Finans piyasalarında kullanılan A-book, B-book, C-book ne demektir?

Finans piyasalarında kullanılan A-book, B-book, C-book ne demektir?

Finans piyasalarında A-book, B-book, C-book ifadelerini sık sık duyarsınız. A-book modeli aracı kurumun tamamıyla acentelik yaparak, yatırımcıların işlemlerinin aracı kurumun likidite almakta olduğu kurumlar ile birebir hedge etmesidir. B-book modelinde ise, yatırımcı işlemleri karşılığında aracı kurumun yatırımcıya karşı pozisyon almasıdır. C-book modeli ise A-book ve B-book sınıflandırmalarına uymayan durumlar için kullanılır. Gelen yatırımcıların hangi gruba dahil edileceği yapılacak optimizasyonun temelini oluşturmaktadır.

Şirketlerin riskini minimize etmek için A-book tipi işlemler kullanılır. Yani, gelen işlemlerin (transaction) tamamı farklı bir şirkete aktarılır. Böylece P&L (PnL, profit and loss) yani kar/zarar oynaklığından kurtulmuş olursunuz.

B-book işlemlerde ise şirket tüm riski alır ve yatırımcının işlemini kendi içinde tutar. Eğer yatırımcı kazanırsa şirket aradaki farkı kendi sermayesinden karşılar. Yatırımcı kaybettiği durumda ise kârını çok büyük oranda arttırmış olur.

C-book işlemlerinde ise yapılan işlemlerin bir kısmı büyük finans firmalarına aktarılır. Bu işlem literatürde partial hedging olarak bilinir. Bir müşteri A-book ya da B-book olarak ayarlayıp kurtulmak yerine, canlı olarak C-book müşteriyi takip ederek riskinizi dengeleyerek karınızı arttırmaya çalışabilirsiniz.


8 yıl 10 ay önce eklendi

Prof. Dr. Özgür Demirtaş'a Türkiye ekonomisi hakkında mektup Cumhurbaşkanlığı sistemine neden EVET demelisiniz? Avusturya'nın Wiener Neustadt şehrinde Türk bayrağı asma yasağı Polis silahı gencin başına dayayarak gözaltına aldı haberi Finans piyasalarında kullanılan A-book, B-book, C-book ne demektir? İstanbul'da ev almalı mıyım? Atatürkçülüğün Türk Toplumu İçin Önemi Akıllı telefon bağımlısı mısınız? Borsaya giren Facebook'un hedefi 100 milyar dolar Kore devinden gazilerimize vefa! Dinozorlardan bile eski kertenkele izi bulundu Uzayda teorileri altüst eden enerji İsrail, Türkiye'yi kuşatma provası yapıyor Bulgaristan'la ticaret 10 milyara çıkarılacak Libya'da NATO'nun sivil bölgelere saldırısında 15 kişi öldü Türk Telekom, işte özel sektörün farkı Kudüs olayına iki farklı bakış açısı, gene Davutoğlu Bilimsel makale yazma kılavuzu Cari Açık Nedir? Ülkemizce eğitim dili TÜRKÇE olmalıdır; çünkü
1
2
3
4
5
6
7
8