Hamilelik belirtileri

Hamilelik belirtileri

Hamile olduğunuzdan şüpheleniyorsanız, sizin için derlediğimiz hamilelik/gebelik belirtilerini sayfamızda bulabilirsiniz.

Adet Gecikmesi

Hamileliğin en önemli habercisi adet gecikmesi olsa da bazı erken belirtiler adet gecikmesinden önce bile hamileliğe işaret edebilir. Unutulmaması gereken bu belirtilerin kadından kadına hatta hamilelikten hamileliğe değişiklik gösterdiğidir.

Bazı kadınlar, hamileliğin daha geç dönemlerine kadar hiçbir belirti yaşamayabilir veya yaşadığı belirtileri adet dönemi öncesi belirtilerle karıştırabilir. Dolayısıyla aşağıdaki belirtileri yaşamıyor olmanız, hamile olmadığınız anlamına gelmez. Aynı şekilde bu belirtilerden bir veya daha fazlasına sahip olmanız da kesin olarak hamile olduğunuzu göstermez.

Birçok anne adayı hamile olduğunu fark edene kadar doğum kontrol hapı kullanmaya devam ettiği için telaşlanır. Bu konuda yapılan araştırmalar panik yapmanıza gerek olmadığını gösteriyor.

Hamile olup olmadığınızı anlamanın en kesin yolu elbette hamilelik testi yaptırmaktır. Aşağıdaki erken belirtiler, özellikle adet gecikmesi ile birlikte, test yaptırmanız için size ipucu verebilir.

Yorgunluk

Hamile kaldığınızda vücudunuzun iş yükü artar; metabolizmanız, hem sizi hem de bebeğinizin gelişimini destekleyebilmek için hızlanır. Dolayısıyla kendinizi normalde daha halsiz ve yorgun hissedebilirsiniz. Ayrıca hamilelik döneminde progesteron adı verilen hormon daha fazla salgılanır ve bu hormon yatıştırıcı etkisi nedeniyle yorgunluğu artırır. Bu nedenle halsizlik, yorgunluk ve normalden fazla uyuma ihtiyacı hamileliğin en yaygın erken işaretleri arasındadır.

Memelerde büyüme veya hassasiyet

Hamileliğin erken döneminde vücutta gerçekleşen hormonal değişiklikler göğüslerde büyüme, hassasiyet veya hafif ağrıya neden olabilir. Bazı anne adaylarında meme uçlarında renk değişikliği de oluşabilir.

Mide bulantısı ve kusma

 Çoğu kadın için hamileliğin ilk belirtilerinden biri mide bulantısı ve kusmadır. Hormon seviyelerinin değişmesi nedeniyle oluşan bu durum 'sabah bulantıları' olarak bilinmesine rağmen günün herhangi bir saatinde oluşabilir. Bazı anne adayları kokulara karşı aşırı hassasiyet yaşarlar. Önceden rahatsız olmadığınız bir koku, midenizin bulanmasına neden olabilir.

İştahın açılması veya bazı yiyeceklerden tiksinme

İştahın artması çoğu anne adayının yaşadığı bir diğer erken belirtidir. Sürekli aç olduğunuzu hissedebilirsiniz veya bazı yiyecekleri aşerebilirsiniz. Örneğin mevsiminde olmayan bir meyve veya sebzeyi çok canınız çekebilir. Bazı hamileler ise tam tersi bir durum yaşayabilir; önceden sevdiğiniz yiyeceklerden tiksinmeye veya iğrenmeye başlayabilirsiniz.

Sık idrara çıkma

Hamileliğin oluşmasından bir hafta sonra bile daha sık tuvalete çıktığınızı fark edebilirsiniz. Geceleri alışık olduğunuzdan daha çok uyanıp idrara çıkmaya başlayabilirsiniz. Bazı anne adaylarında kabızlık da görülebilir.

Baş dönmesi

Hamilelik kan damarlarının genişlemesine neden olduğu için tansiyonunuz düşebilir. Uzun süre ayakta durmanız gerektiğinde veya bir süre oturduktan sonra aniden ayağa kalktığınızda baş dönmesi yaşayabilirsiniz.

Ruh halinde oluşan değişiklikler

Vücudunuzda oluşan hormonal değişimler ruh halinizde ani değişikliklere yol açabilir. Daha kolay sinirlendiğinizi veya daha stresli olduğunuzu hissedebilirsiniz. Bir an çok gülerken hemen ardından ağlamak isteyebilirsiniz. Duygusal dalgalanmalar da oldukça yaygın görülen hamilelik işaretleridir.

Hafif kanama

Bazı kadınlar için hamileliğin en erken belirtisi çok hafif vajinal kanamadır. Döllenmenin ardından yaklaşık 10 ila 14 gün sonra oluşan ve kısa süren bu kanama implantasyon (yerleşme) kanaması olarak adlandırılır. Döllenmiş yumurtanın rahim duvarına yerleşmesi sonucu oluşur. İmplantasyon kanaması çoğunlukla adet dönemine denk geldiği için adet kanamasıyla karıştırılabilir ancak adet dönemi kanamasına kıyasla çok daha hafif ve beneklenme şeklindedir. Adet döngüsündeki değişim veya düzensizliklerin çeşitli sağlık sorunlarına işaret edebileceğini unutmayın. Adet düzensizlikleri hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.


8 yıl 11 ay önce eklendi

Sabahları uyanınca beliniz neden ağrır? Rosacea, Roza, Gül Hastalığı Arka Çapraz Bağ (AÇB) Yaralanmaları Hamilelik belirtileri Lohusalık dönemini kolaylaştıran öneriler Ateş düşürmek için neler yapılır Yürüyüş yapmanın faydaları nelerdir? Besin Zehirlenmesinde İlk Yapılması Gerekenler Göz altı torbaları ve göz altı şişlikleri Air Alert 3 Zıplama Programı ve Airalert iii Resimlerle Anlatımı Kafa Travması Belirtileri ve Bulguları Baş ağrısına ne iyi gelir, baş ağrısı nasıl geçer? Apandist belirtileri, apandist ne tarafta? Zayıflama hareketleri, zayıflamak istiyorum Beden Kütle Indexi ve Boy Kütle Endeksi Hesaplama Hafızayı güçlendirmek için 11 temel kural Kan grubunuza göre beslenme şekliniz nasıl olmalı? Kolay ve pratik resimli yemek tarifleri B2 vitamini hangi besinlerde bulunur Resimli Pilates Hareketleri, Hareketli Resimlerle Pilates Topu Kullanımı
1
2
3
4
5
6
7