Bilinçli tüketici nasıl olunur?

Bilinçli tüketici nasıl olunur?

A. Bir mal satın alırken nelere dikkat etmelisiniz?

1. Bir mal satın alırken gerçekten bu mala ihtiyacınız olup olmadığını düşününüz.

2. Satın alacağınız malın fiyatının bütçenize uygun olup olmadığına bakınız.

3. Malı teslim almadan sözleşmeyi imzalamayınız ve peşin ödemede bulunmayınız. Ortada bırakılabilirsiniz.

4. Alacağınız malın sağlam ve ayıplı olup olmadığına dikkat ediniz.

5. Taksitli olarak kapıdan ve kampanyalı mal satın alırken, hazırlanan sözleşme metnini imzalamadan önce mutlaka okuyunuz.

6. Sözleşme kağıdında aşağıdaki bilgilerin bulunmasına dikkat ediniz.

• Satıcının adı, ünvanı ve adresi,

• Sözleşmenin düzenlendiği tarih (Sözleşmeye geçmiş tarih atılması cayma hakkını ortadan kaldırdığından geçmiş tarih atılmadığından emin olunuz.)

• Satın alınan malın cinsi ve miktarı,

• Malın teslim tarihi, (malı teslim almadan tarih atmayınız)

• Malın peşin fiyatı, taksitli fiyatı ve faiz oranı. 

B. Yasal haklarınız nelerdir?

Yalnızca kapıdan, posta ve katalog yoluyla yapılan satışlarda;

1. Hiçbir gerekçe göstermeden bir malı teslim aldığınız tarihten itibaren (7) gün içinde kabul etmek veya reddetmek hakkına sahipsiniz.

2. Malı almaktan caydığınızı yani "Cayma Bildirimini" satıcıya 7 gün içinde iadeli taahhütlü mektupla, noter aracılığıyla gönderilen ihbarname ile veya bizzat elden teslim ederek ulaştırabilirsiniz.

3. Satın aldığınız malın ayıplı olduğunun anlaşılması halinde, malın teslim tarihinden itibaren 15 gün içerisinde satıcı firmaya başvurarak malın değiştirilmesi, ödediğiniz bedelin iade edilmesi, ücretsiz olarak onarılması veya ayıbın neden olduğu değer kaybının bedelden indirilmesi haklarından birini talep edebilirsiniz.

4. Satıcı tercih ve talep ettiğiniz seçeneği yerine getirmekle yükümlüdür.

5. Satın alınan malın ayıbı gizli nitelikte ise, hakkınızı aramak için kanuni süre 2 yıldır. (Gizli ayıbın ispat edilmesi gerekir.) 

C. Sorunlarınız için nereye başvurmalısınız?

Satın alınan mal veya hizmetle ilgili olarak satıcılarla aranızda çıkabilecek sorunların çözümünde; Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine veya Tüketici Sorunlarına bakmakla görevli mahkemelere başvurabilirsiniz.

1. Başvurular, uyuşmazlık konusunu içeren dilekçe ve delil oluşturan ilgili belgelerle birlikte Hakem Heyetlerine yapılır. Hakem Heyetleri Kaymakamlık ve Valilik bünyesinde bulunmaktadır.

2. Kapıdan satışlarla ilgili uyuşmazlıklarda tüketicinin bulunduğu yerdeki Hakem Heyetlerine,

3. Diğer uyuşmazlıklarda ise mal ve hizmeti satın aldığınız satıcının bulunduğu yerdeki Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlıklarına başvurulur. 

D. Bilinçli tüketici olmakla ilgili öneriler

1. Çocuklarınızı ve ailenizi bilinçli bir tüketici olarak yetiştiriniz.

2. Satın aldığınız dayanıklı tüketim malları için Garanti Belgesi almayı ve onaylatmayı unutmayınız.

3. Satıcıların aldatıcı ve yanıltıcı sözlerine kanmayınız.

4. Eğer bir mal satın almışsanız ve sorunlarınız varsa hiç zaman kaybetmeden yasal sürede ilgili hakem heyetine müracaat etmeyi ihmal etmeyiniz.


6 yıl 7 ay önce eklendi

Otomobil segment'leri nelerdir? Peygamber efendimizin soy ağacı Bilinçli tüketici nasıl olunur? Her müslümanın bilmesi gereken sorular! Vatan Sevgisi ile ilgili şiirler Niğbolu Savaşı (1396) Dabbe nedir, Kuran'da dabbe nasıl geçer? 1 kw kaç beygir gücü eder? İşte Dünyanın En Zeki ve Yetenekli Çocukları Bilgi Felsefesi (Epistemoloji) Thomas Edison Hayatı Özdeyişler (Vecizeler) Ünlü Türk Heykeltraşları kimlerdir? Periskop nedir, Periskop nasıl yapılır? Ülkemizde ve dünyada ilk televizyon yayınları ne zaman başladı Metal, Ametal ve Yarımetal Nedir Uzunluk ölçüleri nelerdir? Metrenin katları nelerdir? Rüyada ölmüş birini canlı görmek Köpeklerin özellikleri, köpekler hakkında bilgi, köpek türleri "Milli Ruh": Turgut Özal döneminde yaşanmış bir olay Youtube girme, youtube giriş DNS