Enerji İçeceği, enerji içecekleri

Enerji İçeceği, enerji içecekleri

Bilindiği gibi enerji içecekleri günümüzde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. En çok bilinene enerji içecekleri: edbull, powerade, buzzer, burn, monster, bim, nos, royce olarak sıralanabilir.

Enerji içecekleri; özellikle adrenalin tutkunları ve spor faaliyetleriyle meşgul olan kişilerin vazgeçilmez içeceği haline gelmiştir. Ancak enerji içecekleri insan yaşamını tehlikeye atmaktadır. İçinde kafein bulunmaktadır. Kafein bulunan bu enerji içecekleri kanımızı etkilemektedir. Bu etkileşim sonucunda kanımız yapışan hale gelmektedir. Kanın yapışkan hale gelmesi sonucunda bir çok kalp hastalığı meydana gelmektedir. Ayrıca kan damarlarında büyük problemler yaşanmaktadır.

Enerji içeceklerinin içeriği, enerji içeceğinde bulunan maddeler

Kafein: Enerji içeceklerinin temel özelliğini yüksek kafein içeriği oluşturmaktadır. Kafein dünyada en az 63 bitkinin meyvesinde, kakao tohumu, kahve çekirdeği, çay gibi besinlerde doğal olarak bulunan bir bileşiktir.

Sıklıkla tüketilen çay, kahve yaklaşık olarak 4mg/kg kafein sağlamaktadır. Vücutta karaciğer tarafından metabolize edilen kafeinin, %2’si metabolize olmadan atılmaktadır.

Merkezi sinir sistemi, kalp kasları, solunum sistemi üzerinde etkileri vardır. Kardiyak uyarıcıdır ve kan basıncını geçici olarak yükseltir. Kafein fazla tüketildiğinde vücudun su kaybetmesine, mide barsak sorunları ve kusmaya neden olabilmektedir.

Kafein duyarlılığı olan kişiler, hipertansiyon ve kalp hastaları, hamile ve çocuklar(kafein plasentaya geçerek düşüklere veya düşük doğum ağırlıklı bebeklere neden olabilmektedir), Spor yapan gençler ve yaşlılar tarafından dikkatli kullanılmalıdır.

Guarana: Güney Afrikada’da yetişen, yüksek kafein içeren küçük kırmızı renkli, tropikal bir bitkidir. Yapısında guaranin denilen uyarıcı bir öğe içermektedir. Kafein gibi sinirlilik, uyku bozukluğu , hızlı ve düzensiz kalp artışı, mide rahatsızlıklarına neden olabilmektedir.

Taurin ve Karnitin:  Aminoasit yapısında olan bu maddeler organik uyaran olarak adlandırılmaktadır. Yağ yakımını hızlandırarak yağ asidi emilimini arttırarak enerji açığa çıkarmaktadır.

Vitamin ve Mineraller: Temel olarak, B grubu (B1,B2,B6,B12, niasin, pantenoik asit  vb) vitaminlerinin yanında C vitamini sodyum magnezyum ve potasyum gibi minarelleri ayrıca, yağ metabolizmasında etkili olan inositol da içermektedir.

Enerji içeceği içinde kafein, taurin ve glukuronolakton bulundurmaktadır. Günümüzde üretilen enerji içeceklerinin bazılarında ise haşhaş tohumu özü bulunmaktadır. Taurin maddesi bir aminoasit çeşitidir. Stresli zamanlarda ve yoğun fiziksel aktivitelerde vücut taurin kaybına uğrayabilmektedir. Yine taurin gibi kafein ve glukuronolakton vücuda enerji vermektedir. Fakat bu maddelerin sürekli kullanılması bahsettiğimiz gibi zararları da beraberinde getirmektedir.
Enerji içecekleri içildikten 1 saat sonra etkisini göstermektedir. İçildikten sonra yapılan incelemelerde kan sisteminde değişim gerçekleştiği görülmüştür. Bu kan sistemi uzun bir zaman normale dönmemektedir. Kalp ve damar hastalıkları bulunan kişilerin değerlerine benzeyen değerler ortaya çıkmaktadır.

Enerji içeceklerinde kana çabuk karışan maddeler bulunmaktadır. Bu maddelerin vücudumuzda uyarıcı etkisi kısa bir süre içinde meydana gelmektedir. Vücudumuza canlılık ve enerji gelmektedir. Ancak bu yararı ilerleyen zamanlarda kalıcı zarara dönüşebilmektedir.
Enerji içeceklerini kullanıyorsak bile bunun limitini çok iyi belirlememiz gerekmektedir. Bu limiti belirleyen kişilerin hayatını kaybettiği bir gerçektir. Örnek ile açıklayacak olursak; bir basketbol oyuncusu devre arasında 4 kutu enerji içeceği almıştı. Bu kadar aşırı tüketmesi sonucu 3. periyotta kalp krizi geçirmiştir. Kalp krizi sonucunda basketbolcu kurtarılamamıştır. Burada aşırı kafeinin zararlı olduğu da görülmektedir. Zaten enerji içeceği üreten şirketler günde 2 şişeden fazla tüketilmesini uygun görmemektedir.

Enerji içeceği içmemesi gereken kişiler

Enerji içeceklerinden bazı insanların kesin olarak kaçınması gerekmektedir. Bu kişileri sayacak olursak:

- Kalp hastalığı olanlar
- Hamile kadınlar
- Diyet yapanlar
- Sürekli spor ile ilgilenenler
- Çocuklar
- Alkol tüketenler

Görüldüğü gibi enerji içecekleri vücudumuza zararlıdır. Evet bazı yararlı maddeleri içeriğinde barındırmaktadır. Ancak sürekli olarak kullanılması sonucunda vücut zarar görmektedir. Zaten içeriğinde bağımlılık yapan özelliklere sahip maddeler bulunmaktadır. Bundan dolayı tüketiminde çok daha dikkatli olmalıyız. Üretici firmaların uyarılarını dikkate almalıyız. Enerji içeceklerinin nasıl tüketilmesi gerektiği ve enerji içeceklerinin zararları ile ilgili sayfamıza bağlantıdan ulaşabilirsiniz.


12 yıl 4 ay önce eklendi

Aracımın motor suyuna yağ karışıyor Seferi namazı nasıl kılınır? Dünyanın ortası neresidir? 2020 Babalar Günü ne zaman Öğretmen ile ilgili şiirler Yıldırım Bayezid Dönemi (1389-1402) İkametgah belgesi Türkiye nüfusunun demografik yapısının yıllara göre değişimi Windows 7/8'de Task Bar'a Bilgisayarım/Çöp Kutusu kısayolu nasıl eklenir? Siyaset Felsefesi Tarih Öncesi Çağlar Kitap Okumanın Faydaları, Kitap Okumanın Yararları Nelerdir? Oryantal yağlı boya resimler Ailemize karşı görevlerimiz nelerdir MySQL ile ilgili birkaç yararlı komut Element nedir Aslanlar Hakkında Genel Bilgi Microsoft Visual Studio 2012 (MSVC 11) ile BOOST Kütüphanelerinin Derlenmesi ve Kullanımı Dünyanın En Zehirli Hayvanları Enerji İçeceği, enerji içecekleri Linux Terminal'de (Komut Satırı'nda) For Döngüsü