II. Murat Dönemi (1421-1451)

II. Murat Dönemi (1421-1451)

Osmanlı Devleti Padişahlarından, 6. sı olan II. Murad, babasının ölümü üzerine 1421 yılında tahta geçti. 1422'de İstanbul'u ablukaya aldı. 1428'de Germiyanoğullarını ele geçirdi. Düzmece Mustafa isyanını bastırdı. 1430 yılında Selanik'i fethetti. 1438'de Bosna'ya hakim olundu. 1439'da Belgrad'ı kuşattı. 1443'de Haçlıları İzladi Derbendi Savaşı ile yendi. 1444'de Varna'da Haçlıları tekrar bozguna uğrattı. 1448'de Haçlılar tekrar saldırdı ve II. Kosova Savaşı ile tekrar bozguna uğradılar. 1451 senesinde Edirne Sarayı'nda vefat etti. Vasiyetinde Kuran okunabilinmesi için yerler açılmasını ve Cuma günü defnedilmesini söylemiştir. Vasiyeti yerine getirildi ve Bursa'da Muradiye Camii'ne defnedildi. Zamanında birçok eser yapılmıştır. 

II. Murat ile ilgili bilgiler

Annesi: Emine Hatun

Babası: Çelebi Mehmed

Doğum ve Ölümü: 1402-1451

Saltanat Yılları: 1421-1451

Oğulları: Fatih Sultan Mehmet, Ahmed, Alaaddin, Orhan, Hasan, Ahmed

Kızları: Şehzade ve Fatma Hatun

2. Murat dönemi olayları

• Taht değişikliğinden istifade ile Bizans'ın kışkırttığı Şehzade Mustafa'nın isyanı bastırılmış ve şehzade öldürülmüştür.

• Düzmece Mustafa Olayı'nın ardından isyanı kışkırtan Bizans üzerine gidilerek İstanbul kuşatılmışsa da başarılı olunamamıştır.

• Anadolu Türk birliğini kurma çalışmalarına devam edilmiş, Menteşe, Hamit, Aydın ve miras yoluyla da Germiyanoğulları Osmanlı Devleti'ne bağlanmıştır.

• Karamanoğulları'yla mücadele edilerek Beyşehir ve Seydişehir alınmıştır.

• Bir taraftan Anadolu beylikleriyle mücadele eden Osmanlı Devleti diğer taraftan Balkanlar'da özellikle Erdel Beyi Hünyadi Yanoş karşısında arka arkaya başarısızlıklar almıştır. Bunun üzerine 1444'te Edirne Segedin Antlaşması imzalanmıştır. Buna göre;

1. İki taraf arasında 10 yıl savaş yapılmayacak
2. Tuna nehri sınır kabul edilecek
3. Sırbistan yeniden kurulacak, fakat Osmanlı'ya vergi verecek
4. Eflak Macaristan'a bırakılacak, fakat Osmanlı'ya vergi verecektir.

Bu anlatşmanın önemi: Osmanlılar'ın imzaladığı ilk önemli antlaşma olmasıdır.

• Segedin Antlaşması sonrasında II. Murat, 12 yaşındaki oğlu II. Mehmet'i tahta geçirmiştir. Bu durum da yeni bir Haçlı ordusunun toplanmasına sebep olmuştur.



7 yıl 5 ay önce eklendi

İkinci el araç alırken nelere dikkat etmeliyiz? Tüm peygamberlerin isimleri Çevre kirliliği ile ilgili alınması gereken önlemler Hilekâr üreticiyi bulma mantık sorusu Tutumluluk ile ilgili atasözleri II. Murat Dönemi (1421-1451) Cuma gününün önemi, Cuma günü niçin kutsaldır? Peygamberimizin isimleri Dünyanın en büyük yılanı Patagonya Ali Kuşçu'nun Hayatı Tavsiye Edilen Kitaplar Ünlü Türk Ressamlar ve Ressamların İsimleri Bulaşık Makinesini Kim İcat Etti Göçmen kuşların isimleri, adları nelerdir? Göçmen Kuşlar Listesi Buharlaşma, Kaynama ve Yoğuşma Arasındaki Farklar Cebir'de denklem çözerken X harfi kullanılmasının temel sebebi Bir çocuk yetiştirmenin maliyeti ne kadar? Suda yaşayan hayvanlar, suda yaşayan canlılar nelerdir? How to Use a Router as a Repeater Einstein alan denklemleri