B12 vitamini hangi besinlerde bulunur
A - D - E - K - B1 - B2 - B6 - B12 - C
B12 Vitamini (diğer adıyla Kobalamin), protein, DNA sentezi, besinlerden enerji üretimi ve sinir sisteminin düzenli çalışması gibi pek çok fonksiyonda görev alan önemli bir vitamindir. Bu bölümde, B12 Vitamininin yararları, önemi ve bulunduğu besinler, B12 Vitamini Eksikliği gibi sorularınıza yanıt bulmaya çalışacağız.
B12 vitaminin yararları
Özellikle hayvansal gıdalarda bulunur. B12 Vitamini açısından, karaciğer, böbrek, tavşan ve koyun eti, hindi eti, yağlı balıklar, süt, yumurta akı, peynir oldukça zengin besinlerdir. Bitkilerde ise son derece az bulunur. Bu nedenle vejetaryen beslenenlerin B12 vitamini açısından yetersiz beslenmeleri söz konusu olmaktadır.
B12 vitamini hangi besinlerde bulunur?
Hayvansal besinlerde, süt ve süt ürünlerinde, buğday başağında, yeşil sebzelerde, havuçta, enginarda, fındıkta, yerfıstığında ve mercimek gibi bitkisel besinlerde bol miktarda B2 vitamini bulunur.
B12 vitamini eksikliğinde karşılaşılan sorunlar
Eksikliği, kansızlığa (anemi) neden olur. Ayrıca; iştahsızlık, ishal, hafif sarılık, saç sağlığının bozulması, cilt sorunları, ağzın sıcak veya soğuğa aşırı duyarlılığı, gerginlik, enerji azlığı, kabızlık, kaslarda hassasiyet ve zihinsel bozukluklar ortaya çıkabilir.
B12 vitamini eksikliği sık görülür. Kobalaminin yetersiz alımının yanında ince barsaklardan yeteri kadar emilememesi gibi nedenler de B12 vitamin eksikliğine neden olabilir. Ayrıca, yaş ilerledikçe B12 vitamin eksikliğinin görülme sıklığı artmaktadır.
B12 vitamini fazlalığının sonuçları nelerdir?
Kobalamin vücutta uzun süre depolanabilir. Bu nedenle, vücutta yeteri kadar depo edilmiş olması kaydıyla, hergün alınması gerekmez.
Günlük B12 vitamini ihtiyacınız
Günlük B2 Vitamini İhtiyacı: 1-10 mg.