Japonya ve Enerji: Peki Ya Alternatifi Ne?

Japonya ve Enerji: Peki Ya Alternatifi Ne?

Birkaç gün önce Japonya'daki nükleer enerji santralini deprem ve tusunami vurduğunda, Takine Ojiroi yakınlarındaki rüzgar tribünleri tasarlandıkları üzere yapmaları gerekeni yaptılar: Öncelikle sallandılar, ardından durdular, sonra kendilerini elektronik olarak denetlediler ve yeniden çalışmaya başladılar. Dünyanın en büyük rüzgar tribünü üreten şirketi olan Vestas'ta çalışan Sean Sutton'un söylediğine göre, depremden sonra nükleer tesise çok yakın olan sadece birinin dışındaki tüm rüzgar tribünleri depremden sonra çalışmaya devam ettiklerini ve hala elektrik ürettiklerini vurguladı. Ayrıca, zarar gören tribünü de uzaktan erişimle inceleyebildiklerini belirtti.

Güç kaynağı olarak rüzgar enerjisinin temiz, güvenli ve depreme dayanıklılığının gösterildiğini belirten Sean, rüzgar enerjisinden yararlanma oranının hala çok düşük seviyelerde olduğundan ve Japonya'nın enerji ihtiyacının çok küçük bir kesimini karşılayabildiğinden yakındı. Fukushima Daliichi nükleer tesisindeki 6 reaktörün ürettiği 4696 MW gibi yüksek düzeydeki üretime nazaran, Takine Ojiroi'deki 23 rüzgar tribününden sadece 46 MW'lık enerji üretilebildiğini belirtti, ki bu rakamlarla yaklaşık 30000 hanenin ihtiyacı karşılanabiliyor. Yakınındaki insanlık canavarına kıyasla sadece %1'i kadar enerji üretebilen bu rüzgar tesisleri, Japonya'daki enerji kaynaklarına fayda sağlamaya devam ediyor.

Şu anda, Japonya'daki enerji kaynaklarının %27'sini kömür santralleri, %26'sını doğal gaz santralleri, %24'ünü nükleer santraller, %13'ünü petrol santralleri ve %8'ini hidroelektrik santralleri oluşturuyor. Kalan %2'lik gibi küçük bir kısmı ise yenilenebilir enerji kaynakları olan jeotermal güç istasyonları, güneş ve rüzgar santralleri oluşturuyor.

Yenilenebilir enerji şirketleri çok açıkça ifade edemeseler de -Japonya devleti deprem sebebiyle ölenlerin sayısıyla ilgilenmesine rağmen- Fukushima'daki nükleer kriz, kendi sektörleri için gelmiş geçmiş en iyi olay olarak nitelendirilebilir.

Geçen hafta, yenilenebilir enerji şirketlerinin borsadaki değerleri en az %10 arttı. Diğer taraftan, örneğin dünyanın en büyük nükleer güç üreticilerinden biri olan Çin'deki bir şirket (13 aktif, 27 yapımdaki nükleer tesisi var) şu anki projelerini askıya aldıklarını duyurdu. Benzer şekilde, Almanya da nükleer programını askıya aldı ve 7 adet eski tesisini kapattırma kararı aldı. Aynı zamanda, yenilenebilir enerji kaynakları için ayırdıkları fonu 300 milyon euro'dan 1 milyar euro'ya çıkardılar.

Yenilenebilir enerji şirketleri geleceklerinin petrol piyasasının durumuyla yakınen ilgili olduğunu çok iyi biliyorlar.

Petrol fiyatlarındaki her tırmanış, alternatif enerji yöntemlerine olan ilgiyi ve yatırımı arttırıyor. Petrol fiyatları düştüğünde ise ilgi hemen kayboluyor. Ancak, Fukushima'daki nükleer kriz, Libya'da patlak veren yaklaşık 30 ay süreceği düşünülen petrol kriziyle birleştirildiğinde, endüstriye gelecek vaad eden birçok olanaklar sağlamış durumda.

Danimarkalı bir şirketin Asya'daki Singapur genel merkezinde çalışan Sutton'un fikrine göre artık bazı kararlarımızı yeniden değerlendirmenin zamanı geldi de geçiyor bile. RÜzgar enerjisini diğer enerji kaynaklarıyla kıyaslandığında hızlı, planlanabilir, temiz ve kısa sürede kurulabilen çözümler sağladığını de ekliyor. Kendisinin söylediğini göre Japonya hükümeti, rüzgar gücüne ayrılan destekleri gözden geçirmeye başladığını ve alternatif enerji üretimine geçişi planladıklarını söylüyor. Eğer Japonya hükümeti 1000MW'lık güç üretecek kadar çok sayıda rüzgar santrali kurulması için desteğini arttırırsa, rüzgar şirketleri Japonya'nın daha güçlü bir şekilde büyümesine yardım edebilecek. Japonya hükümeti içinde önceden yenilenebilir kaynaklar konusunda çatlak sesler yükseliyordu, ama bu nükleer krizin en büyük faydası karşı fikirlerin tekrar gözden geçirmelerine sebep olması.

Günümüzde Japonya, Almanya ve İspanya'nın ardından dünyanın en büyük üçüncü güneş enerjisinden faydalanan ülkesi durumunda. Güneş enerjisine olan ilginin artarak devam etmesi beklenirken, en iyimser tahminlerde bile 2050 yılında toplam enerji ihtiyacının ancak %10'u güneş enerjisinden karşılanabilecek.

McKinsey şirketindeki enerji analistlerinden biri olan Ivo Bozon'a göre, palmia ağacından üretilen yağlar gibi biyolojik kaynakların gelecekte daha fazla ilgi çekmesi bekleniyor. Böylece terazinin dengesinin nükleer yakıtlardan biraz uzaklaştırılabileceğini düşünüyor. Kendisine göre yaşanan bu olayların ışığında tüm ülkelerin nükleer faaliyetlerle ilgili planlarını tekrar gözden geçirmeleri gerekiyor. En azından hemen kabul etmek yerine biraz geciktirilip sonuçlarının görülmesinin faydalı olacağını ekliyor.

Kaynak: CNN


11 yıl 10 ay önce eklendi

Uzun vadeli siyaset oyunları hakkında... 5 Temmuz 93… Başbağlar Cemaat abilerinden Fethullah Gülen'e Açık Mektup Bireysel Emeklilik Sistemi ve %25 Devlet Katkısı Hükümet, Başbakan, Cumhurbaşkanı hakkında yalan haberler, manipülasyonlar Dingoların bilim dünyasından acıklı haberler Knockout.js teknolojisi nedir, Knockoutjs ne işe yarar? Bulgaristan'da İsrailli turistleri taşıyan otobüste patlama: 7 ölü ABD'de beyazlar 'azınlığa düşüyor' Bulgar devine Türk talip 2.5 milyar dolarlık robot! Yunanistan'ın AB'ye alınması siyasi karardı! Bulgaristan'ın ilk Müslüman cumhurbaşkanı adayı Gül'ün Türkçe ısrarı Bulgarları kızdırdı İngiltere'de 18 yaşın altındakiler için Porno yasaklanıyor! Türkiye Cumhuriyeti tarafından Bulgaristan'daki öğrencilere verilen yükseköğretim bursları Bulgaristan'da caminin sesi kısıldı M. Ali Birand'tan darbecilik özeleştirisi Japonya ve Enerji: Peki Ya Alternatifi Ne? Dolar neden sürekli yükseliyor, dolar konusunda ne hata yapıyoruz?
1
2
3
4
5
6
7
8