Almanya nükleerle vedalaşıyor
Japonya'yı vuran 9 büyüklüğündeki deprem ardından Fukuşima felaketindeki felaketten sonra bazı eski reaktörlerde üretimi durduran Almanya'da alevlenen nükleer santral karşıtlığı üzerine koalisyon hükümeti 2022 yılında bütün nükleer santralleri kapatma kararı aldı.
Nükleer enerji karşıtlığı harekete öncülük eden Yeşiller Partisi, geçen Mart sonunda yapılan seçimde, Hıristiyan Demokratların kalesi olarak görülen Baden-Wuerttemberg eyaletinde birinci oldu. Nükleer karşıtı hareket muhalefetini hızla sürdürürken Başbakan Angela Merkel Japonya'daki Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki felaketin ardından yükselen protestolarla birlikte nükleer güçle ilgili bir etik komisyonu oluşturdu. Hükümet ortakları Berlin'de Başbakan Angela Merkel?in ofisinde bir araya gelerek önümüzdeki 10 yıl içinde nükleer santrallerin tümünü kapatmaya karar verdi. Hükümet, yaptığı son toplantıda 2022 yılına kadar nükleer enerjiden elektrik üretimine son vereceğini bildirdi. Böylece Almanya nükleer enerjiden vazgeçerek diğer enerji kaynaklarına yönelecek ilk sanayileşmiş ülke olacak. Karara göre Almanya?nın elindeki 17 santralin çoğu 2021 yılına kadar kapatılacak. Ancak bunlardan 3'ü enerji açığı olasılığına karşı 1 yıl daha hizmet verecek.
Çevre Bakanı CDU'lu NorbertRottgen, üretimin bir süre önce durdurulduğu yedi nükleer reaktörün yanı sıra Kruemmel Nükleer Enerji Santrali'nde tekrar üretime başlanmayacağını bildirdi. Altı nükleer santralin en geç 2021'de kapanacağını söyleyen bakan, en yeni üç santralin de 2022'de kapatılacağını belirtti. Rottgen, "Karardan dönüş yok' dedi. Bakan, nükleer santrallerin kapatılma kararına karşılık yılda 2,3 milyar euro elde etmesi beklenen harcanmış nükleer yakıt vergisinin toplanmaya devam edeceğini söyledi.
İhsan DÖRTKARDEŞ/DHA
Kaynak: Milliyet