Mide bulantısı nedir, mide bulantısı nasıl önlenir?

Mide bulantısı nedir, mide bulantısı nasıl önlenir?

Mide Bulantısı hemen her insanda görülen bir durum olmakla birlikte, bazı kişilerde sıklıkla ortaya çıkan bir durumdur. Bazı hassas insanlar; yolculuk esnasında yada sevmedikleri bir görüntü, manzara veya bir olayda midelerinin bulandığını dile getirirler. Sanki kusacakmış gibi kötü bir hissin meydana gelmesi bazı hastalıkların habercisi olabiliyor.

Mide bulantısı nedir?

Mide bulantısı herkesin başına gelmiş ve günlük hayatı olumsuz olarak etkileyen bir durumdur. Bulantı normal olan fizyolojik bir olaydır. Çoğu zaman mide bulantısından sonra kusma meydana gelmese de bu olay çok rahatsız edicidir. Kusma midenin çevresindeki kasların gerilerek midede bulunan besinlerin dışarı çıkarılmasıdır. Mide bulantısını en çok tükettiğimiz besinler tetiklemektedir. Bunlar; Baharat gibi keskin kokulu besinler, kızartmalar, soğan, sarımsak, oda spreyleri ve hazır gıdalar mide bulantısını meydana getirebilir. Bozulmuş yiyeceklerin tüketilmesi gastriyo enterik enfeksiyon ishaline neden olabilir. Aynı zamanda mide bulantısı birçok hastalığın habercisi olabilir. Tüketilen besinlerden sonra en çok enfeksiyon ve iltihap oluşumundan dolayı kaynaklanan bulantı çocuklarda ateş yükselmesi ve ishale neden olabilir.

Mide bulantısının nedenleri nelerdir?

Mide bulantısının pek çok farklı nedeni olabilir ancak bu nedenler arasında en sık görülenleri; migren, araç tutması, aşırı alkol kullanımı, stres, kaygı, vertigo ve gıda zehirlenmeleridir.Gebelik döneminde de yaşanan sabah bulantıları oldukça yaygındır. Bazı yiyecekler mide bulantısını şiddetlendirirken bazıları hafiflemesine yardımcı olabilir. Kişi düzenli olarak mide bulantısı yaşıyor ve nedenini tam olarak tespit edememişse mutlaka alta yatan bir sebebin varlığını araştırmak için doktora başvurarak gerekli tetkikleri yaptırmalıdır.

Hamilelik: Hamilelik bu rahatsızlığın en yaygın sebeplerinden biridir. Bu yüzden ‘hamilelerde sabah bulantısı‘ gün boyunca herhangi bir zamanda oluşabilir ve yanında kusma da görülebilir.

Hamilelik döneminde görülen bulantı ve kusmanın sebebi tam olarak bilinmemekle beraber psikolojik faktörlerle hormonal değişimlerin ortak ürünü olduğu düşünülmektedir. Hamilelerin yaklaşık olarak yüzde 80’inde görülen bulantı ve kusma sorunları genellikle ilk adet gecikmesinin birkaç gün sonrasında başlar ve giderek artarak 8. gebelik haftasında dayanılması en zor günlere ulaşır. Daha sonra bulantı ve kusmalar yavaşça azalır ve 14. gebelik haftası civarında ise biter.

İlaçların Yan Etkileri: Belli ilaçlara reaksiyonlar da bulantının sebeplerinden biridir. Bu, bilhassa bazı antibiyotikler ve güçlü ağrı kesicilerdedir.

Herhangi bir şey almadan önce ilaçların prospektüslerini okuduğunuza emin olunuz. Bulantıdan kurtulmak için dolu bir mideye ya da boş bir mideye ilaç almanız gerekebilir. Ağrı kesiciye başvurmadan kendinizi daha iyi hissediyorsanız, doğal ağrı kesici yöntemleri hakkında doktorunuzla konuşabilirsiniz de.

Araç Tutması mide bulantısının nedenlerinden bir başkasıdır ve bu oldukça az insana mide bulantısı yapar. Bazıları, bulantı hissetmeden bir arabanın arka koltuğuna oturamaz durumda olduklarını fark etmişlerdir. Diğerleri ise bir camdan dışarı bakamazlarsa bulantı çekerler.

Enfeksiyonlar sık sık mide kramplarına, abdominal ağrıya ve bulantıya neden olabilir. Rota virüs gibi viral enfeksiyonlar bulantıya neden olabilir, H.Pylori‘deki bakteri tarafında da enfeksiyonlar olabilir. Parazidik enfeksiyonlar, mide bulantısının ve kusmanın sebepleri olabileceği gibi diyareye (ishal) de neden olabilir.

Gıda Zehirlenmesi: Bozulmuş ve bu doğrultu da bakteri birikimi yapan yiyeceklerin bilinçsiz bir şekilde tüketilmesi sonucu gıda zehirlenmesine 2 gün kadar maruz kalabilirsiniz. Bu gibi gıda zehirlenmelerinin geçiş süreci yaklaşık 24 ile 48 saat içerisindedir, sonrasında kendiliğinden geçmektedir. Bunların dışında olan protein içeren gıdalar üzerine zehirlenmesi durumunda, mutlaka doktora görünmeniz gerekmektedir.

Enfeksiyon: Mide bulantısının en önemli sebeplerinden biri haline gelmiş virüs veya bakteriler tarafından oluşan enfeksiyonlardır. Enfeksiyon halinde midenin bulanması dışında, baş ağrısı ve ishal gibi rahatsızlıklarda meydana gelmektedir. Ve bu belirtiler enfeksiyonu tekil gösterir. Bu tür enfeksiyonlar en geç 48 saate kadar son bulur. Bu ve bunun gibi enfeksiyonlardan korunabilmek için tüketeceğiniz yiyeceklerin iyi bir şekilde yıkanarak, temizlenmesi gerekmektedir. Sağlığınız için olabildiğiniz den daha çok hijyenik olmanız lazım.

Zararlı Alışkanlıklar ve Stres: Sürekli aşırı derecede çay veya sigara içiyorsanız veyahut alkol tüketiyorsanız mide bulantısı ve benzeri rahatsızlıkların meydana gelmesi normaldir. Bu alışkanlıklar ile kardeş gibi yaşayan stresinde birlikte olması, bağırsaklarınıza ve midenize aşırı derecede zarar verir ve sağlığınızı büyük tehlikeye atmış olursunuz. Unutmayın ki midemiz, duygusal döngülerden ötürü en hassas ve en çok etkilenen organımızdır.

Mide bulantısına ne iyi gelir?

• Mide bulantınız çekilmeyecek durumlara geldiğinde, nane çayı içerek veya 2 nane yaprağını çiğneyerek rahatlayabilirsiniz.

• Elma tüketerek mide bulantısına neden olan vücuttaki toksinlerin dışa atılmasını sağlayabilirsiniz.

• Mide bulantısını aşırı hale getiren en büyük etken, sıvı kaybıdır. Sıvı kaybını önlemek adına özellikle gün içerisinde veya mide bulantısı çektiğiniz günlerde su tüketimine dikkat etmeniz gerekmektedir.

• Kuruyemişler mide bulantısını engelleyen besinlerdir. Özellikle fındık ve badem mide bulantısının önüne geçebilecek güçlü kalkanlardır.

• Mide bulantısının bir diğer en önemli etkenlerinden biride boş midedir. Mide bulantısını şiddetlendirir. Bundan dolayı tat vermeyen ve aşırı kokusu olmayan yiyecekler tüketerek bunun önüne geçebilirsiniz.

• Mide bulantısı çektiğiniz günlerde, limon tüketimi, ekşi tadı ile midenizin bulanmasını önleyebileceğiniz gibi, sadece limonun kokusu bile mide bulantısını hafifletecek mucizevi bir besindir. Hamilelik dönemlerinde bu tür rahatsızlıklar ile karşılaşan çoğu bayan bu yöntemi kullanmaktadır.

• Limon kokusu demişken, kokusu ile mide bulantısını kesen diğer yöntemler ise; Nane, zencefil veya lavanta kullanımı ile mide bulantısını hafifletebilirsiniz.

• Mide bulantısı hissine kapıldığınız gibi hemen ev içerisinde pencerelerinizi açıp temiz hava alın, hatta o an imkanı olanlar temiz hava almak amaçlı yürüyüşe çıkması bile büyük bir avantajdır.

Mide bulantısına iyi gelen meyveler

Karpuz: Karpuz istifra ettikten sonra vücudunuzdaki su ihtiyacını karşılamak için en faydalı meyvedir. İstifra ettikten sonra vücudunuz susuz kalır ve tekrar mide bulantılarınız bu doğrultuda devam edecektir. Karpuz yiyerek hem vücudunuz için su kaybını karşılarsınız, hem de yeniden oluşacak olan mide bulantısının önüne geçebileceksiniz. Hamile bayanların sık sık kullandığı bir yöntemdir.

Muz: Muz tüketerek mide bulantısının önüne geçebilirsiniz. Özünde barındırdığı potasyum ile zengin bir meyve türü olan muz midenizi rahatlatır ve mide bulantınızı kesmeye yardımcı olur.

Elma: 1 tüm elmayı dilimler haline getirerek yavaşça tüketin, içerisinde barındırdığı lif sayesinde vücudunuzda oluşan toksinleri dışarı atmaya yardımcı olan mucizevi bir meyvedir.

Yolculukta mide bulantısını nasıl önleyebilirsiniz?

Mide bulantısı neden olur ve nasıl geçerAraba tutması vücutta bulunan denge sisteminde oluşan problemden dolayı meydana gelir. Vücudumuzun 3 yerinde bulunan denge sisteminin en önemlisi iç kulakta bulunan labirent sistemidir. Labirentin iç kısmındaki sıvı yerinden oynayarak mide bulantısını oluşturur. 2. denge sistemi gözlerdir ve araba tutması çoğunlukla göz bebeğinde bulunan sıvının göz yuvasından oynamasından dolayı meydana gelir. 3. denge sistemi kas ve eklemlerdir. Çok yorulduğunuzda kaslarınızı yormuş olursunuz ve mideniz bulanabilir.



7 yıl 1 ay önce eklendi

Mide bulantısı nedir, mide bulantısı nasıl önlenir? Sosyal Fobi nedir Ayak bileği burkulmaları ve ilk önlemler Menüsküs nedir, menüsküsün belirtileri nelerdir? Diş dolgusu nedir? Dolgu türleri nelerdir? Hentbol nasıl oynanır? Hentbol oyun kuralları nelerdir? Vitaminlerle ilgili daha çok bilgi Besin Zehirlenmeleri: Nedenleri, Belirtileri, Türleri, Tanısı ve Tedavisi Hızlı zayıflama için diyet ve egzersizler, Karatay Diyeti Apandist Nerde Olur, Apandist Nerede Bulunur, Apandist hangi tarafta Panik atak nedir, panik atağın zararları var mıdır? Kulak ağrısına ne iyi gelir, Kulak Ağrısı için neler yapılmalı Adet dönemi belirtileri ve adet döneminde rahatlatıcı önlemler Sırt ağrısı nasıl oluşur, sırt ağrısının nedenleri nelerdir? Zekâ ve uyku arasında bağlantı kuruldu İshal nasıl önlenir, ishal hastalığının tedavisi Bebeğin emzirilmesi ve yararları C vitamini hangi besinlerde bulunur E vitamini hangi besinlerde bulunur Uyku Bozuklukları, Insomnia, Uykusuzluk
1
2
3
4
5
6
7