Haliç'te metro geçişine onay
İstanbul'un Dünya Miras Listesi'nden çıkarılmasını gündeme getiren Haliç Metro Geçiş Köprü-sü'ne UNESCO heyetinden onay çıktı. Bağımsız bilim heyeti, köprü mimarisinin tarihî silüeti etkilemeyeceğine karar verdi.
İstanbul'un Dünya Miras Listesi'nden çıkarılmasını gündeme getiren Haliç Metro Geçiş Köprüsü'ne UNESCO heyetinden onay çıktı. Bağımsız bilim heyeti, köprü mimarisinin tarihi silüeti etkilemeyeceğine karar verirken bazı küçük yenilemeler yapılmasını istedi. Köprü mimarı Hakan Kıran, UNESCO nezdinde oluşturulan heyetin köprü hakkında iki rapor hazırlayarak Paris'e gönderdiğini söyledi. Kıran, UNESCO'nun Paris'te yapılacak haziran ayındaki toplantısının ardından köprü inşaatına başlamayı planladıklarını dile getirdi.
UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'nde yer alan İstanbul'un doğal dokusu ve tarihi görüntüsünün bozulmaması isteniyor. Bu kapsamda şehirde yapılacak mimari eserlerin tarihi yapıya zarar vermemesi gerekiyor. Taksim Metrosu'nu Marmaray ile entegre etmek için Haliç üzerinde iki direkli, boynuzlu ve üzerinde bir istasyonu bulunan köprü inşa edilmesi planlandı. Ancak köprünün Süleymaniye, Ayasofya ve Sultanahmet'ten oluşan tarihi silüeti olumsuz etkileyeceği yönünde uluslararası düzeyde tartışmalar yaşandı. UNESCO'nun Türkiye'ye gönderdiği heyet, projede birkaç değişiklik önerisinde bulunarak köprünün yapılmasına onay verdi.
Heyetin mimariyle ilgili önerileri arasında; direklerdeki kablo bağlantı noktalarının 3-4 metre düşürülmesi, bağlantı kablolarının çaplarının bir miktar daraltılması, köprünün denizle birleşen ayağının bir miktar inceltilmesi ve köprü üzerindeki istasyonun açılır-kapanır özellikte olması yer alıyor. Öneriler doğrultusunda mimari ve mühendislik çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu dile getiren köprü mimarı Hakan Kıran, 10 gün içerisinde son çalışmanın bağımsız kurula teslim edileceğini ifade etti.