Extacy nedir?

Extacy nedir?

Belki artık günlük hayıtımızda bile duyar hale geldik. Kullanım yaşı artık 12 - 13' lü yaşlara kadar düşen "Extacy" haplarından bahsediyoruz. Günümüzde bu tür uyuşturucu maddelerin kullanımı inanın sandığımızdan daha fazla artmış durumda, ilk önce üniversite ve liselerde yaygınlaşan bu furyanın yakın bir zamanda ilköğretim okullarına bile girdiği söyleniyor... Peki! artık çocukların bile bildiğini sandığı bu "Êxtacy" nedir? Ne işe yarar? Zararları nelerdir? Bilinmesi gerekenler nelerdir? İşte arayıpta bulamadığınır bir çok sorunun cevabını
vermeye calısacağım..

Extacy nedir?

Metilen Dioxi Metamfetamin (MDMA) türevi olan sentetik, kimyevi bir uyuşturucu. MDMA, hem amfetaminlere (uyarıcılar) hem de halüsonejik (halüsinasyon görme) maddelere benziyor. Sentetik uyuşturucular, kimyasal tekniklerle yapılan, tedavi amaçla üretilen ilaçların, kötüye kullanımı anlamını taşıyor, fakat MDMA keşfedildiğinden beri amacı dışında kullanılıyor. Diğer türevleri arasında amfetamin maddesi fazla olan MDEA ve halüsonejik etkisi fazla olan MDA yer alıyor.

Extacy'nin piyasada tablet ya da kapsül olarak bulunması bu ad altında başka maddelerin de satılmasına neden oluyor. Karışımın içinde ne olduğu bilinmemesi beklenenden daha farklı etkiler ortaya çıkarıyor. Tabletler beyaz, sarı, kırmızı, pembe, mavi gibi çeşitli renklerde olup üzerlerinde değişik semboller bulunuyor (Superman, Motorola, Dolar, Mitsubishi, İndian, Ninja vb). Genellikle 25 yaşın altındaki gençler extacy'i eğlence yerlerinde kullanıyorlar.

Etkileri: 20 - 60 dakika içerisinde etki gösteriyor. Etkisi ortalama 4 - 6 saat sürer. Kullanan kişide canlılık, hareketlilik, enerji artışı, karşı cinse yakınlık, güven duygusu, algı değişiklikleri görülüyor.

Yan etkileri: Beden ısısında, kan basıncında, nabız hızında artma, Extacy kullanmadan hiçbir şeyden zevk almama ve koordinasyon bozukluğu saptanıyor. Karaciğer yetmezliğine neden olabiliyor. Astım, hipertansiyon ve epilepsi (sara) hastaları için çok tehlikeli. Ölüme yol açabiliyor. Extacy kullananlarda dehidratasyon (vücuttan sıvı kaybı), beden ısısında artış ve içerisindeki katkı maddesine bağlı ani ölümler meydana gelebiliyor.

Olumsuz etkileri: Yokluğunda boşluk duygusu, yorgunluk, baş ağrısı, baş dönmesi, uyku bozuklukları görülebiliyor. Kişinin zamanla aynı miktardaki madde kullanımıyla aynı etkiyi sağlayamaması, aynı etkiyi sağlayabilmek için kullandığı madde miktarını arttırmasına tolerans deniyor. Extacy' nin toleransı orta derecede olarak değerlendiriliyor. Bu da kişinin uzun bir süre sonra başlarsa bağımlılığın da kolayca tekrar edeceğini gösteriyor. Extacy zamanla beyinde ve kalpte kalıcı hasarlara neden olabiliyor.

Öneriler: Bırakmak için tek şart kişinin kendisinin farkında olması ve bırakmayı gerçekten istemesidir. Anne ve babalar çocuklarını yargılamadan, suçlamadan hareket etmelidir. Ona destek olduklarını hissettirip tedavi için cesaretlendirmeli, onun yerine sorumluluk üstlenmeyip bu durumun sonuçlarına sadece kendisinin katlanacağını hatırlatmalıdırlar.

Extacy'nin Zararları

Merkezi sinir sistemini uyaran Ecstasy, halusinasyonlara da sebep olabilen amfetamin türevi bir sentetik uyuşturucudur. Tablet, kapsül, toz veya sıvı şeklindedir.

İlk olarak "çeçe sineği" gibi böcekler soktuğunda insanları uyku halinden kurtarmak için 1912 yılında üretildiği bilinen ecstasy; uyuşturucu olarak ilk defa 1985 yılında Hollanda'da rapor edilmiştir. Sağlık uzmanları, bu maddelerin merkezi sinir sistemine ve vücuda olan zararlarını sürekli olarak bildirmektedirler.

Moda uyuşturucular olarak bilinen bu tip sentetik maddeler, genelde var olan etkin maddenin özel muameleler ve kimyasal yöntemlerle moleküler anlamda değişikliğe uğratılması neticesinde birtakım ara maddelerin de katılmasıyla üretilmektedir.

Ecstasy; "3.4 Metilendioksimetamfetamin"in (MDMA) yaygın ismidir. Ecstasy, feniletilaminler ve halüsinojenik meskalin maddesinin yapısı ile benzerlik gösteren bir kimyasaldır. MDMA tableti alındıktan sonra uyarıcı etkiler hissedilir. Uyuşturucu üreticileri, var olan uyuşturucuların moleküler yapılarını değiştirerek yeni uyuşturucular üretmek ve pazara yeni maddeler sürmek amacını güderler.

Amfetamin kelimesi çok kalabalık uyarıcılar grubu için kullanılan bir kelimedir. Speed (hız) olarak bilinirler. Değişik amfetaminlerin çok benzeşen kimyevi yapıları ve etkileri vardır. Tecrübeli kullanıcılar dahi hangisini kullanmış olduklarını anlamayabilirler. Dextroamfetaminler ve Methamfetaminler en çok karşılaşılan iki çeşididir.

Bunlara örnek olarak şu maddeler gösterilebilir:

MDEA: MDMA'dan daha hızlı (2-3 saat) fakat daha kısa süreli bir maddedir.

MDA: Etkisi MDMA'dan daha uzun süren (8-12 saat) ve daha güçlü etkileri olan bir maddedir.

DOB: Güçlü ve (18-30 saat) çok uzun süreli hayal gösterici etkileri olan bir maddedir.

MDOH: MDA ile benzer etkilere sahip bir maddedir. Fakat etki süresi daha kısadır (3-6 saat). Etkiler geçtiğinde şiddetli bitkinlik ve uyuşukluk hali görülür.


11 yıl 8 ay önce eklendi

Segment'ine göre en çok tercih edilen SUV araçlar Rahman ve Rahîm olan ne demektir? Sivil toplum kuruluşları hangi alanlarda faaliyet gösterir? Un, şeker, su, süt gibi ürünlerin bardakla ölçümleri Yardımlaşma ve dayanışma ile ilgili atasözleri 2. Kosova Savaşı (1448) Nas ve Felak Sureleri Direnç Renk Kodları Cinler Hakkında Sorular ve Cevapları Felsefenin Ana Konuları Alfabetik Antik Yunan Kişileri Listesi İslam Etkisindeki Türk Edebiyatı Kolaj teknik çalışma nedir Yazı Ne Zaman Bulundu Astronomi ile uğraşan ünlü bilim adamları ve hayatları Yetişkin bir insanda kaç litre kan bulunur Madde nedir, Madde türleri nelerdir? Extacy nedir? Güvercin alıştırma, güvercinler nasıl alıştırılır ve eğitilir? Nuri Demirağ kimdir? Riemann Hipotezi