Panik atak nedir, panik atak nasıl tedavi edilir?

Panik atak nedir, panik atak nasıl tedavi edilir?

Panik atak, aniden bastıran endişe atağı, endişe nöbetidir. Bu endişe on dakika içinde tırmanır tırmanır, en üst noktasına vurur ve ondan sonra yavaş yavaş azalarak kaybolur. Panik halinde çok şiddetli duygular yaşarız. Zaman zaman birçoğumuza uğrayan ve çok sıkıntı verici bir durum olan panik atak, hayat kalitemizi ciddi anlamda düşürür. Panik atağı olan kişi, evden çıkamaz hale gelebilir, atak gelecek korkusuyla çarşıya, pazara gidemeyebilir, otobüslere binemeyebilir, yardım almanın zor olacağı yerlere girmekten kaçınabilir, yalnız kalamaz, hep yanında birilerinin olmasını ister.

Peki, panik atağın belirtileri nelerdir?

• Kalp çarpıntıları
• Nefessiz kalma
• Uyuşma, karıncalanma
• Titreme
• Terleme, ter boşalması hissi
• O sırada çok ciddi bir hastalık geçiriyor olma kaygısı

Panik anında kişi felç, beyin kanaması veya kalp krizi geçirdiğini düşünebilir. O anda düşüp bayılacağını, kontrolünü kaybedeceğini, çıldıracağını düşünüp yoğun bir korku duyar. Kalp krizi geçireceklerinden, çıldıracaklarından korkan panik atak hastaları sıklıkla hastanelerin acil servislerine müracaat ederler. Çünkü yoğun paniğin etkisiyle hakikaten kalp krizi geçirdiklerini düşünmektedirler, kolay kolay da teskin olmazlar. Çeşitli tetkikler yapılır ama hastada düşündüğü yönde herhangi bir rahatsızlık bulunmaz. Bugün kalp hastanelerine giden hastaların % 15-20'lik bir kısmının panik bozukluğundan mustarip olduğunu biliyoruz. Hatta zaman zaman bu insanlar bazı yanlış teşhis sonucu yanlış tedavilere de maruz kalabiliyorlar. O nedenle yukarıda saydığımız belirtileri gösteren kişilerin en kısa zamanda bir uzmandan yardım almaları yerinde olur.

Panik Atağın Sebepleri

Panik atak psikolojik bir rahatsızlıktır ve elbette hem biyolojik hem de psikolojik sebeplerden kaynaklanabilir. Bu hastalığın etkili bir biçimde tedavi edilmesi mümkündür.

Panik atak geçiren insanlar, bir süre sonra ne zaman yeni bir panik atak dalgası gelip beni vuracak diye korkarak beklemeye başlarlar. İşte buna "beklenti kaygısı" denir. Öyle ki bu beklenti kaygısı yüzünden insanlar işlerini güçlerini yapamaz hale gelirler. Belli yerlere gitmek istemez, belli durumlarla karşılaşmaktan korkarlar.

Beklenti kaygısı bazı hastalarda agorafobi dediğimiz meydanlara ve açık alanlara çıkma korkusunun gelişmesine sebep olabilir. Buna örnek olan çok ciddi vakalarla karşılaşıyoruz. Altı aydır, bir senedir evinden dışarı çıkmayan hastalarımız oluyor. Çünkü hasta, evden dışarı çıktığı anda atak geleceğinden endişe ediyor.

"Ya kalabalığın içinde aniden gelen çarpıntı, nefessiz kalma, endişe hali beni çok zor durumda bırakırsa? Ya orada yardım isteyebileceğim hiç kimse olmazsa? Tek başıma ne yaparım? Ya ölür kalırsam? Ya felç geçirirsem? Ya çıldırırsam? Ya kalp krizi geçirirsem?" gibi korkular panik ataktan rahatsız insanları daima yoklar. Dolayısıyla da hastanın hareket alanı giderek kısıtlanır.

Panik atak on dakika içinde zirve yapar ve geçer dedik ama her zaman böyle olmayabilir. Yani bazı ataklar birkaç saat sürebilir. O halde panik atak geldiği zaman hastanın yapması ve yapmaması gerekenlerin bilincinde olması gerekir.


9 yıl önce eklendi

Mide kanseri nedir, mide kanserinin belirtileri nelerdir? Panik atak nedir, panik atak nasıl tedavi edilir? Ön çapraz bağ kopukluğu Hızlı yağ yakma yolları Diş çekimi, diş çekimi ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler Spor Yapmanın Faydaları Nelerdir? Sporun Yararları Vitaminler hangi besinlerde bulunur, vitamin eksikliği problemleri Gıda Zehirlenmesi Belirtileri ve Tedavisi Yağ Yaktıran Yiyecekler Morluk Nasıl Geçer? Morluklara Ne iyi Gelir? Ayak bileği bağ kopması, bağ yırtılması ve bağ zedelenmesi Resimli gögüs büyültme egzersizleri, Göğüs büyütme hareketleri Uykusuzluğa iyi gelen bitkiler Gastrit ve ülser neden olur? Parmak Çıtlatmanın Zararları Hangi İçki Kaç Kalori? Peki ya Kuruyemişler? Anne Sütü Nasıl Kesilir, Bebek Anne Sütünden Nasıl Ayrılır? B12 vitamini hangi besinlerde bulunur D vitamini hangi besinlerde bulunur Zihinsel ve Beyinsel Mutluluğun Anahtarı
1
2
3
4
5
6
7