Mide yanması nedir, mide yanmasına ne iyi gelir?

Mide yanması nedir, mide yanmasına ne iyi gelir?

Mide yanması, başta yetişkinler olmak üzere hemen hemen her yaş grubunda rastlanabilecek bir rahatsızlık türüdür. Midedeki besinlerin sindirime uygun hale gelebilmesi için salgılanan asidin çeşitli dengesizliklerden dolayı fazla salgılanması sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Sadece mide kısmında hafif ve ya yoğun bir yanma hissi söz konusu olur ve bu sancı yiyeceklerin sindirilme süreci boyunca devam edebilir. 

Mide yanması nedir?

Mide asidinin yemek borusuna doğru kaçak yapması sonucu yemek borusundan gırtlağa doğru oluşan yanma, ekşime hissidir. Midenin değil, yemek borusunun ve gırtlağın yanmasıdır bu aslında. Bazı insanlar her gün bazıları da ayda birkaç kez bu sorunu yaşarlar. Toplumun yaklaşık yüzde 30-40’ında mide yanması şikayeti görülür. Yanma şikayeti, yenilen gıdaların türü ve midenin ne kadar dolu olduğu ile bağlantılıdır.

Midede yanma hissi, mide asidinin yemek borusuna kaçarak, gırtlağa doğru yanma ve ekşime hissi oluşturmasıdır. Yani yanma hissi oluşan nokta mide değil, gırtlak ve yemek borusudur aslında. Toplumun %30-40 gibi bir oranında mide yanması görülür ki bu da ciddi bir rakamdır. İster her gün, ister ayda bir kez, ister yılda 3-4 kez yaşansın, mide yanması hemen hemen herkesin hayatı boyunca mutlaka en az bir kez yaşadığı veya yaşayacak olduğu bir problemdir.

Mide yanması neden olur?

Mide yanmasını artıran gıdalar, genellikle yemek borusu ile midenin birleştiği bölgedeki kasın gevşekliğine yol açan gıdalardır.

Domates, soğan, sarımsak, baharatlı yiyecekler, kızartmalar, bazen nane ve çikolata, mide yanmasına sebep olabilir. Mide yanmasının yan etkileri olarak yemek borusunda yara açılması, bu bölgede bir yara dokusu oluşarak darlığa yol açması, buradaki mukozanın değişerek kansere doğru gitmesi durumlarında da daha ciddi şikayetlere dönüşebiliyor.

Genellikle domates, salça, tuzlu ve salamura gıdalar, limon, greyfurt, nar, vişne gibi asit oranı yüksek ve ekşi meyveler, baharatlar, çikolata, kahve, yağlı abur cuburlar, kızartmalar, çiğ soğan ve sarımsak, hatta nohut, fasulye, mercimek, bulgur gibi bakliyatlar midede yanma yapabilir. Yiyeceklerin iyi çiğnenmemesi, gece çok geç vakitlerde ağır yemekler yenmesi  de mide yanması sebepleri arasında yerini alır. Sağlıklı ve dengeli beslenmeye rağmen midede yanma hissi oluşuyorsa, bunun altında psikosomatik sebepler aranabilir. Yani durum tamamen psikolojik kökenli olabilir;  zira stres, kaygı ve üzüntü de midede yanma yapabilir. Ayrıca uyku sırasında yerçekimine bağlı olarak reflü sıkıntısı da artacağından , bu durum yemek borusunu savunmasız bırakır ve hasara yol açar. Mide yanması eğer sık sık yaşanıyorsa ve kronik hale gelmişse mutlaka bir hekime görünmek ve tedavi almak gerekir. Çünkü sürekli mide yanması neticesinde yemek borusunda açılan yaraların, o bölgede darlığa yol açması ve ilerleyen süreçte, mukozadaki değişimlerin kanserleşme riski vardır. Bu sebeple mide problemleri sıklaşmışsa, mutlaka erken önlem alınması ve tedaviye gidilmesi hayat kurtaracaktır.

Mide yanmasını önlemek için neler yapılabilir?

Mide yanmasının temel nedeni aşırı mide asidi üretimidir. Mide asidi, sindirimin zor olduğu gıdaları parçalamak için daha çok salgılanır ve midenizde herhangi bir yara varsa (ülser gibi) bu bölgede yanma yaratabilir. Reflüsü olanlarda ise asit yemek borusuna çıkar ve mide asidine dayanıklı olmayan yemek borusunu yakmaya başlar. Tüm bu belirtileri hafifletmek için öncelikle mide asidinin kontrol altına alınması gerekir. Antiasit ilaçlar (talsid, rennin, gaviscon gibi) mide asidini dengeleyerek yanma hissini azaltır. Bu çiğneme tabletlerini reçetesiz olarak eczanelerde bulabilirsiniz.

Kekik çayı ve zencefil çayı mide yanmasını azaltan bitki çayları arasındadır. Her iki çayda sindirime yardımcı olur. Çayı demledikten sonra bir süre soğumasını bekleyip öyle için. 1 çay kaşığı balla tatlandırabilirsiniz.

Bal; mide asidi ve ülserin neden olduğu ağrılar için geleneksel olarak kullanılmaktadır. Her gün 1 çay kaşığı organik balı çeyrek çay kaşığı tarçınla karıştırarak yemek midenizi sakinleştirecektir.

Karnabahar: Gastrit türü rahatsızlıklarda kullanılan medikal ilaçların içerisinde bulunan etken maddeler, karnabahar içinde de mevcuttur ve haşlanmış bir şekilde tüketilirse mide rahatsızlıkları için olumlu sonuçlar doğurur. 

Elma Sirkesi: Mide asidini dengeleme konusunda faydalı olan diğer bir içerik ise elma sirkesidir. Elma sirkesi bir çok rahatsızlığın tedavisinde kullanılabileceği gibi mide yanması için de yararlı olacaktır. Tek başına tüketmesi zor olduğundan salata vb. yiyeceklerle birlikte tüketilebilir. 

Patates: Çiğ olarak suyu sıkılıp, tüketilebileceği gibi haşlanarak da kullanılabilen bu sebze sindirime yardımcı olma konusunda en çok bilinen ve başvurulan sebze türlerinden biridir. 

Ispanak: Haşlanarak ve ya çiğ bir şekilde salatası yapılarak tüketilebilir. Midenin rahatlaması konusunda yardımcı olacaktır. 

Lahana: Çiğ olarak tüketildiğinde mide açısından yararlı olacak diğer bir sebze çeşididir. 

Masaj: Eğer mide yanması aşırı gaz nedeniyle oluyorsa sırtınız dik biçimde oturun ve elinizle midenize geniş dairesel hareketlerle masaj yapın. Yavaş bir yürüyüşte gazın atılmasına yardımcı olacaktır.

Stres mide ağrısı, mide yanması ve kramplarına yol açabilir. Stresi mutlaka kontrol altına alabileceğiniz bir yöntem bulmalısınız. Spor, hobiler, nefes alma tekniklerini kullanabilirsiniz.

Muz yemek yanmayı bir miktar azaltır.

Yemekten sonra uzanmayın. Sırtınız dik olarak ayaklarınızı uzatın. Bu şekilde mide asidinin yemek borusuna çıkmasını önleyebilirsiniz.

Yatmadan 2-3 saat önce yemek yemeyi bırakın.

Yatarken başınızı yastıklarla destekleyerek yukarıda tutun.

Mide yanması yaşamamak için yapılması gerekenler

Mide yanmasını en aza indirmek için beslenmenize dikkat etmek atacağınız ilk adım olmalıdır. Sindirimi zor, aşırı yağlı gıdaları, tatlı atıştırmalıkları beslenme listenizden çıkarmakta fayda var.

Ayrıca tuzu kontrollü olarak tüketmeli ve tuzlu hazır gıdalardan (fast-food ürünleri, patates cipsi, krakerler…) uzak durmalısınız. Fazla baharatlı yemekler ve pul biber (veya toz acı biber) mide yanmasını arttırabilir.

Bunların dışında:

• Kafeinli içecekler (kahve, kola, yeşil çay…) mide yanmasını arttırabilir

• Gazlı içecekler (kola, soda…) mide yanmasına neden olabilir

•  Doymuş yağ (hayvansal yağ) içeren yiyecekleri mümkün olduğunca az tüketin

• Süt ve süt ürünleri yağsız veya az yağlı olanlar arasından seçin

• Tavuk ürünlerini sindirime yardımcı olmak için derisiz tüketin

• Yemeklerden sonra uzanmayın, dik oturun

• Yatmadan önce yemek yemeyin, uykuyla yemek arasında en az 2 saat bırakın

• Yattığınızda mide yanması artıyorsa sırtınıza yastıkla destek yaparak başınızı yukarda tutun

• Sigarayı bırakın

• Fazla kilolarınızdan kurtulun

Mide yanması nasıl tedavi edilir?

Mide yanmalarına mide içerisinde bulunan kötü asitler neden olur, bu asitleri ilaç tedavi yöntemiyle ortadan kaldırdığımız takdirde mide ağrılarına ortadan kaldırmış olacağız. Bu durumlarda bilinçsiz ilaç kullanılması yerine uzman hekim tavsiyesiyle verilen ilaçlar kullanılmalıdır.

Endoskopik tedavi şekli gelişmedi ama bazı hastalarda faydası olabilmektedir. Gittikçe yaygınlaşan cerrahi yöntemler ise ciddi şikâyetleri olan hastalarda kullanılmaktadır. Ameliyat ile yemek borusunun alt ucundaki (kas lifleri halkasının daha da daraltılması, midenin bu yemek borusu etrafına sarılarak, oradaki reflünün engellenmesini sağlamaktadır. Bilindiği üzere en çok reflü hastalarında mide ağrıları görülmektedir.

Mide yanması için pratik bitkisel çözümler

1. Bir fincan havuç suyu,1 tatlı kaşığı lahana suyu ve 1 tatlı kaşığı balla karıştırılır. Havuç suyu yerine patates suyu da kullanılır.Bu karışımdan öğle yemeğinden 1 saat önce ve yatarken olmak üzere günde 2 defa yenilir.

2. Bir çay bardağı sıcak suya 1 çay kaşığı bal ve yarım limon sıkılıp içilir.

3. Yemeklerden sonra nane ve papatya çayı içilmelidir.Yemeklerden önce ise aynı safa çayı, nergis çayı, kantaron çayı, keten tohumu,meyan kökü gibi bitkilerden çay yapılarak içilir.

4. Bir bardak kaynar suya, 10 gram civanperçemi konulur. 10 dakika demlendirilip günde 2-3 bardak içilir.

5. Bir bardak kaynar suya 6 gram ufalanmış ebegümeci konulur.10 dakika bekletilerek günde 3 bardak içilir.

6. Bir bardak kaynar suya 5-10 gram kantaron konulularak 10 dakika demlendirilir.Öğle ve akşam yemeklerinden önce 1 bardak içilir.Bu karışımı içmeye 25 gün devam edilir.

7. Bir bardak suya 10 gram kuru üzüm konularak 10 dakika kaynatılarak içilir.

8. Bir su bardağına yarım fincan patates suyu.1 tatlı kaşığı lahana suyu ve 1 tatlı kaşığı bal konularak karıştırılır.Üzerine su ilave edilerek sabahları aç karnına içilir.

9. Bir su bardağına 1 fincan havuç suyu,1 tatlı lahana suyu ve 1 tatlı kaşığı bal konularak karıştırılır.Üzerine su ilave edilerek günde 3-4 bardak aç karnına içilir.Bu uygulamaya 2 ay devam edilir. 



7 yıl 1 ay önce eklendi

Mide yanması nedir, mide yanmasına ne iyi gelir? İç ve Dış Yan Bağ Yaralanmaları Sporcuların günlük alması gereken protein miktarı ve protein cetveli Muzun yararları, muz mucizesi Diş Çekimi Ücretleri, Kanal Tedavisi Ücretleri Protein içeren besinler nelerdir, Protein bulunan yiyecekler ve gıdalar Gıda zehirlenmesi belirti ve tadavisi Dokuz Haftalık Zıplama Programı Sağlık için yoğurt, yoğurdun Faydaları nelerdir? Böbrek taşları, Böbrek taşlarının oluşma sebepleri ve tedavisi Ayak bileği ödemi tedavisi, ayak bileğinde şişlik tedavisi Bronş ve Akciğer İltihabı (bronkopnömoni) Cinsel gücü artıran bitkiler Guatr hastalığı, belirtileri ve tedavisi Depresyon nedir, depresyonun belirtileri nelerdir? Balın bilinmeyen faydaları nelerdir? Saçların çabuk uzaması için formül B6 vitamini hangi besinlerde bulunur A vitamini hangi besinlerde bulunur İnsan vücudu hakkında tuhaf gerçekler
1
2
3
4
5
6
7