Kablosuz İletişim Teknolojileri ve Teknikleri

Kablosuz İletişim Teknolojileri ve Teknikleri

İnsanlık tarihinde her yeni teknolojinin gelişimiyle beraber, kişilerin yaşama şekillerini değiştiren boyutlarda ilerlemeler kaydedildi. Bugüne baktığımız zaman ise, kablosuz iletişim teknolojilerinin yeni bir dönüm noktası olacağını gözlemlemek olasıdır. Kablosuz iletişim teknolojileri, geniş perspektiften bakıldığında, kişilere sınırsız özgürlük tanıyacak, kurumların ise çok daha etkin çalismalarını sağlayacaktır.

Kablosuz İletişim teknolojisi nasıl tanımlanabilir?

Kablosuz iletişim teknolojisi, en basit tanımıyla, noktadan noktaya veya bir ağ yapısı şeklinde bağlantı sağlayan, bir teknolojidir. Bu açıdan bakıldığında, kablosuz iletişim teknolojisi, günümüzde yaygın olarak kullanılan kablolu veya fiberoptik iletişim yapılarıyla benzerlik göstermektedir. Kablosuz iletişim teknolojisini diğerlerinden ayıran nokta ise; iletim ortamı olarak havayı kullanmasıdır. Kablolar, elektrik akımını iletirken kablosuz ve optik iletim sistemleri belli frekanstan elektro-manyetik dalga iletmektedir.

Kablosuz iletişim sadece hareketli kullanıcıların erişimini arttırmakla kalmayıp aynı zamanda durağan ofis ve ev cihazlarının kablolama giderlerini de düşürmektedir. Bundan on yıl öncesinde kablosuz yerel ağlar özel amaçlar için atanmış ve kabul edilebilirliği daha azdı. IEEE 802.11 , HiperLAN2 ve HomeRF gibi standartlaşmaların sağlanmasından sonra , kablosuz yerel ağlar gelişmiş ağlarda ve ev bilgisayarlarında yaygın olarak kabul görmeye başlamıştır.

Kablosuz iletişim bir bina yada bir grup bina içinde yani daha küçük alanlar içinde sunucular, yazıcılar ve diğer uç nokta aygıtlara bağlanmak için radyo dalgalarını kullanır. Bununla birlikte kablosuz teknoloji cep telefonları ile konuşan, dizüstü bilgisayarlar ile donatılmış, zamanının çogunu çalisma masasından uzakta geçiren, toplantılara katılan, çapraz organizasyonlu takımlarında çalisan hareketli kullanıcıları akla getirir.

Kablosuz iletişim bu şekilde çalışan, bilgilerine herhangi bir yerden, kafeteryadan, toplantı odasından bilgilerine ulaşmak isteyen çalisanlar için uygun bir ortam sağlar.

Kablosuz iletişim kullanıcılara uygulamalara ve cihazlara paylaşimlı erişiminin, kullanıcılar arasında dosya değişiminin, elektronik posta ile haberleşmenin üstünlüklerini sunar.

Elektromanyetik dalga nedir?

Elektromanyetik dalga terimi, elektronik radyasyonun (EMR) uzayda aldığı yolu tanımlar. Birkaç metreden, atom yarıçapının büyüklüğüne kadar değişen dalga boyuna göre farklılık gösteren birçok EMR formu bulunmaktadır. Bunlar azalan dalga boyuna göre şöyledir: radyo dalgaları, mikrodalgalar, kızılötesi, görünür ışık, ultraviyole, x ışınları ve gama ışınları. Elektromanyetik dalgaların bilimde ve günlük hayatımızda sayısız uygulamaları bulunmaktadır.

Bir radyo dinlediğimiz, TV izlediğimiz yada bir mikrodalga fırınında akşam yemeği yaptığımız zaman, elektromanyetik dalgayı kullanmışız demektir. Radyo dalgaları, TV dalgaları ve mikrodalgalar elektromanyetik dalgaların tipleridir. Onlar birbirlerinden sadece dalga boyları ile farklıdırlar. Dalga boyu, bir dalga tepesi ile sonraki dalga tepesi arasındaki mesafedir. Elektromanyetik spektrumda dalgalar binalar büyüklüğündeki çok uzun radyo dalgalarından bir atomun çekirdeginin boyutundan daha kısa gama dalgalarına kadar değişir.

Elektromanyetik dalgalar sadece dalga boyları ile değil, frekans ve enerjileri ile de tarif edilirler. Bu açıklamaların her üçü matematik olarak bir diğeriyle ilişkilidir. Bu demektir ki bir X-ışınını enerjisiyle yada bir mikrodalgayı dalga boyuyla yada bir radyo dalgasını frekansıyla anlatmak daha uygundur.

Elektromanyetik spektrum, en uzun dalga boyundan en kısa dalgaboyuna şu grupları kapsar: Radyo dalgaları, Mikro dalgalar, İnfrared dalgalar, Optik dalgalar, Ultraviole dalgaları, X-ışını dalgaları ve Gama dalgaları.

Radyo frekans nedir?

Radyo Frekans yayıncılıkta bir bilgi sinyali ile modüle edilmiş olan taşıyıcı sinyal anlamına gelir. Ancak, bu isim zamanla modüle edilsin, edilmesin, yüksek frekans anlamına da kullanılmaya başlanmıştır.


13 yıl 3 ay önce eklendi

Vasil Levski kimdir? Kelime-i Şehadet ve Anlamı Yunan mitolojisi tanrıları ile ilgili hikayeler Türkiye'nin Akarsuları Uzayda yerçekimi nasıl elde edilir? Bilek güreşi nasıl kazanılır? Oruç hakkında bilgiler Kandiller nasıl değerlendirilmeli, kandil geceleri neler yapılmalı? İstanbul adliyeleri telefon numaraları Piramitlerin özellikleri Aşık Veysel ve Hayatı Divan Edebiyatı Nazım Biçimleri ve Türleri Dürüstlük ile ilgili deyimler ve anlamları Batıl inanç nedir? En çok bilinen batıl inançlar nelerdir? İnsanlığa hizmet veren Türk büyükleri hangi konuda hizmet vermiştir Hangi ayda hangi balık avlanır PHP $_SERVER global dizisi, değişkenleri ve kullanımı Kablosuz İletişim Teknolojileri ve Teknikleri Direnç nasıl ölçülür? Hayvanlar ile ilgili ilginç bilgiler, en ilginç hayvanlar Miraç kandilini nasıl ihya edeceğiz?
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28