Tutumluluk ile ilgili atasözleri

Tutumluluk ile ilgili atasözleri

Tutumluluk; parayı, malı ve zamanı yerine göre en iyi şekilde kullanmaktır. Kazancının tamamını harcamayarak, bir kısmını biriktiren, eşyasını iyi kullanan, vaktini iyi değerlendiren ve sağlığını koruyan insanlara "tutumlu insan" denir. Tutumlu insanlar başkalarına muhtaç olmazlar. İhtiyaç halinde her zaman hazırlıklıdırlar. Hem kendilerine, hem ailelerine, hem de vatan ve topluma faydalı olurlar.

Tutumluluk, aşırı harcamalardan kaçınarak tasarruflu hareket etme, diğer bir deyişle savurgan olmama anlamına gelir.

Tutumluluk diğer bir adıyla tasarruf demektir. Elimizde olan maddi ve mülk tarzındaki imkanları dikkatli kullanıp israf etmeyenlere tutumlu denir. Tutumluluk adından da anlaşılacağı gibi sahip olduğu imkanları iyi değerlendirmek ve tasarruflu olup geleceği düşünmek anlamına gelmektedir.

Cimrilikle tutumluluğu birbirine karıştırmamak gerekir. Tutumlu insan, hayati ve zorunlu olan ihtiyaçları için para harcamaktan çekinmez. Cimri ya da pinti kişiler, yaşaması ve sağlığı için gerekli olan şeylere bile para harcamaktan korkar. Hastalandığı zaman bile doktora gitmez ve ilaca para vermez. Para kazanmak, kazandığı parayı da biriktirmek için gece gündüz çalışır.

Tutumlu olmak ile ilgili atasözleri

Ak akçe kara gün içindir.
Emek vererek, alın teri dökerek kazandığımız para, sıkıntılı anlarımız ve zor günlerimiz içindir; bizi darlıktan bu para çekip kurtarır, rahata erdirir. Dara düşülen günlerimizde bu parayı harcamaktan da geri durmamalı, çekinmemeliyiz.

Ayağını yorganına göre uzat.
Dengeli yaşamak isteyen insan mutlaka gelirini, giderine göre ayarlamalıdır. Harcamalar geliri aşmamalı, imkânlar zorlanmamalıdır. Aksine bir hareket bütçeyi sarsar, dengeyi bozar, insanı sıkıntıya sokup rahatsız eder.

Bol bol yiyen, bel bel bakar.
Bugünün yarını da vardır. Savurganlık yapıp elindekini bol bol harcayan, düşünceli davranıp ilerisi için bir şey bırakmayan kimse, yarın geçimini temin edecek bir şey bulamaz. Başkalarına muhtaç olur, onun bunun eline bakar.

Çoğu zarar, azı karar.
Her şeyin bir ölçüsü ve bir sınırı vardır. Bunları ihlâl eden, aşan, aşırıya kaçan insan zararla karşılaşır. Böyle bir sonuçla karşılaşmamak için en uygun ölçü olan karar sınırında kalınmalı, öteye gidilmemelidir.

İşten artmaz, dişten artar.
Kazanç ne kadar çok olursa olsun, tutumlu davranılmazsa para biriktirilemez. Tasarruf, savurganlık yapmamak, tüketimi kısmakla mümkündür ancak.

Güvenme varlığa, düşersin darlığa
Varlıklarına güvenerek ölçüsüz harcamalarda bulunanlar daha sonraları sıkıntıya düşebilirler.

Ucuzdur vardır illeti, pahalıdır vardır hikmeti
Ucuz şeylerin ucuzluğuna tamah etmemeli, pahalı şeylerin de pahalılığından korkulmamalıdır.

Sakla samanı, gelir zamanı
Gereksiz görülen şey ileride gerekli olabilir.

Altını saklamak değil, kuruşu saklamak hünerdir
tutumluluk değersiz görünen şeyleri değerlendirmekle olur.



7 yıl 1 ay önce eklendi

İkinci el araç alırken nelere dikkat etmeliyiz? Tüm peygamberlerin isimleri Çevre kirliliği ile ilgili alınması gereken önlemler Hilekâr üreticiyi bulma mantık sorusu Tutumluluk ile ilgili atasözleri II. Murat Dönemi (1421-1451) Cuma gününün önemi, Cuma günü niçin kutsaldır? Peygamberimizin isimleri Dünyanın en büyük yılanı Patagonya Ali Kuşçu'nun Hayatı Tavsiye Edilen Kitaplar Ünlü Türk Ressamlar ve Ressamların İsimleri Bulaşık Makinesini Kim İcat Etti Göçmen kuşların isimleri, adları nelerdir? Göçmen Kuşlar Listesi Buharlaşma, Kaynama ve Yoğuşma Arasındaki Farklar Cebir'de denklem çözerken X harfi kullanılmasının temel sebebi Bir çocuk yetiştirmenin maliyeti ne kadar? Suda yaşayan hayvanlar, suda yaşayan canlılar nelerdir? How to Use a Router as a Repeater Einstein alan denklemleri