Ünlü felsefeci Pascal'ın Tanrı iddiası

Ünlü felsefeci Pascal'ın Tanrı iddiası

Pascal'ın ünlü Tanrı kumarını açıklamak için öncelikle aşağıdaki tanımları verelim.

T:= Tanrının inanlara vaat ettiği kazanç. Tanım gereği bu kazanç sonsuzdur (T = ∞). Bkz. cennet.

˜T:= Tanrının inanmayanlara vereceği ceza. Bu cezanın değerini kolaylık olsun diye -T (˜T = -∞) olarak kabul edelim. Bkz. cehennem.

D:= Tanrıya inanmayarak elde edilen dünyasal kazanç (Ör: dua etmeyerek kazandığımız zaman). Tanım gereği 0 < D <

˜D:= Tanrıya inanarak kayıp edilen dünyasal kazanç. Matematiksel olarak ifadesi: ˜D=-D >> ˜T. * ε:= Tanrının var olma olasılığı. Kumarımız için 1>ε>0 olduğunu varsayalım. Burada 1-ε ise tanrının var olmama olasılığı.)

Kumarı basitleştirmek için herhangi bir dini esas almıyorum. Bundan dolayı bütün teistlerin aynı derecede ilahi kazanç alacaklarını ve dünyasal "kayıp" vereceklerini kabul ediyorum. Şimdi kumar oynamaya başlayalım. Bu kumarın toplam dört farklı durumu var:

Tanrı ile ilgili olasılıklar ve elde edilen kazançlar

1. Durum: Tanrı var ve Tanrıya inanıyorum. İlk durumdaki kazancımız K1 = T+˜D = T-D ≈ T = ∞ olur. (Cennet)

2. Durum: Tanrı var ve Tanrıya inanmıyorum. Tanrı varsa ve ateist olduğumuzu düşünürsek kazancımız K2 = ˜T+D = -T+D ≈ -T = -∞ kazanç olur. Burada K2

3. Durum: Tanrı yok ve Tanrıya inanıyorum. Tanrı olmadığını ama yine de ona inanıyorsak kazancımız K3 = ˜D = -D

4. Durum: Tanrı yok ve Tanrıya inanmıyorum.

Son durumda ise kazancımız K4 = D olur. Şimdi yukarıdaki durumlardan elde edilen kazançları sıralayalım:

∞ = K1 > K4 > 0 > K3 > K2 = -∞

Görüldüğü bu oyunda sadece iki durum için zararımız var: K2 ve K3. Tanrıya inanıyorsak maksimum zararımız sadece D kadar olur. Ama eğer Tanrıya inanmıyorsak maksimum zararımız -∞ olur. Bu sebeple zararımızı en düşük düzeyde tutmak için tanrıya inanmalıyız!?

Bir de önceki durumlardan elde edilen sonuçları Tanrının var olma olasılığı ile irdelersek: i. Tanrı inancımız varsa toplam kazancımız:

M1 = K1*ε+K3*(1-ε) = ∞*ε-D*(1-ε) = ∞-D*(1-ε) = ∞>0 olur. ii. Tanrı inancımız yoksa kazancımız:

M2 = K2*ε+K4*(1-ε) = -∞*ε+D*(1-ε) = -∞+D*(1-ε) = -∞

Başka bir deyişle, bu şartlar altında ∞ zarardayız! Bu kuramın sonunda Pascal şu unutulmaz sonuca varmıştır: Eğer Allah'a inanıyorsanız ve varsa, her şeyi kazanırsınız. Eğer tanrıya inanmıyorsanız ve varsa her şeyinizi kaybedersiniz.

Euler'den tanrının varlığının ispatı

Euler kendisine verilen her problemi çözen biri olarak tanınmıştı. Bu bilimi bile aşan bir yetenekti. Büyük Katerina'nın yanında görev yapmaktayken, büyük Fransız filozofu Denis Diderot ile sıkı bir tartışmaya girdi. Diterot tavizsiz bir ateistti ve o sırada zamanını Rusları ateist yapmaya adamış bulunuyordu. Çileden çıkan Katerina Euler'den bu tanrısız Fransızın çalışmalarını durdurmasını istedi.

Euler konu üzerine biraz düşündükten sonra, Tanrı'nın varlığını cebirden yararlanarak ispat edebileceğini ileri sürdü. Büyük Katerina, Euler ve Diderot'yu saraya davet etti, saray mensuplarını da bu teolojik tartışmayı izlemeleri için bir araya getirdi. Euler topluluğun önüne çıkıp konuştu:

"Efendim, (a+b^n)/n=x, dolayısıyla Tanrı vardır; buyurun bakalım!"

Cebirden anlamayan Diderot, Avrupa'nın en büyük matematikçisine karşı çıkamadı, öylece kalakaldı. Aşağılanmış olarak St. Petersburg'dan ayrıldı, Paris'e döndü.


12 yıl 2 ay önce eklendi

Köşk Elden Gitti Atatürk şarkıları ve sözleri Komik zeka soruları, Bölüm 4 Dünyadaki en ilginç kural ve yasaklar Oruçluyken ne yersek orucumuz bozulmaz Apocalypse II. Dünya Savaşı Belgeseli, Bölüm 2: Ezici Yenilgi Garfield'in hayat prensipleri Gelmiş geçmiş en imkansız goller Aşk Şarkıları Apocalypse II. Dünya Savaşı Belgeseli - Türkçe Belgesel İzle Hanımın Çiftliği Oyuncuları NANA ve Rap Dünyası Enya - Meditasyon Ustası Ajda Pekkan ve Sevilen Şarkıları Ünlü felsefeci Pascal'ın Tanrı iddiası 21. yüzyılın yeni Türkçe kelimeleri Müdürler ve Yönetim Kademelerinin Tanımları "Dün Yarın Olsaydı Bugün Perşembe Olurdu." Diyen Adam Bu Sözü Hangi Gün Söylemiştir ? Canım Türkiyem'de Polis Telsizi
1
2
3
4
5
6