Zekâ ve uyku arasında bağlantı kuruldu

Zekâ ve uyku arasında bağlantı kuruldu

London School of Economics‘in araştırması uyku ile zekâ arasında bağlantı kurdu. Satoshi Kanazawa ve ekibinin yaptığı araştırmaya göre, IQ’ su yüksek olanlar geceleri daha aktif oluyor ve bununla bağlantılı olarak geç yatağa giriyor.

Diğer taraftan Türk uzmanlar da araştırmanın sonuçlarını şöyle değerlendirdi:

Dr. Sabri Derman (Amerikan Hastanesi Uyku Bozuklukları Uzmanı): İlginç bir araştırma! üretken insanların daha geç yatmaya ve geç kalkmaya eğilimli oldukları uzun zamandır biliniyor. Öte yandan genetik olarak ebeveynimizden bize özgü yatma/kalkma saatlerini ve uyku süremizi aldığımız da bilinen bir gerçek.Belki de üretken insanlar o nedenle toplumda 09.00-18.00 iş saatlerine uyamıyor, rutin emekten çok zeka gerektiren, ama esnek mesaili işlere eğilimli oluyorlar.

Prof. Dr. Hakan Kaynak (Nörolog ve Uyku Bozuklukları Uzmanı): Geç uyuyanlar daha üretken, daha sanatçı ruhlu insanlar oluyorlar, diğerleri daha üretken, iş yaşamlarında daha çalışkan oluyorlar. Birisinin kafası akşam daha iyi çalışıyor, diğerinin gündüz çalışır.

Prof. Dr. Firuz Çelikoğlu (Doktorlar Merkezi Uyku Bozuklukları Direktörü): Eğer az uyuyan bir kişi konsantre uykusunu kendisine göre organize ediyorsa sağlıklı bir uyku alıyordur. Uykunun süresi çok uzunsa, buna hipersomnia deniyor ve bu uyku bozukluğunun bir parçasıdır, eğer böyle bir durum varsa zekâ düşüklükleri görülür.

Ferhat Çalapkulu (Türk Beyin Takımı Kaptanı): Geç yatmamın sebebi; düşünmek ve çalışmak için daha sessiz bir ortam olması. Ortalama 5 saat uyuyorum. Genellikle 02.00-03.00 sıralarında yatıyorum. IQ’su yüksek insanların da uykuya daha az vakit ayırıp beyinlerini gece çok kullandıklarını düşünüyorum.

Emrehan Halıcı (Türk Zeka Vakfı Başkanı): IQ’su yüksek olan insanlar dışarıdan gelen olaylara daha duyarlı insanlardır. Okumayı, yazmayı, düşünmeyi seven insanlardır. Geceleri değerlendirir ve geç yatarlar. Bu doğru bir tespittir.


12 yıl 8 ay önce eklendi

Mide bulantısı nedir, mide bulantısı nasıl önlenir? Sosyal Fobi nedir Ayak bileği burkulmaları ve ilk önlemler Menüsküs nedir, menüsküsün belirtileri nelerdir? Diş dolgusu nedir? Dolgu türleri nelerdir? Hentbol nasıl oynanır? Hentbol oyun kuralları nelerdir? Vitaminlerle ilgili daha çok bilgi Besin Zehirlenmeleri: Nedenleri, Belirtileri, Türleri, Tanısı ve Tedavisi Hızlı zayıflama için diyet ve egzersizler, Karatay Diyeti Apandist Nerde Olur, Apandist Nerede Bulunur, Apandist hangi tarafta Panik atak nedir, panik atağın zararları var mıdır? Kulak ağrısına ne iyi gelir, Kulak Ağrısı için neler yapılmalı Adet dönemi belirtileri ve adet döneminde rahatlatıcı önlemler Sırt ağrısı nasıl oluşur, sırt ağrısının nedenleri nelerdir? Zekâ ve uyku arasında bağlantı kuruldu İshal nasıl önlenir, ishal hastalığının tedavisi Bebeğin emzirilmesi ve yararları C vitamini hangi besinlerde bulunur E vitamini hangi besinlerde bulunur Uyku Bozuklukları, Insomnia, Uykusuzluk
1
2
3
4
5
6
7