Reflü nedir? Reflü nasıl tedavi edilir?

Reflü nedir? Reflü nasıl tedavi edilir?

Gecenin bir yarısı öksürerek, boğulur gibi hissederek uyanıyorsanız ya da öğlen yediğiniz sıkı bir yağlı yemeğin ardından göğsünüzde yanma şeklinde, bıçak saplanmasına benzer dinmeyen bir ağrı baş gösteriyorsa, reflüye yakalanmış olma ihtimalini göz önüne almalısınız.

Reflü nedir?

Gastroözofageal Reflü Hastalığı (GÖRH) mide içeriğinin, özofagusa (yemek borusuna) geri kaçması sonucunda oluşur. Bu durumda reflü olan mide sıvısı asit, pepsin ve safra tuzları ile karışmış alınan besinleri de içerebilir. Göğüs arkasında yanma hissi (Heartburn), sırta ve boğaza yayılabilir.  Bu yanma yemeklerden 30 dakika sonra başlar, egzersiz ve öne eğilmekle artar.  Ayrıca aşırı geğirme, hazımsızlık, uzun süreli öksürük, kusma, geceleri boğulma hissi, sırt ağrısı, ağza acı ve ekşi suların gelmesi, ağza kötü kokular gelmesi, diş çürükleri, kronik farenjit, boğazda yanma hissi ve ses kısıklığı gibi belirtilerle kendini gösterir.

Bir başka şekilde açıklamak gerekirse, normalde yediğimiz besinler yemek borusundan mideye gelir. Yani mide, üst kısmından yemek borusuyla bağlantılıdır. Çeşitli sebeplerden dolayı mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasına reflü denir. Bu durum uzun süre devam ederse, asitli olan mide içeriği yemek borusunu tahriş eder. Yemek borusu kendini mide asidinden koruyamaz hale gelir. Reflülü kişilerde, genelde yemekten sonra ağza acı su ve besin gelebilir. Reflünün oluşmasında bir diğer faktör mideyle yemek borusu arasındaki kapağın görevini yerine getirememesi sonucu ortaya çıkar. Bu kapak, mide içeriğinin yemek borusuna geçişini engellemektedir.

Reflü belirtileri nelerdir?

Göğüs Ağrısı: Mide asidi, mide de bulunan gıdaları parçalamak için kullanılır. Mide zarının yapısı bu aside uygun olduğu için midede bir sorun yaşanmaz. Ancak mide asidi yemek borusuna çıktığı zaman yemek borusu asidin etkisiyle yanmaya başlar.

Acı Tat: Bazen mide asidi yemek borusundan geçerek ağıza gelir ve bu da ağızda acı bir tada (mide asidi nedeniyle) yol açar. Asit tam olarak ağıza kadar ulaşmasa bile gırtlağa kadar gelmesi de acı tada neden olabilir.

Ses Kısıklığı: Sesiniz kısıldığında gribe yakalandığınızı ve soğuk algınlığının ilk aşamalarını yaşadığınızı düşünebilirsiniz. Ancak bunun nedeni reflü olabilir.

Boğaz Ağrısı: Reflünün, genellikle soğuk algınlığı ile karıştırılan bir diğer belirtisi de boğaz ağrısıdır. Mide asidinin tahriş ettiği yemek borusunda ağrılar görülebilir. Eğer soğuk algınlığının hapşırma ve burun akıntısı gibi diğer belirtilerini yaşamadan sadece boğazınız ağrıyorsa bu reflü belirtisi olabilir.

Öksürük: Öksürük, göğüs ağrısı kadar yaygın bir reflü belirtisi değildir ancak reflüsü olanlarda ara ara görülebilir. Öksürük akşam saatlerinde, özellikle yemek sonrasında artar ve şurup, çay gibi geleneksel yöntemlerle geçmez.

Hazımsızlık: Reflü şikayeti olan kişilerin çoğunda “dispepsi” adı verilen sindirim güçlüğü sendromu da görülmektedir. Dispepsi genel olarak hazımsızlık nedeniyle yaşanan mide sorunlarıdır.

Geğirme, yemek yedikten sonra mide bulantısı, şiş ve sert bir karın, karnın üst kısmında ağrılar ve genel rahatsızlık hissi dispepsi belirtileri arasındadır.

Mide Bulantısı: Mide bulantısı pek çok farklı sağlık sorunu nedeniyle yaşanabildiği için bulantıya reflünün neden olup olmadığı belirlemek pek kolay değildir.

Reflü tanısı nasıl yapılır?

Reflünün tanısında çok kullanılan yöntemlerden biri endoskopidir. Her hastaya uygulanır. Bu yöntemle mide kapağının durumu, yemek borusunun hasarı ve diğer mide yüzeyindeki rahatsızlıklar saptanır.

Tanıda kullanılan bir diğer yöntemde, ilaçlı bir filmle yemek borusundan, ilacın geçişi izlenir ve herhangi bir problem varsa tedavi edilir. Diğer yöntemlerle de yemek borusundaki reflü, ph metriyle, yemek borusunun besini itme gücü ise manometri ile ölçülür.

Reflü belirtilerini hafifletmek için yapılması gerekenler

Sakız Çiğnemek: Yapılan araştırmalara göre, yemekten 30 dakika sonra şekersiz sakız çiğnemek mide asidinin dengelenmesini sağlıyor.

Karbonat: Eski bir yöntem olmasına karşın mide asidini karbonat ile dengelemek hala geçerli bir yöntem.

Aloe Vera: Harici kullanımda yaraların, yanıkların iyileşmesine yardımcı olan aleo vera aynı zamanda reflü belirtilerini önlemek içinde tavsiye ediliyor. Ülkemizde yaygın olarak satılan bir ürün olmamakla birlikte aloe vera suyu yemek borusundaki yanmayı alıyor. Kullanım önerisi ise yemeklerden önce yarım su bardağı içilmesi şeklinde.

Antiasitler: Mide asidini dengeleyen ve fazla asit üretimini önleyen antiasit tabletler reflünün şiddetlendiği anlarda kullanılabilir.

Yemeklerden Sonra: Yemeklerden hemen sonra uzanmayın veya egzersiz yapmayın. Yatmak (koltuğa uzanmak dahil) ve egzersiz için en az 2 saat bekleyin.

Reflü hastaları ne zaman doktora gitmeli

• Kusmukta kan bulunması

• Beklenmeyen kilo kaybı

• Siyah, yağlı görünen dışkı

• Yutkunurken zorlanma ve ağrı oluşması

• Sesli nefes alıp verme ve kuru öksürük

• Özellikle sabahları yaşanan ses kısıklığı

• Geçmeyen, nedensiz hıçkırık

• 1-2 hafta süren mide bulantısı

Reflü nasıl tedavi edilir?

İlaç tedavisi ve cerrahi tedavi olmak üzere iki yöntem vardır. Reflü tedavisinde altta organik bir neden yoksa hastaya asit oluşumunu engelleyici ilaçlar ve mevcut asidi nötralize edici ilaçlar verilir. Cerrahi tedavide ameliyatla mide ile yemek borusu arasındaki büzgeç kas kuvvetlendirilir Genelde mide fıtığı varsa bazende ilaç tedavisinden sonuç alınamadığında başvurulur. Uzun süre ilaç kullanmak istemeyen hastalarda ise eğer cerrahi tedavi uygunsa ve hasta da istiyorsa uygulanabilir. Hasta cerrahi tedavinin yan etkileri ve komplikasyonlar hakkında mutlaka bilgilendirilmelidir.

Reflü hastalığı, kronik bir hastalıktır zaman zaman şikayetler artabilir, azalabilir, kaybolabilir ve tekrarlayabilir. Bu nedenle reflüyü önlemek için hastanın uyması gereken kurallar vardır. 

Reflü hastasının dikkat etmesi gerekenler

• Asitli içeceklerden, alkol, kahve, baharatlı yiyecekler, çikolata, soğan, sarımsak gibi besinlerden uzak durmak gerekir. Bunlar mide asidini arttırıcı yiyecek ve içeceklerdir.

• Aspirin ya da ağrı kesici ilaçların mümkün olduğunca az kullanılması gerekir.

• Yemek yedikten hemen sonra yatmayın. Çünkü mide asit miktarı yatarken çoktur. Yattığınızda ise baş-boyun bölgenizi yukarıya koyun.

• Sigara ve alkol asit dengesini bozacağından mutlaka bırakmalısınız.

• Az ama sık yemek yemek, her öğün çok fazla yemekten daha iyidir.

• İdeal kilonuzda olmanız gereklidir. Bunun için doktor kontrolünde zayıflamanızda fayda vardır.

• Kemeri çok fazla sıkmayın, dar giysilerden kaçının.

• Çok fazla güç gerektirecek işlerden uzak durun.

Reflünün neden olduğu sağlık sorunları

• Çocuklarda büyüme-gelişme geriliğine

• Akciğere mide sıvısı kaçmasına bağlı zatürreye,

• Larenjit, farenjit, bronşit, astım gibi solunum yolu hastalıklarına,

• Yemek borusu iltihabına (özofajit),

• Peptik darlığa (midenin bir kısmının daralması),

• Sindirim kanalı kanamalarına,

• Anemiye,

• Yemek borusu kanserine zemin hazırlayan Barrett hastalığına

• Kansere yol açabilir.



7 yıl 1 ay önce eklendi

Reflü nedir? Reflü nasıl tedavi edilir? Ön Çapraz Bağ (ÖÇB) Yaralanmaları Adet gecikmesi hamilelik belirtisi mi Lohusalık dönemi ile ilgili bilgiler Kanal tedavisi nasıl yapılır? Vücutta organların yeri, organların yerleri ve görevleri Gıda Zehirlenmesi ile ilgili detaylı bilgiler Ayak haritanızdaki masaj noktaları, Zonoterapi ve Refleksoloji Ne Kadar Kalori, Kalori Cetvelleri, Hangi Hareket (Spor) Kaç Kalori Yakar? Karaciğer iltihabı, hepatit Migren belirtileri ve migrenin tedavi yöntemleri nelerdir? Cüzzam hastalığı nedir, cüzzam nasıl bulaşır? Hangi besinler ne kadar kalori içerir? Kemikler, Eklemler ve Kaslar Balığın sağlığımıza faydaları nelerdir? Zona Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir? Yemek yedikten sonra neden uykumuz gelir? Nasıl daha iyi uyursunuz? İdeal kilo hesaplama, beden kitle endeksi
1
2
3
4
5
6
7