Bir çocuk yetiştirmenin maliyeti ne kadar?

Bir çocuk yetiştirmenin maliyeti ne kadar?

Anne-baba olduktan sonra herkesin hayali aynı: Çoluk çocuğa iyi bir hayat sunmak, iyi okutmak, birkaç dil öğretmek, iyi giydirmek, bol bol sevindirmek, hobi edindirmek...

Bu liste uzayıp gidiyor. Tüm ebeveynler de gelirleri ölçüsünde bu hayalin bir ucundan tutmak için çalışıp çabalıyor. Ama bazen olmuyor... Gelir çok kısıtlı olunca evdeki hesap bir türlü çarşıya uymuyor. 900 TL geliri olan temizlik işçisi İbrahim Gökçe'nin deyimiyle: ?Çocuk bilgisayar istiyor. 'Arkadaşımda var' diyor. Ben alamıyorum. Yüreğim kan ağlıyor?

HOBİ VE EĞLENCEYE PARA KALMIYOR

HT Ekonomi bu hafta ebeveynlerle görüştü. Çocukları için yaptıkları masrafları, bu masrafların gelir içindeki payını çıkartmaya çalıştı. Aslında çocuğun masrafı çoğunlukla yaşıyla orantılı. Yani masraflar da yılla birlikte büyüyor. Harcamalarda önceliği hep eğitim masrafları alıyor. Ardından giyim gibi ihtiyaçlar geliyor. İmkânlar kısıtlı olunca hobi ve eğlenceye ise her çocuk için sıra gelemiyor. Bu arada görüştüğümüz ebeveynlere ?Aylık kazancınız ne olsa, çocukları istediğiniz gibi yetiştirebilirdiniz?? diye soruyoruz. Aldığımız yanıtlar 2 bin 500 TL ile 3 bin 500 TL arasında değişiklik gösteriyor. Hobi ve eğlenceye para kalmıyormuş, hadi oradan. Basitçe, canım çocuklarla uğraşmak istemiyor desenize siz şu işe. Sizin refah düzeyiniz öyle artmış ki çocuklar için bundan fedakarlık etmek istemiyorsunuz. Avrupa'nın yıllar önce düştüğü şu ezik durum.

Herhalde orta direk Şaban'ın tek zeytinle yaşadığı komediyi hiç izlememişsiniz. Dünya üzerinde öyle insanlar var ki çok düşük meblağlara çok da iyi çocuklar yetiştirebiliyorlar. Anneannelerinize bir sorun bakalım, sizin anne-babanızı nasıl zorluklar altında yetiştirmişler. Bu kadar da zalim olmayın lütfen!

1 LİRAM KALSA KİTABINI ALIRIM

Figen Beyoğlu, 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Kaan Beyoğlu'nun annesi. İlkokuldan beri özel okulda okuyan Kaan, üniversiteyi de Bahçeşehir Üniversitesi'nde okuyor. Puanı devlet üniversitesine yetmesine rağmen ailesinin arzusuyla özel üniversite yazmış. Ailede gelirlerinin üçte birinin oğullarına gittiğini belirten Beyoğlu, "Üniversitede yıllık ücretler liseye göre daha düşük. Çünkü oğlum yüzde 50 burs da kazandı" diyor. En büyük hobisi kitaplar olan oğlunun bu zevkinden mahrum kalmaması için sık sık kitap aldıklarını ifade eden Figen Beyoğlu, "Cebimde son 1 lira kalsa bile kitabını aldım. Ama şimdi teknolojiye de merak sardı. iPad, Playstation gibi merakları da var. 6-7 yıl da tenis dersi aldı. Hobilerine de hep katkı sağlamaya çalıştık" diye konuşuyor. Biz devlet okullarında okuduk, bence pek de bir eksiğimiz kalmadı. Çocuklarını özel okulda okutan ailelerin bence pek de şikayetçi olmaya hakları yok. Eğer bu zor yolu kendileri seçmişlerse tabi ki. Parası olan için diyecek birşeyim yok tabi ki, ancak ülkemizde 3 aylık borç para alıp da kurban kesenlerin de olduğunu biliyoruz =) Bunlardan değillerse helal olsun böyle anne babalara. İnşallah çocukları ileride kıymetlerini fazlasıyla bilirler!

BİLGİSAYAR İSTİYORLAR AMA ALAMIYORUM

Aylık gelirinin 900 TL olduğunu dile getiren İbrahim Gökçe ?2 oğlum var. Biri lisede, diğeri altıncı sınıfta okuyor. Kiradan sonra bize 550 TL kalıyor. Bununla geçinmeye, çocukları okutmaya çalışıyoruz? diyor. Lisede okuyan oğlunun Simav'da okuduğunu, bunun için yılda yemek dahil 2 bin 500 TL yurt parası ödediklerini anlatan İbrahim Gökçe şöyle devam ediyor: ?Çocuklara ayda 50 TL harçlık veriyorum. Ama bilgisayar istiyorlar. Bir türlü denkleştiremiyorum. Uğraş didin, bir türlü sıra ona gelmiyor. Eğlence ve hobi yok tabii. Bizim eğlencemiz en çok sahilde yürüyüş. Onda da tabii birer çay içebiliyoruz. Bizim için öncelik hep çocukların ihtiyacında. Örneğin ben başkalarının giysileriyle idare ediyorum. Ancak böyle yetiştirebiliyorum.? Şu an için ülkemizde bu konuda yapılabilecek pek de birşey yok. Çünkü 900 TL maaşa o işi yapacak yüzlerce talip var. Herkesin beklentisi artarsa siz de daha yüksek maaş alabilirsiniz. Böyle bir durumdaki kişiye önerim: Ya gidip daha ağır işlerde çalışmak zorundasınız, ya da eşinizden de biraz katkı beklemek durumundasınız. Allah kolaylık versin!

TEK ÇOCUKLA GEÇİNMEK KOLAYDI

3 çocuk babası Evren Kasapbaşoğlu'nun 2 yaşında ikizleri, 4 yaşında da oğlu var. Tek çocuk varken idare etmenin daha kolay olduğunu, asıl zorluğun ikizlerden sonra başladığını dile getiren Kasapbaşoğlu, "3 ay öncesine kadar evde iki bakıcı vardı.. Konu ikizler olunca bakıcı fiyatı da artıyor. 100 dolarlar konuşuluyor. Çocuklar büyüyünce bakıcı sayısı bire düştü. Şimdi o açıdan daha rahatız" diyor. Kasapbaşoğlu çocukları için ayda kişibaşı 70 lira sağlık sigortası ücreti ödüyor. İlaçlarla sağlık giderlerinin kişi başı 100 TL?yi bulduğunu belirten Evren Kasapbaşoğlu, "Şimdi aşıları bitti. Ama ilk aylarda çok sıktı.. Rota aşısı için 750 TL verdik. Neyse ki abileri var. Ondan kalan kıyafetleri de ikizlere kullanıyoruz" diye konuşuyor. Bir anaokulu sahibi olan Kasapbaşoğlu çocuklarının hepsini aynı okulda okutacak maddi gücü olmazsa hiçbirini özel okula göndermeyeceğini dile getiriyor.

OKUL BAŞLAYINCA MASRAFLARA KATKI İÇİN ÇALIŞMAM GEREKECEK

Nergis Korucuoğlu evhanımı ve 3.5 yaşında bir çocuk annesi. Eskiden çalışıyormuş ama çocuktan sonra işi bırakıp anneliğe odaklanmış. Evlerine ayda ortalama 2 bin TL giriyor. Çalışmadığı için çocuğu okula göndermek ya da bakıcıyla çalışmak zorunda kalmadığını dile getiren Korucuoğlu, ?Şimdilik bizim ona özel yaptığımız oyuncak, giyim, gezmek gibi masraflar ayda 100-150 TL'yi geçmez. Ama okula başladığı zaman masraflar çok artıyor. O zamanı düşünmek her aile gibi bizi de tedirgin ediyor. O okula başlayınca ben de onun masraflarına katkı sağlamak için çalışmayı istiyorum. Bu tamamen benim çalışabilmeme bağlı? diyor.

ÇOCUKLAR İLE BİRLİKTE MALİYETLER GİDEREK BÜYÜMEYE BAŞLADI

39 yaşındaki Bayram Arslan serbest meslekle uğraşıyor ve 3 çocuk babası. Çocuklarının yaşı 1.5, 7 ve 14. Liseye gitme hazırlığında olan 14 yaşındaki oğlu askeri liseye gitmek için sınava hazırlanıyor. Aylık geliri ortalama 1000 TL olan Arslan'ın 3 çocuğunun aylık maliyeti 500 TL. Çocuklar büyüdükçe maliyetlerinin de büyüdüğünü söyleyen Arslan, ?Gezmek istiyorlar, cep telefonu, bilgisayar istiyorlar. Alamadığım için üzülüyorum. Okulları dışında hiçbir şeye para yetiştiremiyoruz. Ama işçi de olsa okusun istiyorum? diyor.

AYŞEGÜL AKYARLI GÜVEN- GAZETE HABERTURK- HT EKONOMİ

Kaynak: Habertürk


11 yıl 4 ay önce eklendi

İkinci el araç alırken nelere dikkat etmeliyiz? Tüm peygamberlerin isimleri Çevre kirliliği ile ilgili alınması gereken önlemler Hilekâr üreticiyi bulma mantık sorusu Tutumluluk ile ilgili atasözleri II. Murat Dönemi (1421-1451) Cuma gününün önemi, Cuma günü niçin kutsaldır? Peygamberimizin isimleri Dünyanın en büyük yılanı Patagonya Ali Kuşçu'nun Hayatı Tavsiye Edilen Kitaplar Ünlü Türk Ressamlar ve Ressamların İsimleri Bulaşık Makinesini Kim İcat Etti Göçmen kuşların isimleri, adları nelerdir? Göçmen Kuşlar Listesi Buharlaşma, Kaynama ve Yoğuşma Arasındaki Farklar Cebir'de denklem çözerken X harfi kullanılmasının temel sebebi Bir çocuk yetiştirmenin maliyeti ne kadar? Suda yaşayan hayvanlar, suda yaşayan canlılar nelerdir? How to Use a Router as a Repeater Einstein alan denklemleri