Lohusalık dönemi ile ilgili bilgiler

Lohusalık dönemi ile ilgili bilgiler

Lohusalık; doğum ya da el, ayak gibi uzuvları belirmiş olan bir çocuğu düşük yapan kadının kanaması kesilinceye kadar geçen ve en çok kırk gün devam eden sürenin adıdır.

Lohusalığın en az süresi olmamakla birlikte (bir gün de olabilir, kırk gün de olabilir) en fazla süresi kırk gündür.

40 günden önce, örneğin:15. 27. 30. veya 33. günü  kanaması kesilen bir kadın lohusalıktan çıkmış demektir, kırk günün dolmasını beklemeden gusül (boy) abdestini alarak namazına başlamalıdır.

Doğumdan sonra kırk gün geçtiği halde kan devam ederse, kırk birinci günden itibaren bu kan lohusalık kanı değil, özür kanıdır. Bu durumda da yine boy abdestini almalıdır ve her vakit namaz için ayrı abdest alarak namazına devam etmesi gerekir.

Lohusa olan kadın, kanaması devam ettiği süre içerisinde namaz kılamaz, oruç tutamaz, Kur'an'ı eline alamaz, kocası ile cinsel temasta bulunamaz. Ancak dua ayetlerini, dua maksadıyla okuyabilir, zikir ve tesbih çekebilir.

Lohusalık süresince kılınamayan farz namazlar kaza edilmez, fakat Ramazan ayında tutulmayan oruçlar kaza edilir.

Nesike (Akîka) Kurbanı

Çocuk dünyaya gelince Cenâb-ı Hak’ka bir şükür olarak Akîka kurbanı kesmek mubahtır. Maddi durumu müsait olan isterse bunu keser ve sevabını alır, istemeyen de kesmez ve kesmediğinden dolayı da günah işlemiş olmaz.

Çocuğa İsim Konulması

Çocuğa isim koyarken çocuğun babası, annesi, dedesi veya bir başkası çocuğu kucağına alır, kıbleye döner ve ayakta sağ kulağına (çocuğa yapılan ilk iman telkininden ibaret olan) ezanı, sol kulağına da kamet (ikamet) okur. Koydukları güzel ismi üç kere seslenerek söyler.

Verilecek ismin, Kur'an'da geçip geçmemesi hiç önemli değildir. Çünkü Kur'an-ı Kerim isim kitabı değildir.

Lohusalık Hurafeleri

• Kırk basması veya lohusa anne ve bebeğinin 40 gün dışarı çıkmaması,

• Anneye al basmasın diye altın takılıp, kırmızı bezler bağlanarak, yatağının altına süpürge, makas gibi cisimlerin konulması,

• Çocuğun göbeği cami avlusuna gömülürse dindar, okulun bahçesine gömülürse âlim, ahıra gömülürse malcı olacağına, ayrıca göbek, suya atılırsa huyu temiz, evin içinde bir yere gömülürse gözünün dışarıda olmayacağına inanılması,

• Çocuğun kırkı çıkmadan tırnağı kesilirse, ya arsız ya da hırsız olacağına inanılması.


9 yıl 2 ay önce eklendi

Reflü nedir? Reflü nasıl tedavi edilir? Ön Çapraz Bağ (ÖÇB) Yaralanmaları Adet gecikmesi hamilelik belirtisi mi Lohusalık dönemi ile ilgili bilgiler Kanal tedavisi nasıl yapılır? Vücutta organların yeri, organların yerleri ve görevleri Gıda Zehirlenmesi ile ilgili detaylı bilgiler Ayak haritanızdaki masaj noktaları, Zonoterapi ve Refleksoloji Ne Kadar Kalori, Kalori Cetvelleri, Hangi Hareket (Spor) Kaç Kalori Yakar? Karaciğer iltihabı, hepatit Migren belirtileri ve migrenin tedavi yöntemleri nelerdir? Cüzzam hastalığı nedir, cüzzam nasıl bulaşır? Hangi besinler ne kadar kalori içerir? Kemikler, Eklemler ve Kaslar Balığın sağlığımıza faydaları nelerdir? Zona Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir? Yemek yedikten sonra neden uykumuz gelir? Nasıl daha iyi uyursunuz? İdeal kilo hesaplama, beden kitle endeksi
1
2
3
4
5
6
7