat Etti Salep (Sahlep) Nasıl Üretilir? Cevizin faydaları DNS Numaraları 2013 2013 Hac Kuraları Sonuçları, 2013 Hacca Gitmeye Hak Kazanan Hacı Adayları Collatz Problemi ve ilk 10000 sayı için çözümü
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28