Anonymous olayında Hepimiz yenildik!
NATO'ya kafa tutan Anonymous, Türkiye operasyonunda çuvalladı ama aslında bu sınavı biz de geçemedik
Anonymous'un Türkiye eylemi şimdiye kadar planladıkları etkiyi yaratamadı. Devlete ait tib.gov.tr, meb.gov.tr, guvenliweb.org.tr, guvenlicocuk.gov.tr, ihbar.org.tr, sgk.gov.tr, dmi.gov.tr, basbakanlik.gov.tr sitelerini hedef alan saldırıdan bu sitelerin pek çoğu etkilenmedi, diğerlerine erişim de kısa süreli kesintiye uğradı. Elbette bunda saldırıya uğrayan kurumların önceden hazırlıklı olmasının etkisi büyük. Devlet kurumları özellikle de TİB, Anonymous'un kullanacağı IP'leri engelleyerek, siteleri ülke dışına kapatarak onları Türkiye üzerinden saldırmaya zorladı. Onları bir nevi kend, istediği savaş alanına çekti.
Yurtiçindeki saldırı için hazır bekleyen Anonymous karşıtları ve görevliler saldırıların geldiği sunucuları sürekli gözlem altında tutup hem katılımcıların IP'lerini ele geçirip yayınladı hem de Anonymous'un kullandığı IRC sunucuları onların yöntemi olan DDOS saldırısı ile çökertti. Katılımcı IP'lerinin tespit edildiği, bu eyleme katılmanın suç olduğu (5 yıla varan hapis cezası verilebilir) ortaya çıkınca da beklenen destekte azalma oldu. Anonymous'un saldırılarının gücü tamamen katılımcı sayısından geldiği için sayının büyük bir rakama ulaşamaması saldırıların etkisini önemli ölçüde azalttı.
Sonuçta PayPal, Visa, Mastercard gibi devleri çökerten Anonymous Türkiye'deki eyleminde beklediği başarıyı elde edemedi.
ANONYMOUS'TAN NATO'YA: AKLINA BİLE GETİRME!
Her kim Anonymous'un bilgisayar başında korsanlık faaliyetleriyle eğlenen bir avuç genç olduğunu düşünüyorsa çok yanılıyor. Anonymous'un aslında ne kadar ciddiye alınması gerektiğini sözlerle anlatmaya gerek yok, son zamanlarda gerçekleştirdikleri operasyonlara bakmak yeterli.
Aktivist ve hacker kelimelerinin birleşiminden olan haktivist tanımını kendisine uygun göre Anonymous üyeleri dünyanın her yerinden ortak bir eylem için biraraya gelen gönüllülerden oluşuyor. Yani çevrenizdeki herhangi bir kişi Anonymous üyesi olabilir. Bu üyelik sürekli bir işbirliği de gerektirmiyor sadece operasyonel bazda geçici bir destek de olabiliyor.
Anonymous o kadar güçlü ve ciddi bir grup ki NATO onları tehdit olarak kabul etti ve üye ülkeleri uyardı. NATO yayınladığı siber güvenlik raporunda en büyük yeri son
zamanların "popüler" grubu Anonymous'a ayırdı. Raporda "Anonymous aktivitelerine devam ettiği sürece içlerine sızılıp eylemleri organize edenler takibe alınıp, cezalandırılmaya devam edilecektir" diye bir uyarı yer aldı.
Anonymous'un buna cevabı genel karakteristiğini yansıtır şekilde oldu. Kendisini "Var olan hiyerarşiye bir tehdit" olarak tanımlayan lejyonerler, birkaç paragraflık açıklamalarında asıl niyetlerini ve amaçlarının kötü niyetli olmadığını anlatıp "Eğer hükümetlerin saklayacak birşeyleri olmasaydı Anonymous ve Wikileaks gibi oluşumlardan korkmaları için sebepleri de olmazdı" dediler.
Bu açıklamadan sonra daha agrasif bir hal alan cevap metni şöyle devam ediyor "Sakın Anonymous'a meydan okumaya kalkmayın. Sakın zaten kafası olmayan bir yılanın başını ezebileceğiniz düşüncesine kapılmayın. Mitolojideki çok başlı yaratık Hydra'nın bir kafasını kesseniz aynı yerden 10 tane daha çıkar. Siz bir Anon'u etkisiz hale getirirseniz, sizin farklı fikirlere tahammülsüzlüğünüze tepki olarak 10 yeni Anon onun yerini almak için bize katılır."
HEPİMİZ YENİLDİK FARKINDA DEĞİLİZ
Sonuç olarak toplum bu olay karşısında ikiye bölündü; bir tarafta hararetli eylem savunucuları diğer tarafta bunu bir nevi ülkeye karşı açılmış bir savaş gibi gören öfkeli kişiler.
Twitter ve Facebook gibi sosyal mecralar üzerinde konuya dair hararetli tartışmalar hatta sözlü kavgalar oldu ve malesef "Bu saldırı etik mi değil mi?" konusu 22 Ağustos'ta devreye girecek filtre uygulamasının önüne geçti.
Anonymous bu eylemiyle protesto ettiği sansür uygulamasının önüne geçti ve hatta gündemi onun elinden aldı.
Bana göre Anonymous şimşekleri üzerine çekerek istemeden yetkililere iyilik yaptı, konuyu sansür tartışmalarından uzaklaştırdı.
Yine de haklarını vermek lazım sayelerinde bir siber saldırı karşısında önemli devlet sitelerini ne kadar güvenilir olabileceğini görmüş olduk.
Pek çok kişinin başarılı bir savunma olarak gördüğü sonuc ben biraz şüpheli yaklaşıyorum. "Kör parmağım gözüne" misali göstere göstere gelen bir saldırıda dahi %100 güvenlik sağlanamaması özellikle sgk.gov.tr gibi çok önemli bir devlet sitesinin kısa süre için bile çökmüş olması bir vatandaş olarak beni endişelendiriyor. Geleceğin savaşlarının siber ortamda olacağını bildiğimiz için de elimde olmadan huzursuz oluyorum.
Bu eylemde bence herkes başarısız oldu, hem haktivistler, hem devlet kurumları, hem de kendisinden başkasının fikrini duyup dinlemeye hazır olmayan toplum.
Sonuç: Anonymous'un deyimiyle "down" olduk, hepimiz yenildik!
HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ SELİN KUNT
Kaynak: Habertürk