Boğazda yutkunma zorluğu, yutkunma zorluğunun nedenleri

Boğazda yutkunma zorluğu, yutkunma zorluğunun nedenleri

Yutkunurken ağrı ve zorluk çekiyorsunuz ve muhtemelen yiyecekleri yutmakta da zorlaniyorsunuz.

Yutkunma zorluğunun temel nedenleri

Enfeksiyon: Yutkunurken zorlaniyorsunuz ve ayni zamanda bogaziniz sis, atesiniz ve baska belirtiler (bas agrisi, yorgunluk ve istahsizlik) var. Üst solunum yollarindaki bir viral veya bakteriyel enfeksiyon yutkunma zorluguna yol açabilir. Öteki belirtiler, enfeksiyonun bulundugu bölgeye göre degisecektir.

Yabanci cisim: Yutkunmakta zorlaniyorsunuz; bogazinizda yara var; balik kilçigi gibi küçük ve keskin bir sey yutmus olabilirsiniz.

Bunalti/stres: Normal yutkunabiliyorsunuz, ama yiyecekler bogaziniza diziliyor ve asagi gitmeyecekmis gibi oluyor veya bogazinizda sanki bir yumru varmis gibi oluyor. Bu duygu stres ve bunaltinin belirtisi olabilir. Yemek yerken daha fazla içecek almak yardimci olabilir. Doktorunuza danisarak stres atma ve gevseme teknikleri hakkinda bilgi alabilirsiniz.

Yutkunma zorluğunda kendiniz ne yapabilirsiniz?

Yutkunma zorluklari çogu kez kendi kendine tedavi yöntemleriyle iyilestirilebilir.

Bunalti/stresten kaynaklaniyorsa, gevseme teknikleri yardimci olabilir. Anormal derecede uzun ve derin soluklaniyorsaniz, bir kagit torbasinin içine nefes üflemeyi deneyin.

Bogaz kurulugu yutkunma sorununun nedeni olabilir veya bunu zorlastirir. Bol bol su için ve evinizdeki havanin kuru kalmasini saglayin. Her gün bol sivi alin ve yatak odanizin davasi nemli olsun.

Sorunun kaynagi mide eksimesiyse, rahatlamak için pek çok sey yapabilirsiniz. Kilo vermek sik ve az yemek kadar hemen her zaman faydalidir. Kahveden, sigaradan ve alkolden uzak durun. Reçetesiz satilan bir antasit deneyin, agriyi azaltmak için bir bardak süt için veya bir parça ekmek yiyin. Yemekten sonra öne egilmeyin veya yüzükoyun yatmayin ve mide asidinin bogaziniza geri dönmemesi için yastiginizi yükseltin.

Yutkunma zorluğunu önlemek için: sorunun kaynagi bunalti ve stres ise, gevseme tekniklerinin bazilarini ögrenin. Bu konuyla ilgili degisik kitaplar da vardir.

Yutkunma Zorluğu oluşmasının diğer sebepeleri

• Mide eksimesi
• Diyafram fitigi
• Ülser
• Sigara içmek
• Aort anevrizmasi
• Botülizm
• Guatr
• Kanser
• Parkinson hastaligi
• Nevralji
• Tetanos
• Tiroidit
• Wilson hastaligi
• Anafilaksi
• Özofagus daralmasi

Çocugunuzun Tedavisi

Bogaz enfeksiyonu ve üst solunum yollarindaki öteki enfeksiyonlar çocuklarda oldukça sik görüldügü için çocugunuz yutkunamadigini söylediginde enfeksiyonla ilgili öteki belirtileri gözleyin.

Çocugunuzun bogaz agrisi ve atesi iki gün içinde geçmezse, doktora danisin.

Bedenleri küçük oldugu için çocuklar yetiskinlere oranla çok daha çabuk susuz kalir. Yutkunma zorlugunun çocugun sivi alimini engellememesini saglayin. Çocukta 3 saatten fazla bir süre içinde bezini islatmama, 12 saat içinde idrara sik çakmama, gözyasi kurulugu, agiz kurulugu, gözlerin çukura kaçmasi, cilt elastikiyetinin kaybolmasi gibi susuzluk belirtileri görürseniz, doktora basvurun.


11 yıl 3 ay önce eklendi

Endoskopi nedir? Yaygın anksiyete nedir? Bel ağrıları Zayıflama yöntemleri Evde diş beyazlatma yöntemleri Dambıl Çalışma Programı, Dambıl ile Resimli Vücut Geliştirme Programı Voleybol oyun kuralları, nasıl oynanır, saha ölçüleri Enerji İçeceği Nasıl Tüketilmelidir, Yan Etkileri ve Zararları Nelerdir? Karın ve kalça kaslarını zayıflatmak için resimli egzersiz hareketleri Şifalı Bitkiler, A Harfi ile başlayan şifalı bitkiler İlk yardımın önemi, ilk yardım neden önemlidir Üroloji hakkında sık sorulan sorular Selülitlerden nasıl kurtulursunuz? Bel ağrısı nedenleri, bel ağrısı tedavisi, bel ağrısına ne iyi gelir? Besinler ve Kalori Değerleri Boğazda yutkunma zorluğu, yutkunma zorluğunun nedenleri Bebeklerde zeka gelişimine yardımcı olacak aktiviteler Yolculuklarda uçak tutmasını nasıl önlersiniz? K vitamini hangi besinlerde bulunur Toplumsal Ruh Sağlığı ve Önemi
1
2
3
4
5
6
7