Tayyip Bey'den başka abimiz yok ki para isteyelim
Resmî temaslarda bulunmak için Türkiye'ye gelen Kırgızistan Başbakanı Almazbek Atambayev, ülkenin 8 yılda çok yol kat ettiğini söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüştüğünü hatırlatan Atambayev, "Dün Tayyip Bey'i sıkıştırdık borç para vermesi için, Tayyip ağabey de 50 milyon dolar borcumuzu sildi. On sene önce Türkiye borç isteyen bir pozisyondaydı, şimdi kendisi borç veriyor." dedi.
Türkiye, uzun süredir ekonomik ve siyasî çalkantılarla boğuşan Kırgızistan'a yardım elini uzattı. Bu ülkenin Türkiye'ye olan 50 milyon dolar borcu silindi. Türkiye'ye olan borçlarının silindiğini, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) ev sahipliğinde yapılan Türkiye-Kırgızistan İş Forumu'na katılan Kırgızistan Başbakanı Almazbek Atambayev açıkladı. İş forumunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesini anlatan Atambayev, "Dün geldik, Tayyip ağabeyi sıkıştırdık, para vermesi için. 'Beni niye sıkıştırıyorsun?' dedi. Ben de kendisine dedim ki 'Ne yapalım başka bir ağabeyimiz yok.' Tayyip ağabey de 50 milyon dolar borcumuzu sildi." ifadelerini kullandı. Kırgızistan Başbakanı'nın, konuşmasının tamamını Türkçe olarak yapması da dikkat çekti.
Türkiye-Kırgızistan İş Forumu, Kırgızistan Başbakanı Atambayev ile Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan'ın katılımıyla yapıldı. İki ülke işadamları, karşılıklı olarak yatırım imkânlarını masaya yatırdı. İki ülke arasında vizelerin kaldırıldığını hatırlatan Kırgız Başbakan, "Zamanında bizim babalar Türkiye'ye vizesiz, çalışma izinsiz geldi ve Osmanlı İmparatorluğu'nun temeli atıldı." dedi. Türk işadamlarına yatırım çağrısı yapan Atambayev, ülkesinde yatırımların teşvik edilmesi için bütün gerekli düzenlemeleri yapmaya başladıklarını belirterek, "En ucuz elektrik Kırgızistan'da. Nerede böyle ucuz elektrik?" dedi.
Türkiye'nin son 8 yılda çok önemli bir değişime imza attığını belirten Atambayev, "10 sene evvel Türkiye kendisi para istiyordu. Hatırlıyorum. Türkiye IMF'den para istiyordu. Ama 8 sene içinde Türkiye çok değişti. Şimdi bizim borcumuzu siliyor. Türkiye, ekonomik büyüklükte 15. sırada. Bundan sonra da Allah Türkiye'nin yolunu açsın." dedi. İş forumunda konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise iki ülke arasındaki vizelerin kaldırıldığını açıkladı. Önceki gün Başbakan Erdoğan ile Kırgızistan Başbakanı Atambayev başkanlığında Türkiye-Kırgızistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin ilk toplantısının gerçekleştirildiğini hatırlatan Babacan, bu tarih itibarıyla vizelerin kalktığını söyledi. Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ticaret hacminin son 8 yılda 4 kat artarak, 160 milyon dolar olduğunu kaydeden Babacan, bunun tatmin edici bir rakam olmadığını aktardı. Yeni hedefin 1 milyar dolar olarak belirlendiğini kaydetti. Babacan, bu hedefin gerçekçi olduğunu, ancak iş dünyasının önünün açılması, gerekli yatırım ortamının oluşturulması gerektiğini belirtti. Türkiye'nin şu anda Kırgızistan'da yaklaşık 300 firmasının bulunduğunu, bunların toplam yatırımının da 500 milyon dolar civarına çıktığını kaydeden Babacan, bunun küçük bir rakam olmadığını, ancak potansiyelin çok daha büyük olduğunu dile getirdi.
TUSKON, Türk milletini gerçekten temsil ediyor
Kırgızistan Başbakanı Almazbek Atambayev, TUSKON'a övgüler yağdırdı. "TUSKON, Türk milletini gerçekten temsil eden bir kurum." diyen Atambayev, iki ülke arasında önemli kültürel bağlar bulunduğuna dikkat çekti. Atambayev, "Tarihimiz bir, inşallah geleceğimiz de bir olacak." dedi. Kırgızistan'ın önemli bir potansiyele sahip olduğunu anlatan Atambayev, ancak bugüne dek gerekli düzenin sağlanamadığını belirtti. Atambayev, geçen yıldan beri ülkede "milletin idaresi" olduğunu belirterek, "Hükümet millete hürmet ediyor ve aynı zamanda milletten korkuyor. Bu da iyi, korkmalıdır." diye konuştu.
TUSKON Başkan Vekili Doğan Kaynak da konfederasyon olarak Kırgızistan'a büyük önem verdiklerini belirtti. Önümüzdeki dönemde yapılacak çalışmalarla Kırgızistan'ın doğal zenginliklerinin, tarıma elverişli topraklarının işlenerek, sağlıklı doğal tarım ürünlerinin üretilmesinin, turizmin geliştirilmesinin, inşaat ve tekstil gibi birçok alanda cazibe merkezi haline gelmesinin mümkün olduğunu anlattı.