Kızıl elma nedir, neresidir?

Kızıl elma nedir, neresidir?

Ertuğrul Bey: "Hedefimiz Kızıl Elma'dır".

Kanuni Sultan Süleyman: "Kızıl Elma, Hakk'ın beni gönderdiği yer."

Viyana için Yeniçeriler: "Testiye kurşun atar, keçeye kılıç çalar, Kızılelma'ya dek gideriz".

Evliya Çelebi’ye göre, Rim Papa ve Beç (Viyana) Kızılelması'nın Türklere ait olacağı bütün Nemçe, Yunan ve Latin tarihlerinde kayıtlıdır.

II. Abdülhamit: "Bizim Kızıl Elma'mızı çaldılar".

Yahya Kemal: "Çıktı Otranto'ya pür-velvele Ahmed Paşa / Tuğlar varsa gerektir Kızılelma'ya kadar…"

Ziya Gökalp: "Demez taş, kaya, yürürüz yaya / Türküz, gideriz Kızılelmaya..."

Muhabir, Afrin Zeytin Dalı Operasyonu'na giden askerimize nereye gidiyorsun diye sorduğunda, askerin verdiği cevap: "Kızıl Elma'ya".

Nedir bu Kızıl Elma, nerededir?

Kızıl Elma, Türk tarihinde Türkler ve özellikle Oğuz Türkleri için üzerinden düşünüldükçe uzaklaşan ancak uzaklatığı gibi cazibesi de artan ülküleri simgeleyen bir ifadedir. Kızıl Elma ayrıca, Türk devletleri için bir hedefi ve amacı ifade eder, ulaşılması gereken bir yeri, fethedilmesi gereken bir bölgeyi ifade eder aynı zamanda cihan (dünya) hakimiyeti idealini, Türk birliğini ifade eder.

Kızıl Elma, Türk mitolojisinde Türkler ve de özellikle Oğuz Türkleri için üzerinde düşünüldükçe uzaklaşan ancak uzaklaştığı oranda cazibesi artan ülküler veya düşleri simgeleyen bir ifadedir. Türk milliyetçiliğinin önemli sembollerinden birisi olan Kızıl Elma imgesi, Türk devletleri için bir hedefi ve amacı simgeler. Ulaşılması gereken bir yeri, fethedilmesi gereken bir beldeyi ifade ettiği gibi kimi zaman bir devlet kurma idealini, kimi zaman cihan hakimiyeti idealini, kimi zaman da Türk birliği idealini ifade etmiştir.

"Kızıl", Türk kültüründe genellikle kıymetli sayılan bir renk; "elma" ise mistik bir yanı bulunan; bolluk, bereket, şifa kaynağı olarak görülen bir meyvedir. Ancak Kızıl Elma sembolleştirilmesinin elmaya değil, Eski Türklerde Güneş ve Ay'ı anlatan kızıl topa dayandığı düşünülür. Bu top, 'muncuk' adıyla bayrak ve tuğların tepesini süslemiş ve bazen zaferin işareti, bazen hakimiyetin sembolü, bazen de fethedilmek üzere hedef seçilen yeri ifade etmiştir. Kızıl Elma imgesinin ilk kez Orta Asya Türkleri arasında doğduğu; Ergenekon Destanında Ergenekon'dan dışarıya çıkma ve kaybedilmiş eski yurdu geri alma idealini simgelediği kabul edilir.. Türkistan'dan Hazar Denizi'nin doğusuna gelen Oğuzların ise Hazar kağanının ipek çadırının üzerinde hakimiyetinin ifadesi olarak bulunan altın topu yani Kızıl Elma'yı ele geçirmeyi ülkü edindikleri düşünülür.


6 yıl 1 ay önce eklendi

Kızıl elma nedir, neresidir? Fenerbahçe marşlarının sözleri Doğal afetler karşısında alınması gereken önlemler nelerdir? Çanakkale zaferi ile ilgili şiirler Türkiye'de hangi madenler, nerede çıkarılır Ermeni soykırımı niye yalandır? İnternetten para kazanma Dünyaca ünlü Gizli Kalmış Hazineler 2020 Ramazan Bayramı Tarihi Ünlü Matematikçiler ve Hayatları 3 Alexander Graham Bell kimdir Divan Edebiyatının Genel Özellikleri Hayatta en gerçek yol gösterici ilimdir sözünün anlamı Need For Speed Carbon Hileleri Bisikleti kim icat etti Güneş sisteminde kaç tane gezegen vardır? Engellilerin yaşadığı zorluklar nelerdir? Lenin'in Yahudi kökenleri kanıtlandı Depremin Büyüklüğü ve Şiddeti İmam Gazali'den Öğütler II
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28