MCI, CMR, CMP, SMR ve PMR Nedir?

MCI, CMR, CMP, SMR ve PMR Nedir?

Bu konuda yeni TV'lerde adını duymaya başladığımız MCI, CMR, PMR gibi terimlerin ne demek olduğunu ve ne işe yaradığını anlatacağım.

Öncelikle MCI LG'nin verdiği isimdir. CMR Samsung, PMR ise Philips'indir. Aslında hepsi aynı teknolojiden ibarettir fakat her firma farklı bir isim vermiştir.

• MCI: Motion Clarity Index = LG
• CMR: Clear Motion Rate = Samsung
• PMR: Perfect Motion Rate = Philips
• MF: MotionFlow = Sony
• BLS: Backlight Scan = Panasonic

Bu terimlerin yanına yüksek yenileme değerleri konularak TV'lerin teknik özellikleri belirtiliyor. Örneğin: 800 Hz MCI, 400 Hz CMR, 200 Hz PMR gibi. Peki bu değerler panelin gerçek yenileme hızı mıdır bunu belirteyim. Bu değerler panelin gerçek yenileme hızı değildir. Bu değerler TV üreticilerin yazılım takviyesi ile verdiği maksimum yenileme hızıdır. 50 Hz yenileme hızına sahip bir panel yazılımsal olarak 100-200 Hz gibi değerlere bürünüyor.

Bu Terimler Ne İşe Yarar?

Bir örnek vererek başlayalım. Örneğin 50 Hz yenileme hızına sahip bir TV düşünelim. Hareketli bir görüntüde oluşacak sorunları en aza indirgemek için yazılımsal takviye ile daha yüksek değerlere çıkmaktadır. Tabii ki bu artış yazılımsal olarak olduğundan çıktığı değere sahip bir panel kadar iyi görüntü elde edemeyebilir. Yazılımsal yenileme TV üreticilerini daha yüksek yenileme hızına sahip panel kullanmaktan kurtardığından kullanmaktadırlar. Bu sayede 50 Hz'lik bir paneli 200 Hz gibi gösterip satıyorlar.

Sitede Yazan Hz Değeri Hangisi?

TV üreticilerin sitelerinde yazan teknik bilgilerdeki yenileme hızı panelin yenileme hızı değil yazılımsal yenileme hızının değeridir. Firmalar bu şekilde pazarlamalarında göz boyamaktadır. Örneğin 50 Hz yenileme hızına sahip bir paneli 2 TV'de yazılımsal olarak 100 Hz ve 200 Hz yaparak 2 farklı model satmaktadır.

Peki Panelin Yenileme Hızını Nasıl Öğrenebiliriz?

Bu bilgiyi sitesinden öğrenmek pek mümkün olmuyor. Hatta bir teknoloji mağazasına gittiğinizde oradaki yetkili kişiler bile bilmiyordur. İnternet ortamında bu panel olayı büyük kafa karışıklığına yol açmış ve bu konu hakkında birçok konu açılmasına neden olmuştur. Bu konularda birkaç resimle gerçek değerleri açıklayan fotoğraflar bulunmaktadır. Panelin yenileme hızını ancak internet ortamında araştırarak bulabilirsiniz.

Bir de şöyle bir durum var, yazılımsal yenileme hızı genelde panel yenileme hızının 4 veya 8 katı olmaktadır (Örneğin, LG 47LA740S 800 Hz MCI, 100 Hz gerçek yenileme hızı).

Türkiye ve Avrupa'da TV yayınlarının standartlarından dolayı yenileme hızları panel veya yazılımsal olarak 50-100-200 diye ilerlemektedir. Amerika'da ise bu standart 60-120-240 olarak ilerlemektedir.

En iyi TV'yi 1. seviye, en kötü TV'yi 5. seviye diye sıralandırdığımızda durum aşağıdaki gibi oluyor.

5. seviye TV modellerinde bu özellikler bulunmayabiliyor. 50 Hz panel yenileme hızı sahip olup yazılımsal yenileme olmayabiliyor. 4. seviye TV'lerde 50 Hz panele sahip TV'ler yazılımsal olarak 100-200 Hz olarak belirtiliyor. 3. seviye modellerde ise 100 Hz panele sahip TV'ler yazılımsal olarak 200-400 Hz olarak gösteriliyor. 2. seviye TV'lerde 100 Hz veya 200 Hz yenileme hızına sahip paneller kullanıyor ve bunlar yazılımsal olarak 800-1000 Hz olarak gösteriliyor. 1. seviye TV'lerde de 200 Hz panel kullanılmakta ve onlar da 800-1000 Hz olarak gösterilmektedir.


4 yıl 11 ay önce eklendi

MCI, CMR, CMP, SMR ve PMR Nedir? Peygamber efendimizin hayatının özeti Enerji tasarrufu nasıl yapılır? Mantık Soruları Şule Yüksel Şenler'in Huzur Sokağı isimli romanının kitap özeti İngiliz Atasözleri, İngilizce Atasözleri ve Anlamları Ramazan hakkında peygamber efendimizin sözleri Coğrafi Keşifler Memelilerde hamilelik süreleri Majör Depresif Bozukluk Nedir? Dünyaca Ünlü Besteciler ve Hayat Hikayeleri Türk Edebiyatı Türleri ve Türk Edebiyatının Temsilcileri Aşık Atmak ne demek Vatandaşlık nasıl alırım, yetkili makam kararı ile TC vatandaşı olma? Paskalya Bayramı Ne Zaman Kutlanacak 2018 Pi Sayısı Nerelerde Kullanılır Fizik yasalarını değiştirebilecek deney: Işık hızı aşıldı mı? İşletim sistemi nedir, ne işe yarar? DNS nedir, Open DNS 2014 IP Adresleri Ülkelere göre Ortalama Yaşam Süreleri Sözde Ermeni Soykırımı hakkında daha fazla bilgi
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28