Zekat; giyecek ya da yiyecek olarak verilebilir mi?

Zekat; giyecek ya da yiyecek olarak verilebilir mi?

Zekatla ilgili en çok sorulan soruların başında zekatın ne şekilde verileceği konusu gelir. Zekatı sadece para olarak mı vermek gerekir, altın ya da gümüş gibi diğer değerli madenler kullanılabilir mi? Tarladan aldığımız ürün arpa ise, arpa ile zekat verilebilir mi? Giysi ya da yiyecek şeklinde zekatımızı verebilir miyiz?

Bu soruların genel olarak cevabı, "evet verilebilir" şeklindedir.

Zekatımızı, giyecek veya yiyecek olarak verebilir miyiz?

Zekat, yıllık olarak elde edilen diğer mal ve ürünlerden de verilebilir. Eğer elinizde yeni ve güzel görünen giyecekler ya da temiz ve dayanıklı olan yiyecekler varsa bunları da zekat vermek için kullanabilirsiniz.

Zekatınızı verirken dikkat etmeniz gereken konu, zekatınızı alacak kişinin bu aldığı zekata ihtiyacı olması ya da kullanabilecek durumda olmasıdır. Birisine hiç ihtiyacı olmadığı ve satmasının mümkün olmadığı halde örneğin zirai gübre vermek pek de mantıklı bir durum olmaz. Ancak, kişinin tarlasında kullanmak için ihtiyacı varsa, fakat alabilecek durumu yoksa, bu durumda zekat olarak elinizdeki fazla gübreleri verebilirsiniz.

Hatta, belki de bazı durumlarda zekatınızı bu şekilde vermeniz, alan taraf için daha hayırlı bile olabilir. Özellikle, alacağı parayı içki, kumar aleminde harcama olasılığından kuşkulanıyorsanız, böylesine zekatınızı yiyecek ya da giyecek olarak vermeniz kişinin ailesi ve çocukları için çok daha faydalı olabilir.

Zekatınızın bir kısmını bu şekilde verdiğiniz durumlarda, yıllık olarak hesapladığınız zekatınızından bunların piyasa maliyetlerini düşebilirsiniz.

Zekatımızı tarladan elde ettiğimiz ürünlerden verebilir miyiz?

Evet, bu da mümkündür. Hatta, şâfîi mezhebine göre zekatınızı bu şekilde vermeniz daha uygun görülür. Bu yöntem kırsal hayat için oldukça uygun görünmektedir. Hanefi mezhebinde ise daha çok para, değerli eşya, giyecek ya da yiyecek tercih edilmelidir. Bu da şehir hayatı için daha uygun bir çözümdür.

Neyse ki böyle konularda dinimiz net bir hüküm vermemiş ve farklı mezhepler aracılığıyla farklı ortamlar için hayatımızı kolaylaştıracak çözümler üretilebilmesini sağlamıştır.


7 yıl 1 ay önce eklendi

Yumurta dolapta kaç gün dayanır? Futbol oyun kuralları Roma rakamlarının yazılışı, roma rakamları nasıl yazılır? Zekat; giyecek ya da yiyecek olarak verilebilir mi? Türev nedir, türev ne işe yarar? Kıbrıs Barış Harekatı'nda kendi gemilerimizi bombaladık Saygı duruşu ve resmi cenaze törenleri sırasında çalan marşlar 'Bu meydan kanlı meydan' sözlerinin devamı 2021 Beraat Kandili ne zaman Utangaçlık Nasıl Yenilir? Türk Bilim Adamları Aşık Edebiyatı Nazım Türleri Güneş ile ilgili Atasözleri İnceltme / Düzeltme İşareti Kaldırıldı mı? Düzeltme İşaretinin Kullanım Yerleri Herhangi bir bilgisayarın facebook'a erişimini nasıl önlerim? Katı, sıvı ve gaz maddelerin özellikleri Twitter'a girmek için yapılması gerekenler Bilgisayar parçaları nelerdir? OEM Malzemeler Taso nedir, Nasıl oynanır? Taso Resimleri Bağışıklık sistemi nedir, ne işe yarar?
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28